Kolesterolun en yaygın gözlemlenen belirtileri baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesidir. Ayaklarda ve bacaklarda yanma-donma hissi, sık yaşanan kramplarda yaygın görülen belirtiler arasındadır. Yüzde solgun görünüm, bacak ağrıları ve yaraların geç iyileşmesi de kolesterol belirtileri arasındadır.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Bu grupta tedavide genel olarak sadece diyet yeterlidir. Ancak, toplam risk faktörü sayısı 2'nin altında olduğu halde, kolesterol düzeyi çok yüksekse (total kolesterol 300 mg/dl) ve üzeri, LDL-kolesterol 190mg/dl ve üzeri) ve diyetle düşmüyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Sağlıklı kişilerde LDL kolesterolün 130 mg/dL'den düşük olması normal, 130-159 mg/dL arasında olması sınırda yüksek, 160 mg/dL ve üzerinde olması ise yüksek riskli kabul edilmektedir.
Stres ve Kolesterol İlişkisi
Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici etkisi yoktur. Fakat strese bağlı olarak yaşam şeklindeki değişiklikler kolesterolü yükseltebilir (depresyona bağlı aktif yaşamın azalması, aşırı kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, sigara alkol gibi madde tüketiminin artması.
Evde kolesterol ölçümü yapılamaz. Değerleri öğrenebilmek için kolesterol ölçüm yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler için ise herhangi bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. İlgili kurumlara aç karnına verilen kan sonucunda değerlere ulaşılabilir.
Kolesterol yüksekliğinde genellikle ne bir şikayet olur ne de bir muayene bulgusu saptanır. Halsizlik, yorgunluk, terleme gibi belirtiler nadiren de olsa görülebilir Eğer kolesterol yüksekliği bir hastalığa eşlik etmişse o hastalıkla ilgili klinik bulgular olabilir.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Kalp krizi geçirme riski yüksek olan hastalarda kötü kolesterol düzeyinin daha düşük olması hedeflenir. Koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı, kalp krizi veya felç geçirmiş olma gibi faktörler risk düzeyini artırır ve yüksek riskli hastalarda kötü kolesterol seviyesi 100 mg/dl'nin altında olmalıdır.
Yüksek kolesterolün belirli bir semptomu yoktur. Bu nedenle, tespit edilemeyen yüksek kolesterol kalp krizi veya inme gibi durumlara neden olabilir. Çeşitli ilaçlar ve yaşam tarzındaki değişikliklerle kolesterol seviyesini normal düzeye indirmek mümkündür.
20 yaşın üzerinde kan kolesterol düzeyi 200 mg/dl'nin altında ise ideal olan, 200-239 mg/dl arası sınırda olan, 240 mg/dl'nin üstü ise yüksek olarak nitelendirilir. Kan LDL-kolesterol düzeyi 130 mg/dl'nin altında ise istenilen,130-159 mg/dl arası sınırda yüksek olarak nitelendirilir.
Kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalıkları ile ilişkisi 1000'in üzerinde yapılan klinik araştırma ile net olarak gösterilmiş. Tedavi edilmeyen kolesterol yüksekliği damar sertliğinin oluşumunda rol oynamasının yanı sıra kalp krizi ve felç riskinde artış yapar.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir. İlerleyen yaş: Kolesterol düzeyi yaşla birlikte artış gösterir.
Hindistan cevizi yağı faydaları en çok kolesterol açısından öne çıksa da aslında ceviz de kolesterolü kontrol altına almakta oldukça önemli bir rol oynar. Hindistan cevizi bunu iyi kolesterol HDL'yi yükselterek yaparken ceviz direkt olarak kötü kolesterol LDL'yi düşürür.
▫️Kötü kolesterolü düşürüyor. ▫️Sindirime yardımcı oluyor. ▫️Cildi güzelleştiriyor. ▫️Romatizmaya iyi geliyor.
İbrahim Saraçoğlu'na göre kolesterolü düşürmek için maydanoz limon kürü içilmelidir. C vitamini açısından yüksek olan limon ve maydanoz, kanda yükselen kolesterolü düşürecektir.
Ayrıca kanın akışkanlığını düzenleyen sarımsak, damarları genişlettiği ve gevşettiği için aşırı yüksek tansiyonun normalleşmesine katkıda bulunur. Sarımsak, kan lipidlerinin (kolesterol) düzenlenmesinde olumlu etkileri olan ikincil bitki maddeleri olan 'saponinler' içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri