Beden dilini; bakışlar, jest (duruş biçimi, kol ve bacak hareketleri) ve mimikler (baş ve yüz hareketleri), kişiler arasındaki mesafe, ses tonlaması ve vurgular oluşturur. BEDEN DİLİ ÖĞELERİ: İletişimdeki en önemli öğe gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır; dolayısıyla beden dili için gözler ilk sırada gelir.
İnsanlar iletişim sırasında anlatımlarını etkili hale getirmek için beden dilini kullanırlar. Beden dili sayesinde insanların duygu ve düşünceleri daha kolay anlaşılır. Dik duruş, göz teması, jest ve mimik kullanımı ise beden dilinin iletişime sağladığı faydalar arasında yer alır.
hareketleri, beden duruşu, yüz ifadeleri, mesafe, temas gibi beden dili öğeleriyle ifade edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Beden dili, jest ve mimik, fiziksel duruş, yüz ifadeleri ve göz hareketleriyle, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen alıcıya ilettiğimiz mesaj, sözel olmayan iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi, ruh halimizi yansıtan iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir.
Beden dili, insanların duygu ve düşüncelerini herhangi bir sözlü iletişim kurmadan, vücut dilleri ile karşı tarafa aktarmasıdır. Bu vücut dilleri; yüz ifadesi, duruş, el ve kol hareketleri gibi unsurlardan oluşabilir.
Beden Dilini Etkileyen Faktörler
Kişinin karakterini oluşturan aile yapısı, çevre ve kültür de beden dilini etkiler. Yaş ve cinsiyet de etkili faktörler arasındadır. Tüm bu faktörler kendimizi fiziksel olarak ifade etme biçimimize ve başkalarının beden dilini yorumlama şeklimize katkıda bulunur.
Beden dili kullanımı sözsüz iletişimin önemli bir parçasıdır. Bazen kurmak istediğimiz cümleleri bitirmek için beden dilimizi kullanırız. Meşgul, yorgun veya hasta olduğumuz durumlarda beden dilimizi kullanmak zorunda kalırız. Beden dili kuralları gerek iş hayatımız gerekse sosyal hayatımız için önemli bir unsurdur.
Sözcükler ve konuşma daha sonradan ortaya çıkmıştır. Beden dili; hareket, jest-mimikler, duyguların ifade edilmesi, duruş şekli, ses tonu, vücut hareketleri gibi birçok önemli unsuru içinde bulunduran ve iletişimde çok önemli yeri olan bir araçtır.
Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasında kelimeler değil beden dili esastır. Araştırmalar gösteriyor ki bir konuşma da kelimler %10, ses tonu %30, %60 oranında da beden dili etkilidir. İyi bir konuşmacı konuyu dinleyicilere aktarırken aynı zamanda beden dilini de etkili biçimde kullanır.
Beden dili ile ilgili yapılan araştırmalarda, insanların yüz yüze kurduğu iletişimde, sözcükler %10, ses tonu %30, beden dili %60 önem taşıdığı belirlenmiştir.
Profesör Albert Mehrabian tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; Beden dilinin % 55, Ses tonu ve Ses biçiminin % 38, Sözcüklerin ise % 7 oranında iletişimde etkili olduğu belirlenmiştir.
Vücut dili vücudun duruşundan, mimiklerinden ya da göz hareketlerinden oluşan ve tüm bu oluşumları zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle destekleyen bir iletişim şeklidir. Sözel olmayan bu iletişim şekli, aslında kişinin kendisini ifade ederken büründüğü karakteristik özelliği de olabilir.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Omuza dokunmak, “Seni takdir ediyorum.” demektir; sırtı sıvazlamak ise “Acı çektiğini biliyorum. ”. Kalabalığın içerisinde el ele tutuşmak, bağlantıyı koruma ısrarıdır; sarılmak ise teselliyi getirir. Bunlar, dokunmanın sevgiyi iletme yollarının farklı formlarıdır.
Bütün dinlerde Müslümanlıkta, Budizm'de, Hıristiyanlıkta vs. kalp çok önemlidir. Bir insanın iyi niyetini ve temizliğini dile getirmek için” kalbi çok temiz insan” denilir. Bundan dolayı kalp sadece kan pompalayan bir organ değil, duygusal olarak da çok önemli bir organdır.
Jest, vücudun tüm yaptığı hareketleri kapsar. El, kol, ayak, baş ve tüm bedenin dışarıya konuşmadan sağladığı mesaja da jest denir.
Beden dili vücudun duruşu, mimikler, göz hareketlerinden oluşan ve tüm bu oluşumların zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenmesi anlamına gelen bir “iletişim şekli”dir. Sözel olmayan bu iletişim şekli, kişinin kendisini ifade ederken karakteristik bir özelliği olarak sayılabilir aslında.
Duyguları, düşünceleri ve niyetleri mimikler, jestler, duruş, göz teması, el ve kol hareketleri gibi sözlü olmayan iletişim yolları ile ifade etmeye beden dili denir. Beden dili iletişimi derinleştirir ve kurduğumuz etkileşimlere farklı anlamlar katar.
Etkili iletişim ve beden dilini doğru kullanabilmek açısından doğru mesafeyi seçtiğimiz zaman doğru mesajları verebiliriz. 0-45 cm arası özel(mahrem) alandır. Bu alan aile fertlerine ve sevilen kişilere ayrılmıştır. 45-60 cm arası alan ise yakın kişisel alandır. Bu alan seçilen yakın kişilere ayrılmıştır.
Nitekim etkili iletişim için sözcükler ve ses tonu kadar beden dili de etkilidir. Hatta beden dili iletişimin yüzde kaçıdır merak edenler için hemen belirtelim: İletişimde sözcüklerin etkisi yüzde 10, ses tonunun etkisi yüzde 30, beden dilinin etkisi ise yüzde 60'dır.
Beden dili günümüzde bu konuda uzmanlaşmış eğiticilerin verdiği seminerlere belli periyotlarda katılım sağlanarak kolayca öğrenilmektedir. İnternet ortamında, kitaplarda ve cd ortamında sunulan eğitim setlerinde bu eğitimlere ulaşmak mümkün. Bütçeye göre uygun eğitim programı seçilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri