ve Temmuz-Aralık dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yapılır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
(6) Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.
Yüksek lisans başvuruları sene içerisinde Güz ve Bahar dönemlerinde olmak üzere iki defa yapılmaktadır: Başvuru tarihleri okula göre çok farklılık göstermekle birlikte genel olarak bahar dönemi başvuruları Aralık, Ocak, Şubat aylarında güz dönemi başvuruları Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yapılmaktadır.
2023-2024 Güz Dönemi Tezsiz Yüksek Lisans Programları için ek başvurular 07 Ağustos 2023 tarihinde başlayacak olup 24 Eylül 2023 (Saat: 23.59) tarihinde sona erecektir (Güncelleme Tarihi: 16.08.2028).
On-line başvuru sistemi 03 Temmuz 2023 tarihinde aktif olacaktır. Lisansüstü Programlara başvurular 03-12 Temmuz 2023 tarihleri arasında olacaktır. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılıda lisansüstü programlara ilişkin kontenjan, başvuru kılavuzu ve kayıt işlemlerine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Cevap: Yüksek Lisans başvuruları Güz ve Bahar dönemi olmak üzere senede iki kez yapılmaktadır. Soru: Tezli tezsiz yüksek lisans programları ile lisans sonrası doktora programlarına kimler başvurabilir?
Sayın aday öğrencilerimiz, Tezli yüksek lisans ve doktora programlarımızın başvuru süreçlerini tamamlayamayan adaylarımız için tezli yüksek lisans ve doktora programlarının ikinci dönem başvuruları 6 Eylül 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. Yaş sınırı yoktur.
Gerekli yüksek lisans not ortalama şartı kurumlar arasında değişkenlik gösterse de geçilmesi gereken genel bir not aralığı vardır. Başvurmak isteyen adaylar için yüksek lisans not ortalama şartı 4'lük sistemde en az 2 olarak belirlenmiştir.
Bu konuda herhangi bir sınırlama yoktur. Açıköğretim lisans mezunları da tezli ya da tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru yapabilirler.
Tezsiz yüksek lisans programlarında, Güzel Sanatlar Enstitüsüne başvurularda ve Yabancı uyruklu kontenjanına başvurularda ALES'e girmiş olma şartı aranmaz.
Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır. Tezsiz yüksek lisans ise 3 dönem yani 1,5 yıldır.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
(2) Bu yönetmelikte “Birinci program”, öğrencinin lisans derecesini almış olduğu alan veya buna en yakın olan birinci programı; “İkinci program” ise öğrencinin Birinci program diplomasına ilaveten ikinci bir lüksek lisans diplomasını almak istediği bölümün yüksek lisans programı olarak tanımlanır.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sınav sonuç belgesi: ALES notu 55, Lisans sonrası Doktora yapmak üzere başvuran adaylardan ise ALES notu 80 taban puandan az olamaz.
Öncelikle akademisyen olabilmenin ilk şartı, alt limit olarak 2.50 ortalama ile mezun olmaktır. Bu ortalama şartı bölüme ve üniversiteye göre değişebilir. Eğitim süreci genellikle şu şekilde işler. Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans / master yapılır, bunun için ALES'e girerek yeterli puan alınması gerekir.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Bilindiği gibi, 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlilerinin süreleri yüksek lisans için 3 yıl, doktora için 6 yıldır. Atamalar başarı durumuna göre birer yıllık dönemler halinde yapılır.
Yaş sınırı yoktur. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan. En az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak. Yaş sınırı yoktur.
Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.”
haftada 4 veya 5 tane ders olur . bu dersler seçmelidir. genelde bu dersler 2 veya 3 güne toplanmaya çalışılır.
Ücretleri. Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans hakkı kazandıysanız, ücretsiz öğrenime devam edersiniz. Vakıf üniversiteleri ve tezsiz yüksek lisans ise ücretlidir. Yüksek lisans ücretleri, üniversitelerin özel olarak belirttiği ücretlerdir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri