(2) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
-Tezsiz yüksek lisans programı için, en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. -Tezli yüksek lisans programları için, normal süre dört yarıyıl, azami süre altı yarıyıldır.
Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim döneminde 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil (Değişik ibare:RG-19/7/2023-32253) en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam 120 AKTS kredisinden oluşur.
kimi üniversitede derslere akşam izin verilir ( tezli ) ya da hocalar programını dersteki öğrenci çoğunluğuna göre ayarlayabilir. tamamen okul / hocaya göre farklılık gösterir. tezsiz yüksek lisans ile dersleriniz birebir aynı ise bu konuda da dersin hocası akşam derslerine girmenize müsamaha gösterebilir.
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Göre; Derslere devam zorunludur. Öğrenci, teorik derslerin en az % 70'ine ve uygulamalı derslerin en az % 80'ine devam etmek zorundadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır.
İlgili 21 soru bulundu
(4) Yüksek lisans programlarında alınıp başarılı olunan dersler, doktora programlarında tekrar alınamaz. MADDE 24 – (1) Teorik derslerin %30'undan fazlasına, uygulamalı derslerin ise % 20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu sınavlarına alınmaz ve devamsız sayılır.
Yüksek Lisans (Tezli) dersleri hafta içi 08:30-17:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Yüksek Lisans (Tezsiz) Saatleri: Yüksek Lisans (Tezsiz) dersleri hafta içi 19:00-22:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ders programına bağlı olarak, Cumartesi günü de ders yapılabilmektedir.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK'ün kadroların yayınladığı internet ...
Soru:Daha önce aldığım dersten başarısız oldum. Aynı dersin yerine başka bir ders alabilir miyim? Cevap: Başarısız olduğunuz zorunlu dersin yerine aynı dersi almanız gerekir. Başarısız olduğunuz ders seçmeli dersin yerine ise farklı bir ders seçebilirsiniz.
Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir. Bir tezli yüksek lisans programının süresi aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir: Üniversite ve Program: Her üniversite ve program farklı gereksinimlere sahiptir.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 24. maddesine göre öğrencilerin özel öğrencilik, farklı üniversitelerden yatay geçiş, ilişiklerinin kesildiği daha önceki lisansüstü programından alıp başarılı olduğu en fazla 4 ders için ders saydırma işlemi uygulanır.
Savunma sınavından 1 ay sonra tezini teslim etmeyen öğrencinin azami öğrenim süresi sonunda üniversiteyle ilişiği kesilir. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından mezuniyet kararı verilir.
Uzaktan yüksek lisans programları, tamamen çevrimiçi olabileceği gibi, bazı programlar hibrit bir yaklaşım kullanabilir, yani çevrimiçi derslerle bazı yüz yüze dersleri bir araya getirebilirler.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, her dönem için öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl olup, program en çok üç yarıyılda tamamlanır. Üç yarıyıl sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Akademik Ortalamaya etkisi bulunmamaktadır.
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir.
Üniversitelerde sıklıkla kullanılan ve öğrenciler arasında öğretim üyesi ve öğretim elemanı gibi tabirlerle ifade edilen meslek profesyonel alanda akademisyen olarak bilinir. Lisans eğitimini tamamlamış ardından yüksek lisans yapmış ve beraberinde doktora ile sonuçlandırmış kişiler, öğretim üyesi olurlar.
eleman.net verilerine göre, Akademisyen 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 50.900 TL maaş alıyor. Akademisyen, 2024 yılında en düşük 37.500 TL alırken, en yüksek 76.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Akademisyen, Temmuz 2023 yılında ortalama 39.000 TL maaş alıyordu.
Genel perspektife bakarsak, tez yazmak kolay bir iş değildir. Zaten yazı yazmak bile başlı başına kolay bir süreç değildir, bu nedenle akademik bir çalışma olan bir tezi yazmak daha da zorlayıcı olabilir. Ancak, bazı önlemler alarak ve doğru yaklaşımları benimseyerek bu zorluğu minimize etmek mümkündür.
Günümüz Türkiye'sinde (2022) tezli yüksek lisans programları için İngilizce şartı var. Tezsiz yüksek lisans programlarının bazılarında ise İngilizce şartı aranmıyor.
Tezli yüksek lisans eğitim süresi 4 yarıyıldır, yani 2 yıl sürer. Bu sürenin 2 yarıyılı ders dönemidir, tez yazma süresi de 2 yarıyıldır.
Tez aşamasında ders almak mümkün olsa da burada dikkat etmek gereken asıl nokta tezden önce ders dönemlerinin bitirilmiş olmasıdır. Yüksek lisans tezinde 4 ders dönemi bitirilmeden tez dersine kayıt alınması mümkün değildir. Bu noktada öğrencilerin alttan dersi olmaması gerekir.
Yüksek lisans programlarındaki yüz yüze dersler, belirli bir üniversitenin veya eğitim kurumunun kampüsünde veya şehirdeki bir öğretim merkezinde düzenlenebilir. Bu derslerde öğrenciler, profesörlerin ders verdiği sınıflarda dersleri takip ederler.
Yüksek lisans tez aşaması ne zaman başlar sorusuna resmi olarak yanıt vermek gerekirse dersler en erken 2 yarıyılda biter. Bu süreçten itibaren tez danışmanı üniversite veyahut enstitü tarafından atanır ve resmi takvim başlar. Ancak dersler 4 yarıyılda biterse bu sürenin sonunda tez yazım aşaması başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri