Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Göre; Derslere devam zorunludur. Öğrenci, teorik derslerin en az % 70'ine ve uygulamalı derslerin en az % 80'ine devam etmek zorundadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır.
(4) Yüksek lisans programlarında alınıp başarılı olunan dersler, doktora programlarında tekrar alınamaz. MADDE 24 – (1) Teorik derslerin %30'undan fazlasına, uygulamalı derslerin ise % 20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu sınavlarına alınmaz ve devamsız sayılır.
Lisansüstü programlarda devam zorunluluğu var mıdır? -Teorik ve uygulamalı derslere devam zorunlu olup, uzaktan eğitim ve öğretim yapan programlar hariç öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin %70'ine, uygulamaların ve/veya diğer öğrenim etkinliklerinin %80'ine devam etmiş olması gerekir.
haftada 4 veya 5 tane ders olur . bu dersler seçmelidir. genelde bu dersler 2 veya 3 güne toplanmaya çalışılır.
Devamsızlık durumunda kayıt silme yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, her dönem için öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl olup, program en çok üç yarıyılda tamamlanır. Üç yarıyıl sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır. Öğretim üyeleri devamsızlık konusunda idare edebilir veya etmeyebilir. Ancak her ne kadar %70 ve %80 gibi devam şartı olsa bile genellikle lisansüstü eğitimlerde derse devam edilir.
-Lisansüstü programlarda öğrenim süresi (atılma) ne kadardır? Tezsiz yüksek lisans programında 3 yarıyıl sonunda mezun olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programında ders dönemini 4 yarıyılda tamamlayamayan veya tez dönemine geçip toplam 6 yarıyılda mezun olamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 4 yarıyıl olup, program en çok 6 yarıyılda tamamlanır.
Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir.
Buna göre yüksek lisans ve doktora öğrencilerine üniversiteden "atılma" geldi. Yüksek lisans ve doktoraya yıl sınırı getirildi. Yüksek lisansta 3 yılda derslerini başarıyla tamamlayamayan, doktorada 2 yılda derslerini veremeyen öğrenciler üniversiteden atılabilecek.
Tezsiz yüksek lisans programlarının süresi üniversitelere, bölümlere ve ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, tezsiz yüksek lisans programları 1-2 yıl arasında değişen sürelerde tamamlanabilir. Türkiye'de birçok tezsiz yüksek lisans programı 2 yıl (4 dönem) sürmektedir.
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programlarında 4 yarıyıl içerisinde alması gereken Kredili 7 ders ve Seminer Dersinden başarısız olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi, lisans eğitimi sonrası ülkelere göre full-time 1 veya 2 yıl devam etmektedir. Bazı ülkelerde 1,5 yıl da sürebilmektedir. Yüksek Lisans programları, İngiltere'de “full-time” olarak bir akademik yıl devam eder. Genelde ders izleme süreci 9 ay sürer.
(2) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
8. Tezli yüksek lisans ders yükü ne kadardır? Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden ve 120 AKTS'den az olmamak koşuluyla seminer dâhil en az sekiz ders ve uzmanlık alan dersi ile tez çalışmasından oluşur.
Soru: Derslere devam zorunluluğum var mı? Cevap: Evet. Öğrenci teorik derslerin %70 ine, uygulamalı derslerin %80 ine devam etmek zorundadır. Tekrar alınan derste de yine devam zorunluluğu vardır.
Yani, bir kişi genellikle herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın yüksek lisans programlarına başvurabilir. Öğrenciler, kariyerlerini değiştirmek, yeni beceriler kazanmak veya mevcut bilgi ve yeteneklerini geliştirmek istediklerinde yüksek lisans eğitimi alabilirler.
Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır. Tezsiz yüksek lisans ise 3 dönem yani 1,5 yıldır.
Çalışırken yüksek lisans yapmak mümkündür ve birçok profesyonel bu yolu tercih etmektedir.
Tezli yüksek lisans programı öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Tezsiz yüksek lisans programı ise, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.
Tezsiz Yüksek Lisans programlarında 1,5 yıl, tezli Yüksek Lisans programlarında 3 yıl ve Doktora programlarında 6 yıldır.
Uzaktan yüksek lisans programları, tamamen çevrimiçi olabileceği gibi, bazı programlar hibrit bir yaklaşım kullanabilir, yani çevrimiçi derslerle bazı yüz yüze dersleri bir araya getirebilirler.
Milli Eğitim Bakanlığınca, Covid-19 salgınının devam ettiği süre dahilinde, kronik rahatsızlığını sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, velilerinin yazılı talebi dikkate alınarak okula devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak.
Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz yüksek lisans bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisans üstü eğitim çeşididir. Tezli yüksek lisanstan farklı olarak akademik beceri ve yetkinliklere çok fazla odaklanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri