El ve Ayak Terlemesi Bebeklerde ter bezleri, 4.aydan itibaren aktif olarak çalışmaya başlar. İlgili dönemden önce miniklere vücut ısısını dengede tutmak için eldiven ve çorap giydirilmesi önerilir. 4.ayın ardından bahsi geçen unsurların bebeğinizde el ve ayak terlemesine neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Terleyen ellerin nedenlerinden biri de vücuttaki magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur, bundan dolayı beslenmenize magnezyum bakımından zengin besinler ekleyebilirsiniz.
Bebek Pudrası Kullanmak
Talk pudralarla ellerin sürekli terlemesi sorununun önüne geçebileceğiniz gibi ellerinizde oluşan istenmeyen kokulardan da kurtulmayı deneyebilirsiniz. Bu nedenle, bebek ürünleri koridorundan küçük bir kutu talk pudrası alıp çantanıza koyun.
Aşırı el (avuç içi) terlemesi kişinin günlük faaliyetlerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyecek derecede ise bu duruma aşırı el terlemesi hastalığı (palmar hiperhidroz) denilir. El terlemesinin hayati tehlikesi yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sorunlardan bir tanesi de hastalık olarak gözlemlenen ''hiperhidroz''dur. Dış çevre ve duygusal değişimler olmasa dahi elde aşırı terleme olur. Bu durum kişide ciddi anlamda özgüvensizlik ve mutsuzluğa neden olur. Aşırı el terleme rahatsızlığı yaşayan kişilerin hayatında ciddi olumsuzluklar vardır.
Diğer yandan aşırı terleme olayı çocuklar da görüldüğü zaman, bu sefer çocuk hastalıkları uzman doktoruna başvuru yapmak gerekir.
Ebeveynler, bebek veya çocuklarının çok terlemesinden haz etmeseler ve bunu kafalarına taksalar da, terlemek aslında çok normal ve olması gereken bir vücut olayıdır. Çocuk terlemese, belki de ateşi çıkacak; terlediği için vücudu normal ısıda kalabiliyor.
Aşırı terleme (hiperhidroz) ise çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda terleme durumudur. Hiperhidrozu olan hastaların terlemesi için hareket etmelerine gerek yoktur. Hatta oturdukları yerde ellerinden ter damlayabilir.
Çocuklarda çeşitli nedenlerle gece terlemesi görebilirsiniz. Genellikle bu durum fizyolojiktir. Çocukların çok fazla giydirilmeleri, fazla örtünmeleri, bulundukları oda sıcaklığının yüksek tutulması aşırı terlemelerine neden olur. Bazı durumlarda eşlik eden sağlık sorunları ile gece terlemeleri görülebilir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Aşırı terlemeye hiperhidroz denir. Hiperhidroza ter bezlerinin aşırı çalışması neden olur. Ter bezleri vücutta en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunmaktadır. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter ürettikleri için bu kişilerin el, ayak, göğüs veya koltuk altları sürekli ıslaktır.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Neden ellerim terliyor? Stresli olduğumuz, korktuğumuz veya heyecanlandığımız durumlarda sıklıkla ellerimiz terler. Bunun nedeni, Ekrin ter bezlerinin ellerde, alında ve ayaklarda çok yoğun olmasıdır. Stresli olduğumuzda devreye giren sempatik sinir sistemimize bağlıdırlar.
Koltuk altında, el ve ayakta birçok farklı sebepten meydana gelen aşırı terlemeyi önlemek için toksin ile tedavi yöntemi günümüzde oldukça yaygın hale gelmeye başlamıştır. Bu yöntem, terlemede aktif olan bölgelere (derinin 2-3 mm altına) az miktarda toksin enjeksiyonu (botoks) uygulanarak yapılır.
Genetik temeli olduğu düşünülür ve el terlemesi olan ailelerde yüzde 40-50 oranında görülür.
Belli bir nedene bağlı olmayan aşırı terleme durumunu primer hiperhidroz olarak adlandırılır. Hem kadın hem de erkeklerde eşit oranda görülür.
Aşırı terleme (hiperhidrozis), bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir, ancak herkes için geçerli değildir. Aşırı terleme bazen geçici bir sorun olabilir ve tetikleyen faktörler ortadan kalktığında kendiliğinden düzelme gösterebilir.
Hiperhidrozis adı verilen hastalıkta; herhangi bir aktivite olmaksızın, hava sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle el, koltuk altı, ayaklar gibi belli bölgelerinde aşırı miktarda terleme görülür. Aşırı terleme, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 1'inde görülen bir rahatsızlıktır.
D vitamini eksikliği, çocuklarda el ve ayak terlemesinin sebeplerinden biridir. Sinir sisteminin ve kasların çalışmasını etkileyen bu vitaminin yetersiz olması durumunda aşırı terleme sorunu ortaya çıkabilir. Benzer şekilde kansızlığın ve metabolizmadaki rahatsızlıkların da ayak terlemesine neden olduğu biliniyor.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri