San Sebastián (Baskça: Donostia), İspanya'da özerk Bask Bölgesi'nde Guipúzcoa ili'nde bir kenttir.
San Sebastian ya da Yanık Cheesecake diye bilinen bu tatlı ise, İspanya'nın Bask bölgesindeki San Sebastian şehrinde, La Vina adlı tapas barında ortaya çıkmıştır. Hatta La Vina'nın menüsünde “La Tarta De Queso” olarak adlandırılıyordur.
Türkiye'ye döndükten sonra tatlıyı kendi mutfağında deneyip tarifi geliştiren kişi ise şef Ali Açıkgül oluyor. Ali Bey bununla da kalmıyor ve tatlının adını kendi adına tescilliyor. Öğrendiğimize göre bundan sonra Ali Açıkgül dışında hiçbir mekân 'San Sebastian Cheesecake' ismiyle bu tatlıyı satamayacak.
Cheesecake'in Gerçek Anavatanı
Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır. “Yok artık,” demeyin, aynen öyle… Cheesecake'in 4 bin sene önce bile yendiğine inanılır, hatta ilk cheesecake tarifi 236 yılında yapılmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
İspanya'nın özerk bölgesinde bulunan San Sebastian, birkaç günlük tatil planları için tercih edilen tarihî şehirlerden birisidir. Havaların ısınmasıyla beraber deniz sezonunu açan şehir, hem yerli halkın hem de turistlerin gün içerisinde doldurduğu plajları ile meşhurdur.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
Bir Dilimi 35 Türk Lirası Olan Abonelere Özel San Sebastian Cheesecake Tarifi Fotoğraflı Yapılışı 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
San Sebastián pahalı bir şehir mi? San Sebastián ortalama fiyatlar Türkiye daha yüksektir. Alışverişinizi San Sebastián Türkiye 'dan 2.37 kat daha fazla ödemeniz gerekir.
Sebastian ismi Latincede "Sebastia şehrinden olan" anlamına gelmektedir. O dönemin Sebastia adlı şehri ise günümüzde Sivas olarak bilinir.
Daha sonra ise San Sebastian cheesecake'in nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Vedat Milor'un yazısında da belirttiği üzere aslında bu cheesecake türü, ilk defa, İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrindeki La Viña adlı bir tapas barın şefi tarafından üretiliyor.
Chef Ali, birkaç denemeden sonra Sirha 2016 İstanbul Fuarı'nda bu özel cheesecake'i lezzet sevenler ile "San Sebastian Cheesecake" adı altında buluşturur. Denemekten ve üretmekten asla vazgeçmeyen Chef Ali, bir yıl boyunca tarifini her gün denemeye ve geliştirmeye devam ediyor.
Fırından çıkardığınız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına aktarıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakın. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
Anadolu'ya Türklerin yerleşmesi ile beraber zaman içinde bu isim Sivas'a dönüşmüştür. Böylece “saygın” anlamındaki sebastos hem Sebastian ismini hem de Sivas ilinin adını doğurmuştur. Sebastian adının sonundaki ek ile aslında bu isim bizzat “Sivaslı” demektir.
Bu tatlı normal cheesecake çeşitlerinden farklı olarak, tabanının olmayışı dışında fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile beraber oldukça çabuk hazırlanıyor. Üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan tatlı, hafif bir yanık tadına sahip oldukça lezzetli bir tatlı türü.
İspanyol mutfağına özgü bir lezzet olan san sebastian cheesecake, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır. Yapımında krem peynir, krema, yumurta, şeker ve un kullanılır. İsteğe göre üzeri meyve dilimleri ile süslenebilir.
İçeriğinin yüksek karbonhidrat ve yağ olmasıyla birlikte, özellikle kilo problemi yaşıyorsanız tüketiminden sonra mutlaka bir sonraki öğününüzle dengelemeli ve spor yapmanız gerekmektedir.
210 derecede 24 – 25 dakika üstü kızarıp içi salladığınızda hareket edecek kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. San Sebastian Cheesecake 'i oda sıcaklığına gelinceye kadar mutfak tezgahında dinlendirin. Soğuduğunda buzdolabına kaldırın. Minimum 4-5 saat, mümkünse 1 gece dinlendirip dilimleyerek servis yapın.
San Sebastian Cheesecake Tarifi Püf Noktası
Peynir alternatifleriniz arasında suyu süzülmüş labne peyniri ya da sürülebilir beyaz peynir yer alır. Sürülebilir beyaz peynire benzeyen krem peynirleri de kolay cheesecake tarifi içerisinde rahat bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
4-Fırında pişer pişmez hemen dışarıya çıkarmanız ani ısı değişimine maruz bıraktığınız için çökme ile sonuçlanabiliyor. Her türlü fırında kabarıp biraz sönme payı oluyor fakat aşamalı soğutma ile minimuma indirebiliyorsunuz.
Ancak şehre gidecek turistler özellikle hangi ayda gidilir sorusunun cevabını merak etmektedir. San Sebastian tatili için en uygun dönem, iklimi ve hava koşulları sebebiyle yaz mevsimidir. Haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan bu dönem, San Sebastian'ın en sıcak olduğu aylardır.
San Sebastian'ın vatanı İspanya.
İspanya'nın San Sebastian şehrinde ilk olarak La Vina adlı restorandan çıkan bu tatlı, günümüzde çok yaygın ve severek tüketiliyor. San Sebastian cheesecake, ilk olarak 1990 yılında satışa sunulmuş. Bask cheesecake ya da La Vina San Sebastian yanık cheesecake olarak da bilinir.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı. Eğer akışkan seviyorsanız 20 dakika, orta akışkanlıkta seviyorsanız 30 dakika yeterli olacaktır.
Bir New York Cheesecake'inin en karakteristik özelliği; Dokusuna yumuşak ve pürüzsüz kıvamı veren krem peynirin yoğun miktarlarda kullanılması ve en temel malzemelerle yapılıyor olması. Diğer Cheesecake'lere kıyasla, nispeten sıkı ve çiğnenebilecek kadar kalın ama oldukça da kremamsı bir dokusunun olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri