Not ortalaması şartı aranmamaktadır. Yüksek Lisans programlarına başvuru yapabilmek için adayların en az bir lisans derecesine sahip olması ya da öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları gerekir.
Evet, yüksek lisans başvurularında not ortalaması genellikle önemli bir faktördür. Ancak not ortalamasının ne kadar önemli olduğu, başvurduğunuz programın türüne, üniversitesine ve diğer başvuru unsurlarına bağlı olarak değişebilir.
Yüksek lisans programından mezun olabilmek için mezuniyet ortalamasının 2.5/4.00 olması gerekmektedir. Öğrenciler, başarısız oldukları dersleri tekrar alabilirler ya da başarısız oldukları dersin yerine danışman tarafından uygun görülen başka bir dersi de alabilirler.
Lisansüstü eğitime başvurabilmek için öncelikle 4 yıllık bir lisans programını bitirmiş olmalısınız. Ardından ALES'e girip yeterli puanı almış olmalı ve başvuru yapacağınız programın gereklerini yerine getirmelisiniz. Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Adaylar, tezli yüksek lisans diplomasına ve 4 tam puan üzerinden en az 2.25 veya eşdeğer bir not ortalamasına sahip olmalıdırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Lisans Not Ortalaması: Yüksek lisans başvurularında genellikle en az 2.00/4.00 veya 2.50/4.00 gibi bir lisans not ortalaması aranır. Ancak daha rekabetçi programlar veya prestijli üniversiteler daha yüksek bir not ortalaması talep edebilir.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
YÜKSEK LİSANS İÇİN TRANSKRİPT KAÇ OLMALI? Yüksek lisans not ortalaması şartı üniversiteye göre değişiklik göstermekle birlikte, en azından 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır. Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Genel olarak, herkes istediği alanda yüksek lisans yapabilir, ancak bazı önemli faktörler ve gereksinimler vardır.
Yüksek Lisans programlarına başvuru yapabilmek için adayların en az lisans derecesine sahip (Güz yarıyılı başvurularında öğrenimlerinin son yarıyılında olabilir) AGNO' su (AGNO / CGPA) en az 100 üzerinden 60 olması gerekir.
Adaylar, mezuniyet not ortalaması 4.00'lük sistemde 2.00 ve üzeri olması durumunda yüksek lisans başvurusunda bulunabilirler.
Soru: Lisans notum 2.50'den yüksek ancak yüksek lisans mezuniyet notum 2.80'den düşük, başvuru yapabilir miyim? Cevap: Hayır, mezun olduğu üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, tezli yüksek lisans öğrenimini en az 2.80/4 veya 72/100 ağırlıklı genel not ortalaması ile bitirmiş olmak gerekiyor.
Şayet iyi bir ALES puanına sahipseniz başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler lisansüstü kontenjanlara başvuru yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları ve yazılı/sözlü mülakat sonuçları dahil ederek bir puanlama yaparlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.
Lisans mezuniyet not ortalamasının minimum 3,00 olması ya da, Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının minimum 3,50 olması ALES puanı sayısal puan olmalıdır.
Programın zorunlu derslerini (en az 60 AKTS) başarı ile tamamlamış olan ve akademik ortalaması en az 2.75 olan öğrenci ikinci yarıyılın bitiminden sonra tez/sanat çalışması önerisi sunar. Tez savunmasını da başarıyla tamamlayan öğrenci yüksek lisans programından mezun olur.
2. 35 yaşını doldurmamış olmak (19/10/1980 ve sonra doğanlar başvuru yapabilecektir), 3. Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
Genellikle yüksek lisans programları için gereken ALES puanı 55 veya 60 gibi bir eşik değere sahip olabilir. Ancak, daha rekabetçi programlar daha yüksek ALES puanları gerektirebilir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), Türkiye'de lisansüstü eğitim programlarına başvururken gereken bir sınavdır ve genellikle üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvuran adaylardan ALES puanı talep ederler. Ancak bazı durumlarda ALES puanı olmadan yüksek lisans yapmak mümkün olabilir.
Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Tezli yüksek lisans programı öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Tezsiz yüksek lisans programı ise, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Meslek Yüksek Okullarında (MYO) temininde güçlük çekilen öğretim elemanı kadrolarına başvurularda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı aranmayacak, "uzmanlık alanları" yeniden belirlendi.
En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
Akademisyen olabilmek için ilk başta eğitim hayatındaki not ortalamasının belli bir seviyenin üzerinde olması gerekir. Ardından ALES ve yabancı dil sınavlarından geçerli notlar almak şarttır. Yüksek lisansın ardından araştırma görevliliğiyle başlayan süreç doktora süreciyle devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri