İç mekanda bakacağınız Yuka bitkisinin yapraklarının daha zarif görünümlü olması için direk şiddetli güneş ışığından korunması gerekmektedir. Yuka Gloriosa türü -25 dereceye, Yuka Filementosa türü ise -35 dereceye kadar dayanıklıdır. Yuka bitkisi havadar toprakları sever.
Birçok bitkinin aksine tam güneş ışığı almaktan hoşlanırlar. Daha düşük ve dolaylı ışık alan bölgelerde de yaşayabilen bitkinin büyümesi daha yavaş olacaktır. Sıcaklık: Yucca bitkisi için en ideal oda sıcaklığı, 15 °C dir, özellikle kış aylarında oda sıcaklığının bu derecenin altına inmemesine dikkat etmek gerekir.
Sivri Yaprakları ile İç mekan - Salon - Dış mekan bitkilerinin en popülerlerinden olan Yuka Bitkisinin bakımı da çok kolaydır. Kıyı Ege ve Akdeniz bölgesinde (Ilıman iklim) bahçede, balkon ve açık teraslarda rahatlıkla yetişebilmektedir. Aşırı sıcak, çok soğuk ve sürekli güneşli alanlarda rahatlıkla bakılabilir.
Yuka çiçeği az ışıkta kaldığında yeteri kadar beslenemeyebilir. Bu durum yaprakların çürümesine ve sararmasına neden olur. Bu nedenle özellikle sabahları bol ışık alacağı ortamlarda hızlı büyür. · Yuka çiçeği, sonbahar ve kış aylarında haftada bir kez toprağı suyu çekene kadar sulanmalıdır.
Yuka bitkisi güneşi çok sever. Güneşten mahrum bırakıldığı takdirde çok çabuk hastalanır ve gelişimini sürdüremez.
İlgili 17 soru bulundu
Yuka çiçeği ev ve ofis gibi yaşam alanlarını renklendirir, ferahlık katar. Ayrıca kışın soğuklara karşı çok dayanıklı olması sebebiyle ülkemizde park ve bahçe gibi alanların peyzaj düzenlemelerinde de çokça tercih edilen bir bitkidir. Bazı türleri -35 dereceye kadar soğuklara dayanıklıdır.
· Saksı seçimi konusunda suyun her tarafa eşit bir şekilde dağılabileceği bir saksı seçimi yapmanız gerekmektedir. · Yuka çiçeğinin saksının delikli ve derin bir saksısı olması gerekmektedir. Yuka Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
En iyi yuka çiçeği canlandırma yöntemi budama işlemidir. Özellikle yaprakları solduysa, çürüyen yapraklar makas yardımıyla kesilmelidir. Bu işlem çiçeğin yapraklarının canlanmasına yardımcı olur. Çiçeğin budanan dalının hava almasını engellemek için, kesilen yerin üzeri mum veya silikon ile kapatılmalıdır.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Massengena yeteri kadar ışık görmediğinde ve su ihtiyacı giderilmediğinde, en alttaki yapraklarını döker. Bitki yaşamaya devam eder. Yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek uzar ancak cılız kalır.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Yuka bitkisini kökten yetişen dallarıyla da çoğaltabilirsiniz. Mayıs ayının ilk yarısında kökten çıkan bu kısımları direkt toprağa dikebilirsiniz. Güneş ısıtıyorsa ve rüzgar varsa 1-2 haftada köklenirler. Yuka bitkisinin uzun bir dalını 15-20 parçaya bölüp de çoğaltabilirsiniz.
Yuka çiçeği, yaprakları solduktan sonra bitkinin tekrar yapraklarını tazelemesi ve yenilemesi için çürüyen yapraklar makas yardımı ile kesilip şekillendirilmesi gerekmektedir. Budanan dalın hava almaması için üzeri soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapıştırıcılar ile kapatılabilir.
Stresi azaltan lavanta, NASA'nın havadaki 'zararlı gazları yok eden bitkiler' listesine eklediği barış çiçeği, yatak odanıza gösteriş katacak orkide, hava temizleyen yuka, ilaç niyetine de kullanabileceğiniz aloe vera, yatak odanız için uygun tercihler arasında.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Su doğrudan toprağa temas etmeli.
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Aşırı sıcak, çok soğuk ve sürekli güneşli alanlarda rahatlıkla bakılabilir , Özellikle yaz sıcaklarında zaman zaman yaprak kısımlarına su püskültülerek yıkanması tavsiye edilir.
Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Çiçeklerin Solmasını Geciktirebilirsiniz
Son olarak 3 çorba kaşığı sirke ile 2 çorba kaşığı şekeri karıştırıp çiçekleri koyduğunuz suya dökün. Bu yöntemle de çiçeklerinizin solma süresini ciddi oranda geciktirebilir ve güzel görünümlerinden daha uzun süre faydalanabilirsiniz.
Avize Çiçeğinin boyu 3-3.5 metreye kadar uzayabilir. Yaz ortasında ve sonbahar başında çiçeklenir. Çiçekleri ise beyaz renklidir. Yaprakları koyu yeşil, düz kenarlı, pürüzsüz ve tepede sipsivridir.
Bu çiçek türü yaz ve kış aylarında ayrı sulama stili ile sulamanız gerekmektedir. Yaz aylarında havaların ısınması nedeniyle haftada 1 veya 2 kez sulama yapabilirsiniz. Kış aylarında ise haftada 1 kez yapmanız yeterli olacaktır. Difenbahya çiçeğinizi sularken musluk suyu kullanmamanız gerekmektedir.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Çanlar 8 santimetreye kadar büyüyebilir. soğuk havalara dayanıklı bir çeşittir ve Ağustos ile Kasım ayları arasında çiçek açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri