"Kezbence" olur adı. O oymağın bilge kişisi, akıl danışılanıdır artık. Bir de "mor cepken" vardır. Göçebe yörüklüğünün kadınlarına tanıdığı yüce bir haktır mor cepken.
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Yörük kızlarının çeyiz bohçasına her şeyden önce Mor Cepken konur. Kenarları sarı simgelerle işlenmiş, yelek biçiminde, mor renkli bir giysidir. Mor Cepken, evlilikte yeri ve zamanı geldiğinde darda kalan Yörük kadınının erkeğine karşı kullandığı boşanma özgürlüğünün simgesidir.
Yörüklerde, kenarları sarı simgelerle işlenmiş, yelek biçiminde, mor renkli bir giysi olan mor cepkeni giyen kadının köy meydanına, herkesin görebileceği bir yere çıkması “Eşimden şiddet görüyorum” anlamına gelirdi. Böylece mor cepkeni giyen kadına köylüler tarafından yardım edilirdi.
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur. Bandı biraz geçmişe saracak olursak Peygamber Efendimiz Hakk'a rıhletinden önce bütün sahabeyi Gadir-i Hum'da toplayarak verdiği hutbede velayetin başı olarak İmam Ali'yi ilan etmiştir. Hz.
Turuncu-Lacivert İkaz Yeleğinin Anlamı:
Bu renk kombinasyonundaki yelekler, şantiye alanlarında yetkili kişilerce veya mühendislerce kullanırlar. Bisiklet sürerken veya avcılık gibi bazı etkinliklerde de turuncu lacivert tasarımlı ikaz yeleklerine ihtiyaç olabiliyor.
Bu uygulamayla, sivil memurların polis olduğunun anlaşılarak sahadaki emniyet görünülürlüğünün artırılması ve müdahale anlarında bu personelin yaralanma ve darp edilme gibi olaylara maruz kalmaması hedefleniyor.
Özellikle gökyüzünde çok geniş olan mavi rengiyle tezat oluşturuyor. Bu tip yelek avcılar tarafından av sezonunda kullanılmaktadır. İnşaat sahaları da güvenlik için turuncu yelek kullanmaktadır. Trafik konileri, variller ve inşaat bölgesi işaretlemesi emniyetli turuncu renktedir.
Kelimenin kökeni
Farsça "demir pası" anlamındaki "mur" sözcüğünün Türkçede "mor" olduğu sanılmaktadır. Büyük olasılıkla boyanın elde edildiği deniz canlısının adı olan Murex'ten gelmektedir.
CEPKEN KELİMESİNİN ANLAMI
Kolları yırtmaçlı ve uzun, harçla işlenmiş bir tür kısa, yakasız üst giysisi anlamına gelir. Bu kelime genellikle cepgen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı cepken şeklinde olmalıdır.
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu, Atçekenler olarak obalara ayrılmışlardır.
YÖRÜK KAVRAMI VE YÖRÜKLÜK. Yörük yerleşimi açısından Muğla bölgesi önemli bir yer tutar. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; daha çok besledikleri hayvanlara bağlı olarak Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. adlar alırlar.
Yörüklerin Türkiyer17;de bölgesel dağılımı ve 2000 genel nüfus sayımına göre bu bölgelerde yaşayan tahmini yörük sayısı; 9 milyondur. Ayrıca 12 milyon civarında Türkmen bulunmaktadır. Diğer Türki halkların sayısı ise 15 milyon olup, yaklaşık Türkiye nüfusunun yarısı Türk soyludur.
Rüyada Yeşil Yelek Görmek
Rüyasında yeşil yelek gören kişi artık hayattan yorulmuş ve inzivaya çekilmek istemektedir. Fakat halletmeli gereken bazı işler ve sorumluluklar olduğunu unutmamalıdır. Rüyada görülen yeşil yelek bu sorumlulukları unutmamasını rüya sahibine tembihlemektedir.
Mühendis Yelekleri Neden Sarı veya Turuncudur? çalışma alanlarında mühendislerin daha rahat ve daha iyi koşullarda çalışmaları için ikaz yelekleri üretilmiştir. Bu mühendis yeleği kişilerin çalışma alanında güvenliğini sağlamak amacı ile kullanılıyor.
Bir inşaat güvenlik yeleğinin kullanılması, yaralanmaların önlenmesi için gereklidir, çünkü bir yeleğin giyilmesi işçilerin görünürlüğünü artıracaktır. Giysi üzerindeki yansıtıcı bantlar ve yoğun floresan turuncu ve sarı kumaşlar, onu kullanan kişinin uzaktan net bir şekilde görmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
Bu bağlamda sektörel bazda kullanılan yeleklerin farklı renk seçenekleri karşımıza çıkmaktadır. Kullanım amacı işçi sağlığı ve güvenliği olan bu yeleklerin genellikle sarı, turuncu, kırmızı ve yeşil renklerde olanları tercih edilir. Renk seçiminde herhangi bir zorunluluk yoktur.
Kırmızı- turuncu renkte üretilirler ve fosforlu çizgilere sahiptir. Bunun sebebi kaza esnasında bulunmayı kolaylaştırılarak yer tespitinin yapılmasını sağlamaktır. İç yapısı süngerdir ve kolay eğilip bükülme yapmazlar. Bu sebeple hareket kabiliyetini sınırlayabilirler.
En çok tercih edilen renkler sarı/yeşil ve kırmızı/turuncu renklerdir. Reflektörlü yelek kullanım amacı çalışanın görünür olmasını sağlama böylece iş kazalarına engel olmaktır. Bunun dışında hangi renk ikaz yeleği kullanıldığının pek bir önemi yoktur.
Yörük; göçebe, dağlı,1 çok ve çabuk yürüyen, iyi yol alan, eskiden yeniçeriye katılan yaya asker,2 Anadolu ve Rumeli'de hayvancılıkla uğraşan göçebe Türkmenler3 geçimini hayvancılık yaparak sağlayan göçebe Türkmen. Yörük, Anadolu ve Rumeli'de göçebe hayatı yaşayanlara verilen addır.
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Bilindiği gibi geçim kaynaklarının temeli hayvancılığa dayanan Yörükler, hayatlarını konar-göçer olarak yaylak ve kışlaklarda geçirirler. Yörükler kullandıkları keçeleri koyun yününden, karaçadırları ise keçi kılından kendileri yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri