Reklam satış direktörü, müşteri firmalarla iletişime geçen, firmaların reklam için uygun yöntem, mecra ve kampanyaları belirlemesine yardımcı olan ve yaratıcı öneriler sunan kişiye verilen mesleki unvandır.
Reklam Müdürü; elindeki bir ürün ya da hizmetin pazarlama alanında öne çıkarılması için reklam bütçesini belirleyen, reklamını yapan, ürün ya da hizmetleri hedef kitle ile buluşturan kişiye verilen mesleki unvandır.
Reklam Yöneticisi olmak için üniversitelerin ilgili bölümleri olan Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü gibi alanlardan mezun olma şartı aranmaktadır. Pazarlama stratejilerini anlamak ve mesleğinde daha da ileri gitmek isteyenler reklamcılık ile ilgili özel sertifika programlarından da eğitim alabilmektedir.
Bu bölümün iş olanakları arasında; reklam metin yazarlığı, içerik editörü, görsel üretici, marka yöneticisi, kreatif editör ya da direktör gibi iş kolları bulunmaktadır. Bu ve benzeri görevleri, kişi ilgi alanına göre tercih edebilir ve uzmanlaşabilir.
Reklamcılık mezunları, geniş bir yelpazedeki işverenler için çalışma imkanı bulabilirler. Kendi reklam ajanslarını kurarak, özgün reklam kampanyaları oluşturabilirler veya büyük şirketlerin pazarlama departmanlarında görev alabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Reklamcılar, genellikle reklam ajansları, reklam departmanları, medya kuruluşları, pazarlama firmaları gibi kurumlarda çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir reklamcı maaşı 15.000 TL ile 24.000 TL arasında değişebilir.
Üniversitelerin Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun olanlar reklamcı olur. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de kendilerini geliştirdikleri takdirde reklamcılık yapabilir. Reklamcı reklam metinleri yazar, pazar araştırması yapar, belirlenen stratejiye uyacak şekilde aksiyon alır.
Hem kamu hem de özel sektörde reklamcılık, halkla ilişkiler ve tanıtım gibi departmanlarda veya reklam ajanslarında çalışma imkanı bulabilirler. İş yerlerinde teknolojik iletişim araçları, grafik tasarımı için bilgisayar programları gibi teknik bilgi ve beceri geliştiren ekipmanlar kullanılır.
Fikir vermek açısından halkla ilişkiler ve reklamcılık okumak, daha mantıklı ve ders içeriği açısından da sektöre daha yakın olabilmenizi sağlıyor. Her iki alanda da kendinizi geliştirme ve kendinizi görme, hangi alana yakın olacağınızı belirleyecektir.
Reklamcılık mezunları global ve yerel reklam ajanslarındaki müşteri ilişkileri departmanlarında müşteri temsilcisi, stratejik planlama departmanlarında marka stratejisti, prodüksiyon departmanlarında reklam prodüktörü ve yaratıcı departmanlarda reklam yazarı olarak çalışabiliyor.
Reklam Satış Temsilcisi; reklam yapmak isteyen firmalarla iletişime geçen ve firmaların kullanacakları tekniklerin belirlenmesini sağlayan, aynı zamanda firmalar için yaratıcı öneriler sunan kişiye verilen mesleki unvandır.
Ajans Direktörü, reklam ve pazarlama alanında çalışan bir profesyoneldir. Ajans direktörü, markaların hedef kitleleriyle etkileşim kurmasını sağlamak için stratejiler geliştirir ve uygular. Ayrıca, markaların pazarlama ve reklam kampanyalarının yönetimini de üstlenir.
Reklam ajanslarının iş tanımını genel olarak yapacak olursak; reklam ajansları firmaların kullanacakları iletişim tekniklerinin saptanmasından başlayarak, firmalar adına yaratıcı tasarımlar üreterek bu tasarımların uygulanmasını sağlayan bütünleşmiş bir tanıtım hizmeti sunan kuruluşlardır.
Reklam Ajansı Departmanları Nelerdir? Reklam Ajansında pek çok farklı departman bulunmaktadır. Müşteri İlişkileri, Stratejik Planlama, Muhasebe, Medya, Basılı İşler, İdari İşler, Mali İşler, Bilgi İşlem vb. pek çok departman sayılabilir.
Reklam pazarlama uzmanı nedir sorusunun cevabı, tüketicilerin ürün ve hizmetlere yönelik reklamlara erişiminden sorumlu kişidir, şeklinde verilebilir. Potansiyel müşterilere ulaşmak, marka bilinirliğini artırmak, ürün ve hizmetleri müşteriye tanıtmak reklam pazarlama uzmanının görevleridir.
Reklam ajansında çalışmak isteyenler için birçok farklı bölümde eğitim almak mümkündür. Ancak, reklam ajanslarında çalışmak için en uygun bölümler, reklamcılık, iletişim, pazarlama, grafik tasarımı, görsel iletişim tasarımı, medya ve dijital pazarlama gibi disiplinlerdir.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, üniversitelerde İletişim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan, yalnızca Sözel puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
eleman.net verilerine göre, Reklam ve Halkla İlişkiler Uzmanı 2023 yılında ortalama 21.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Reklam ve Halkla İlişkiler Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 16.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.296 TL maaş alıyordu.
Herhangi bir kurum içerisinde, iletişim uzmanı, reklam ve halkla ilişkiler sorumlusu, kurumsal iletişim sorumlusu, marka yöneticisi, pazarlama iletişimi koordinatörü gibi ünvanlarla çalışabilirler.
Reklamın yapıldığı coğrafi alan temelinde reklamlar, yerel reklam, bölgesel reklam, ulusal reklam, uluslararası reklam ve global reklam olarak beşe ayrılır.
Reklam, belirli bir teknik olarak pazarlamanın bir parçası yani alt dalıdır. Pazarlama ise ürün veya hizmetinizi tanıtmak için çok daha geniş bir faaliyet kümesini ifade etmektedir. Yani reklamı pazarlamanın alt kümesi olarak düşünebilirsiniz. Kafanızda böyle bir konumlandırma yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Reklam yazarı olmak için teorik bilgi alınmalıdır. Üniversitelerin önlisans ya da lisans eğitimi veren fakültelerinde bulunan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Reklamcılık bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri