Ses tonun yüksek olan kişilerin öfkeli, baskı sağlamaya çalışan, karşı tarafı kontrol etmeye meyilli olan kişiler olduğunu dile getiren Tutak, “Ses tonu yüksek olan kişiler daha çok saldırgan, öfkeli, karşı taraf üzerine bir baskı sağlamaya, ikna etmeye ve karşı tarafı kontrol etmeye meyilli olan kişilerdir.
Anlaşılma isteğinde birey kendini yeterince iyi anlatamıyorsa ya da anlaşılamadığını düşünüyorsa ilk olarak ses tonunu bir tık yükselterek anlatmaya çalışır kendini. Çoğu zamanda duyulmadığımız veya yeterince iyi anlaşılamadığımız düşüncesiyle ses tonunu iyice yükselterek hatta bağırarak anlatmaya çalışırız.
Kompulsif konuşma olarak da bilinen konuşma bağımlılığı, isminden de anlaşılabileceği gibi sosyal olarak kabul edilebilir olan sınırın üzerinde süreler boyunca karşıdakiyle konuşma eğilimine verilen isimdir. Bu kişiler, abartılı denebilecek miktarlarda konuşmaya meraklıdırlar ve kolay kolay susmazlar.
“Bastırma”; akla gelen düşünce, duygu, istek, anı ve davranışların dile getirilmemesi, eyleme geçirilmemesi ya da hiç bilince bile gelmemesidir. Çocuklar akıllarına gelen düşünceleri ve konuşma isteğini bastıramadıkları için bunları sesli olarak dile getirirler.
Bağırma, insanın doğal vücut fonksiyonlarının bir yan ürünüdür. Solunum amacıyla ciğerlere doldurulan hava, karbondioksit yüklü şekilde boşaltılır.
İlgili 42 soru bulundu
Bağırarak konuşmak ve bağırmayı alışkanlık haline getirmek, mide-gırtlak reflüsü, ses tellerinin irritasyonu veya enfeksiyonları ile gırtlak kanserleri, ses karakterinde bozulma gibi pek çok farklı şikayete yol açmaktadır. Bir haftadan daha uzun süren her türlü ses probleminde mutlaka KBB uzmanına danışılmalıdır.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Ses tonun yüksek olan kişilerin öfkeli, baskı sağlamaya çalışan, karşı tarafı kontrol etmeye meyilli olan kişiler olduğunu dile getiren Tutak, “Ses tonu yüksek olan kişiler daha çok saldırgan, öfkeli, karşı taraf üzerine bir baskı sağlamaya, ikna etmeye ve karşı tarafı kontrol etmeye meyilli olan kişilerdir.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
Seslerinizi peygamberin sesinden daha fazla yükseltmeyin, birbirinize bağırdığınız gibi ona bağırmayın; sonra farkında olmadan amelleriniz boşa gider.
Bir kimsenin çok sinirlenerek çok yüksek sesle bağırması demektir. Avazı Çıktığı Kadar Bağırmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Bir kimse eğer çok sinirlendiyse, boğazları acıyacak kadar yüksek sesle bağırabilir. Böyle durumlar için de avazı çıktığı kadar bağırmak deyimi kullanılmaktadır.
Her insanın akciğeri, ses tellerinin uzunluğu, dili ve dudakları kendine özgü olduğu için sesi de değişir. Bir insanın gırtlak yapısı daha geniş veya dar ise ses telleri daha kalın ya da ince olabilir.
Ses tonu, bir kişinin coşkusunu, neşesini, üzüntüsünü ve hatta yorgunluğunu yansıtabilir. Bu nedenle, bir kişinin ses tonu, dinleyicilerin ona olan tepkilerinde belirleyici bir faktördür. Sonuç olarak, ses tonu, iletişim ve müzikal performanslarda önemli bir role sahiptir.
Ses Kısan Bir Ortam Yaratmak
Sesini hızlıca kaybetmek için, odanın ya da evin ısısını mümkün olduğunca çok artır ve ısıyı gece boyunca bu seviyede bırak. Kendini soğuk ve kuru havaya maruz bırak. Soğuk ve kuru hava, gırtlağını tahriş edip ses tellerini baskılayarak sesini kısabilir.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları
Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir.
Bir tiyatro oyununda, kişilerden birinin sahnede yalnız kaldığında kendi kendine yaptığı, duygularını, niyetlerini açığa vuran konuşma. Dinleyicilere bir kişinin anlattığı, genellikle güldüren olaydır.
Muhakeme, ben şu meseleyi böyle mi yapıyım, böyle mi, buradan çıkınca Üsküdar'a mı gideyim, Kadıköy'e mi gideyim, bu meselenin artısı, eksisi nedir diye tartmak bu bir muhakemedir, tamamen normaldir. Kişiler uykuya dalarken, veya uyanırken herhangi bir iç ses duyması tamamen normal kabul edilir.
Etkili konuşma, söylemek istediğini duyulacak ve harekete geçecek şekilde söyleyebilmek anlamına gelir. Yani etkili konuşma sanatı, mesajının net bir şekilde duyulması ve mümkünse harekete geçilecek şekilde konuşmak olarak tanımlanır. Etkili konuşmanın iki ana unsuru vardır: ne söylediğin ve nasıl söylediğin.
"Yüksek sesle konuşan çocukların, genellikle hareketli olan ve davranış problemlerinden bahsedebileceğimiz, sınıf kurallarına uymada zorlanan çocuklar oldukları görülmektedir. Çocuklarda görülen bu davranışın nedeni olarak, onlara verilen davranış eğitimi ve onlarla kurulan iletişim biçimleri görülebilir.
TDK'ya göre zangoç kelimesinin sözlük anlamı çan çalan, bağıran, insanları çağıran, davet eden kişidir.
Bağırmak, beyne giden acı sinyallerini zayıflatarak acının daha az hissedilmesine ve böylece, acı eğer dış bir kaynaktan kaynaklanıyorsa tehditle başa çıkmak için daha fazla fırsat tanımasına olanak sağlar. Çünkü acıyı yoğun hisseden bir beden kaç veya savaş durumuna giremez.
Aşırıya kaçmadan sinirlenmek veya öfke duymak, kişinin sağlığına olumlu etki yapabiliyor. Ara sıra sinirle birlikte adrenalin yükselmesi, inanılması güç ama, kişinin daha mutlu olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri