Çoğulu mevâli gelir. Kur'an-ı Kerim'de; Rabb, sahib, hâmi (koruyucu) yardımcı,dost, yâr lütuf ve ihsanda bulunan, iyilik yapan anlamlarında Yüce Allah'a Mevlâ denilmiştir: "Bilin ki Allah sizin mevlânızdır (sahibiniz, hâminiz, yardımcınızdır).
Mevla sözcüğünden türemiş olan bu sözcük, "mevlâmız" veya "efendimiz" anlamlarına gelir.
Çeşitli hadislerde de “mevlâ”, Allah'ın isimlerinden biri olarak zikredilmiştir: “Allah bizim Mevlâ'mızdır.” (Buhârî, Cihâd, 164 [3039]; Megâzî, 17 [4043]).
Ali (a.s) hakkında buyurmuş olduğu hadisteki mevla, dost anlamında değil de, evla- ihtiyar sahibi anlamındadır.
- Bu hadisde geçen "mevla" kelimesini "dost" anlamında yoranlar, Hz. Ali'nin rahbe olayındaki sözlerine dikkat etsinler.
İlgili 25 soru bulundu
İşte, ne güzel mevla ve ne güzel yardımcı. Tahrim Suresi, 2. ayet: Allah, yeminlerinizin (keffaretle) çözülmesini size farz (veya meşru) kıldı. Allah, sizin mevlanız (sahibiniz, yardımcınız)dır.
"Azan Mevla'sını da bulur, belasını da." Atasözünün Anlamı: Arayış içerisinde olan, hem iyiliklere hem de kötülüklere rastlayabilir. Arama sonucu hem hayır hem de şer bulunabilir.
Mevlâ kelimesi Ve-leye fiillerinden türetilmiş bir isimdir. Çoğulu mevâli gelir. Kur'an-ı Kerim'de; Rabb, sahib, hâmi (koruyucu) yardımcı,dost, yâr lütuf ve ihsanda bulunan, iyilik yapan anlamlarında Yüce Allah'a Mevlâ denilmiştir: "Bilin ki Allah sizin mevlânızdır (sahibiniz, hâminiz, yardımcınızdır).
Seyyidinâ [Efendimiz] ve Mevlâna [Mevlâmız] Allah'tır. İnsanlara Seyyid ve Mevlâ demek şirktir.
Mevla kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mevla kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mevlā şeklindedir.
Kölelik, bir insanın başka birinin malı ve mülkü olması. Başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.
"Mevlana" çocuklara isim olarak verilebilir. Kelimenin kökü "mevla" dır.
Hz. Mevlânâ ise kendisini Kur'ân'ın kölesi ve Hz. Muhammed'in (s.a.v) yolunun toprağı olarak tanıtmış ve anılan beyitlerin ima edebileceği gibi hiçbir zaman peygamberlik iddiasında bulunmamıştır.
Söz-Müzik: Anonim Gitar: Baki Can Yalçın Bağlama: Alican Demirci Yöre:Malatya Mevlam bir çok dert vermiş Beraber derman vermiş Mevlam bir çok dert vermiş Beraber derman vermiş Şu tükenmez derdime neden ilaç vermemiş Diley diley diley yar Diley diley diley yar Diley diley yar Diley diley diley yar Diley diley diley yar ...
Türkiye Türkçesinde “efendi” kelimesi
Eskiden eğitim görmüş kişilerin özel adlarından sonra kullanılan, günümüzde ise “bey” unvanından farklı özel adlardan sonra kullanılan ikinci derece bir unvan olarak belirtilmiştir. Yine “koca” ve mecazi olarak da “saygıdeğer, ince, çelebi” gibi yan anlamları da bulunmaktadır.
Malatya yöresine ait halk türküsüdür.
Haber Merkezi - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, “Tanrı” kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta kelimenin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu hatırlatarak, "Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.
Öz. Mevlâna Celâleddin-i Rumî'nin (öl. 1273) babası Sultânü'l-Ulemâ Bahâeddin Veled'in (öl. 1231) öğrencisi olan Burhâneddin Muhakkık-ı Tirmizî 1166 veya 1169 yılında Seyyid Hasan Tirmizî'nin oğlu olarak Tirmiz'de dünyaya gelir.
İslâm hukukunda kölesini âzat eden efendi, âzat edilen köle ve velâ sözleşmesinin taraflarından biri anlamlarında kullanılan bir terim. Arap olmayan müslüman halklar için kullanılan bir terim.
Mevlânâ, yazdığı Mesnevî adlı eserinde kendi adını Muhammed bin Muhammed bin Hüseyin el-Belhî şeklinde vermiştir. Burada yer alan Muhammed isimleri baba ve dedesinin ismi, Belhî ise doğduğu şehir olan Belh'e nispettir.Lakabı Celâleddin'dir. “Efendimiz” anlamındaki “Mevlânâ” unvanı onu yüceltmek maksadıyla söylenmiştir.
İslam toplumunda Allah'ın isimleri bu 99 isimden ibaret değildir. Bunların dışında Şafi, Kafi, Hannan, Mennan, Hüda, mehterde Hazret-i Yezdan, Yunus Emre şiirlerinde Çalab gibi isimler de Allah' için kullanılırlar.
Çoğulu mevâ'iz'dir. Birisine öğüt, nasihat edip, kalbini yumuşatacak ve Allah'ın vereceği cezadan sakındıracak şeyleri hatırlatmak anlamında bir tabir. Mev'ize kelimesi ve fiil olarak türevleri, Kur'an-ı Kerîm'in çeşitli âyetlerinde "öğüt, nasihat, öğüt vermek ve nasihat etmek" anlamlarında kullanılmıştır.
bakara suresinin son ayetinin son cümlesidir. "sen bizim mevlamızsın, kafirler topluluğuna karşı bize yardım et" mealindedir. Allah, hiç kimseye gücünün yeteceğinden fazla yük yüklemez. Herkesin yaptığı iyilik lehine, kötülük de aleyhinedir.
13,14,15. Yemin olsun ki bir başka inişinde onu, [cennetü'l-me'vâ] (durmaya değer bahçe)nin yanındaki [sidretü'l-müntehâ] (uzaktaki sedir ağacı)'nın yanında bir kez daha görmüştü. 1 Cennet'ül-Me'va; Barınılacak, oturulacak yer, içinde kalınacak cennet demektir.
Bu söz Hz. Peygamber'le birlikte müslümanlara ulaştığında onlar, “Hasbünallahü ve ni'me'l-vekîl” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler. İşte bu olay üzerine inen bu âyet her türlü olumsuzluğa rağmen müslümanların Allah ve Resûlü'ne olan imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri