Son iki haftadır mağarada yaşamıyorsanız (ya da sadece Barbie'yle ilgilenmiyorsanız) film, ilk atom bombasının geliştirildiği New Mexico'daki laboratuvarın yöneticisi olan Amerikalı fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın biyografisi. Sonuç olarak Oppenheimer için sıklıkla "atom bombasının babası" deniyor.
Dünya Savaşı sırasında, Manhattan Projesi adıyla, ilk çalışmalar başladı. 1942 yılında ABD'nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos bölgesinde gizlice bir grup ünlü bilim insanı toplandı. Robert J. Oppenheimer öncülüğünde 3 yıl çalıştıktan sonra ilk bombayı yapmayı başardılar.
Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 78 yıl önce tanıştı. ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentinde kullandı.
Amerika, Trinity Test denemesinden sadece üç hafta sonra, 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine ilk adım bombasını attı. İkinci atom bombası ise Nagazaki'ye 9 Ağustos 1945'te atıldı. Atom bombaları atıldığında Almanya zaten teslim olmuştu, ancak Japonya savaşmayı sürdürüyordu.
Buna karşılık Oppenheimer, ölümünün 10. yılında onun hakkında, "Einstein'ın erken çalışması (Genel görelilik teorisi) inanılmaz güzel ancak hata dolu" demiş ardındansa onun düzeltmelerine katıldığını ve bunun 10 yıl aldığını ekleyerek "Hatalarını düzeltmek 10 yıl sürdüyse, o harika bir adamdı" demişti.
İlgili 40 soru bulundu
'Atom Bombasının Babası' olarak tanımlanan atom bilgini Robert Oppenheimer, hidrojen bombasının üretimini engellemekle ve devletin çıkarlarını gözetmemiş olmakla suçlanarak,hakkında soruşturma açılmış ve soruşturma komisyonu 12 Nisan 1954'te sorguya başlamıştır.
Ve Groves, Los Alamos'taki laboratuvarın başına doğru adamı istediğinde, onu buldu. Bu adam elbette Groves'un bombanın bilimsel gelişimini yönetmek için doğru niteliklere sahip olduğunu tespit ettiği Oppenheimer'dı.
Little Boy, dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası'dır. 6 Ağustos 1945 sabahı ABD tarafından, Japon İmparatorluğu'nun Hiroşima şehrine atılmıştır. Hiroşima şehrinin 550 metre üzerinde patlatılan nükleer bomba, 18.000 ton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya eşdeğer gücündeydi.
Hiroşima ve Nagazaki askeri ve endüstriyel öneme sahipti
Japonya'nın bu çağrılara yanıt vermemesi üzerine ABD, askeri ve endüstriyel önemi dolayısıyla Hiroşima ve Nagazaki'yi hedef olarak seçti. ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahında "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bıraktı.
Çar Bombası (Rusça: Царь-бомба); (Kod adı: Ivan veya Vanya), alfanümerik adlandırma ile AN602, hidrojen bombasının diğer bir adıdır. Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır.
Bin 400 kilo ağırlığında ve 3 metre boyundaki Little Boy'un, Batı Japonya'daki Çukoku bölgesinde yer alan Hiroşima'ya düşmesi tam 53 saniye sürdü. Bomba, yerden 600 metre yükseklikte patladı. İlk anda 80 bin kişi kavrularak can verdi.
Atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer, yüzbinlerce insanı bir anda öldüren silahı, Japonya'ya değil, Hitler'e karşı caydırıcı olsun diye icat etmiş. Üstelik, bu silahın kullanılabileceğini de düşünmemiş, “caydırıcı” olur diye öngörüde bulunmuş.
Atom bombasından 500 kat daha güçlü olan hidrojen bombası, zaman zaman atom bombasıyla aynı mantık çerçevesinde ele alınıyor. Ancak ABD'nin Hiroşima'da kullandığı Little Boy, uranyum-235'ten yapıldı ve zincirleme reaksiyonla birlikte ortaya çıkan enerjinin çekirdeği ateşlediği bir sisteme dayanıyor.
Julius Robert Oppenheimer (22 Nisan 1904 - 18 Şubat 1967) Amerikalı bir teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.
Bilindiği gibi, uzayda nükleer patlamnın etkileri çok düşüktür. Patlama tamamen kaybolur. Hava olmadığı için termal radyasyon da yok olur ama yüksek frekanslı radyasyon daha çok yayılır.
"Şişman Adam" 12'yi 2 dakika geçe Nagasaki'ye düştü. Nagasaki'ye düşen atom bombası şehirde büyük bir yıkıma yol açtı, en az 70 bin kişiyi öldürdü. "Muhteşem Artist"in çektiği görüntüler patlamanın yarattığı şok dalgasıyla bulutların dağıldığını gösteriyor.
Hiroşima ve Nagazaki askeri ve endüstriyel öneme sahipti
ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahında "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bıraktı. Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden uranyum katkılı bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturdu.
Atom bombası 5 mil çapındaki bir alanda canlı ve cansız herşeyi yokeder ve 1 mil çapındaki bir alanda öldürücü radyoaktivite bırakır.
Bu iki ülke arasındaki yarış nedeniyle 1980'li yıllarda SSCB'nin nükleer silah sayısı 40 bini aştı. SSCB'nin dağılması ve Washington ile Moskova arasında imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmaları sayesinde bu sayı hızla gerilese de Rusya hala dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke konumunda.
6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri "Enola Gay" adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi.
Tamamen yerli ve milli üretim olan MPT-76, tüm ülkelerin silahlarını geride bırakarak zirveye yerleşti. İşte dünyanın en güçlü 5 silahı... Dünyanın en iyi 5 silahı belirlendi. Yerli ve milli üretim olan MPT-76, tüm ülkelerin silahlı kuvvetlerini geride bırakarak listenin en başına yerleşti.
Atomun parçalanabiliyor oluşu düşüncesi ilk olarak Cabir Bin Hayyan tarafından ortaya atılmıştır. Atomun parçalabiliyor oluşu ise Albert Einstein tarafından ispat olunmuştur. Bunu gerçekleştiren ilk bilim insanı ise Otto Hahn isimli Alman kimyagerdir.
Oppenheimer'ın Japonya'da gösterim tarihi meçhul
Christopher Nolan'ın yönettiği Oppenheimer filmine, Japonya'da yasak getirilmese de henüz gösterim tarihi verilmedi.
Oppenheimer filmi yaş olarak Amerika'da +18, İngiltere'de +15 olmasına rağmen Türkiye'de +13 olarak derecelendirilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri