Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Rehberlik sertifikası, rehberlik hizmetlerinde çalışanlar veya rehberlik mesleğine ilgi duyan kişiler tarafından alınabilir. Rehberlik sertifikası programları, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin sunulduğu eğitim kurumları, sağlık kuruluşları, özel danışmanlık merkezleri gibi yerlerde verilmektedir.
2023 yılı çalışma kartı başvuruları online olarak TUREB RBS üzerinden, rehber.tureb.org.tr adresli RBS hesabınızdan devam etmektedir. Kart ücreti olan 323 TL de başvuru esnasında sayfadan, yine online olarak TUREB'e ödenmektedir. Mevcut 2022 yılı kartlarının geçerliliği 31 Ocak 2023 tarihinde sona ermiştir.
eleman.net verilerine göre, Rehber 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.100 TL maaş alıyor. Rehber, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 84.200 TL maaş alıyor.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Bakanlık tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine gönderilen yazıya göre rehberlere günlük tur ücreti için 3 bin 82 TL, transfer ve gece turu için bin 544 TL, paket tur için 3 bin 717 TL ve aylık maaş durumunda 30 bin 749 TL ödeme yapılacak.
Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Tarih Bölümü Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları
Gerekli sertifikalara sahip tarihçiler, turizm, tanıtma ve rehberlik alanlarında da çalışabilirler.
Daha geniş bir eğitim içeriği sunan turizm rehberliği bölümünün, turist rehberliğinden belirgin bir farkı yoktur. Ayrıca turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte, DGS başarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümlerine de geçebilirsiniz.
Psikolojik danışmanlar, bireysel, çift ve grup terapisi, kriz yönetimi, danışmanlık, rehberlik gibi konularda uzmanlaşmıştır. Psikolojik danışman sertifikası, psikolojik danışmanların mesleki bilgi, beceri ve deneyimlerini belgelediği için, sektörde saygınlık kazanmalarını sağlar.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, üniversitelerde Eğitim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Rehber öğretmen olmak için öncelikle öğretmenlik eğitimi almış olmak gereklidir. Bu genellikle lisans eğitimi şeklinde gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra rehber öğretmen olmak için genellikle bir sertifikasyon sürecine girmek gereklidir.
Turist Rehberliği Maaşları 2024
Turist rehberi maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir: Hayatını turist rehberi olarak idame ettiren bir kişi ortalama olarak 25.000 TL ile 83.500 TL arasında maaş almaktadır.
Yazılı sınavda başarılı olabilmek için 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar mülakat sınavına katılamaz.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Çalışma kartı almak isteyen turist rehberleri Kasım ayı içinde odalara müracaat etmek zorundadırlar. Ancak ilk başvurularda veya eylemsiz turist rehberliğinden eylemli turist rehberliğine geçiş başvurularında çalışma kartı bu fıkradaki süreler aranmaksızın düzenlenir.
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Bölümün müfredatındaki genel turizm, bilgisayar ve yabancı dil gibi derslerin yanı sıra arkeoloji, mitoloji, sanat tarihi ve dinler tarihi gibi öğrencilerimizin meslekte başarılı olmalarına katkı sağlayacak temel dersler olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri