Buna göre yüksek lisans gören öğretmenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilmektedir. Yönergenin tam metni için başlığa tıklayın. Konuya ilişkin düzenleme "Öğrenim izni" başlıklı 41. maddede ele alınmıştır.
Devlet Memurları Kanununda yüksek lisans dersleri sebebiyle memurlara mesai saatleri içerisinde izin verileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
MADDE 5- (1) Memurlar için öngörülen izin çeşitleri şunlardır: a) Yıllık izin, b) Mazeret izni, c) Hastalık ve refakat izni, ç) Aylıksız izin, d) Diğer izinler.
Öğretmenlere hangi hallerde mazeret izni verilebilir? Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde yedi gün izin verilir. Ayrıca (detayı ilerleyen bölümde anlatıldığı üzere) doğum izinleri de mazeret izni kabul edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
İlgili yasa maddesinde “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir.
Mazeret izni genellikle kişisel sağlık sorunları, ailevi acil durumlar, cenaze veya benzeri acil durumlar nedeniyle kullanılır. İşçi, mazeret izni talep ettiğinde işinden ayrılmış sayılmaz ve maaş kesintisi yapılmaz.
Okullarda çalışan müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve öğretmenler, yıllık izin kullanıp kullanmamalarına bakılmadan 657 sayılı devlet memurları kanununun 104. maddesine göre mazeret izni kullanabilmektedir.
Hastalık Durumu:
Öğretmenler, kendi sağlıkları veya yakın bir aile bireyinin sağlığıyla ilgili bir nedenle idari izin talep edebilirler. Hastalık izni süresi, öğretmenin sağlık durumuna ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilmektedir. Genellikle 10 güne kadar olan sürelerde verilmektedir.
5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir.
Millî Eğitim Bakanlığı izin Yönergesi 18. Maddesi Diğer İzinler “e) (Ek: 05/04/2013-485808 Bakan Onayı) Memurlardan lisansüstü öğrenime devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır.
Buna göre yüksek lisans gören öğretmenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilmektedir. Yönergenin tam metni için başlığa tıklayın. Konuya ilişkin düzenleme "Öğrenim izni" başlıklı 41. maddede ele alınmıştır.
Bilindiği üzere, Bakanlığa bağlı kadrolarda görev yapan öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans yapanlara ek ders ücretleri %20 ve %7 oranlarında artırımlı ödenmektedir.
Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi
Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.
Görevli/İzinli Olan Öğretmenlerin Hangi Kapsamda Ders Görevini Yapmış Sayılıp/Sayılmayacağına İlişkin Açıklamalar. -Görevli/izinli olunan her durumda ek ders ödenmez.
Öğretmenlerden doktora mezunu olanlara 90, tezli yüksek lisans mezunu olanlara 50, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimi hariç olmak üzere tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara 30, ikinci bir dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara 10 hizmet puanı verilecek.
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
Mazeret izninde 657 ana maaş üzerinde herhangi bir kesinti yapılmaz.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Bu izin amirin takdirine bağlı olduğundan sadece kaymakam/vali onay verirse kullanılabilmektedir. Yani bir memur ya da öğretmen 1 günlük mazeret iznine ihtiyaç duysa vali ya da kaymakamdan bu izni almak zorunda.
MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin (C) fıkrası. 1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir.
Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (C) fıkrası. 1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir.
Bu maddeye göre, 1- Mazeret izni verilebilmesi için yıllık iznin olmaması gerektiği yönündeki bazı uygulamalar doğru değildir. 657 sayılı Kanunun 104. maddesi bu şekilde bir sınırlama öngörmemiştir. 2- Mazeret izni, a ilde vali, ilçede kaymakam onayıyla verilir.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri