Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu bireyin kendisi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur.
Borderline Kişilik Bozukluğu (Sınır Kişilik Bozukluğu) günümüz toplumunda giderek çoğalmakta olan ruhsal bozukluklardan biridir. Duygu, düşünce ve davranışlardaki gelgitlerle kendisini gösteren bozukluk, kişinin özel, iş ve sosyal hayatında sorun yaşamasına, uyum bozukluğu göstermesine neden olmaktadır.
Hastanın yakın çevresinin de destekleyici davranışlar sergilemesi ve hasta üzerinde baskı oluşturmaması faydalı olacaktır. Borderline kişilik bozukluğu; hastanın yaşam kalitesini her yönden olumsuz etkileyen ve hastanın kendine zarar vermesine kadar uzanabilecek komplikasyonları olan ciddi bir durumdur.
Borderline yani sınırda kişilik bozukluğu, iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen önemli rahatsızlıklardan biridir ve mutlaka uzman yardımı alınması gerekir.
Kişilik bozuklukları, kendi grubunda yer alan şiddetli zihinsel bozuklukların arasında yaygın olandır. Kişilik bozukluğu madde kullanımı, duygu durum bozuklukları ( depresyon veya bipolar bozukluklar ) ve anksiyete bozuklukları gibi diğer akıl hastalıkları ile birlikte ortaya çıkabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmaması, yakın ilişkileriyle ilgili önemli sorunlar yaşamalarına yol açar. Düzenli bir ilişki yürütmeleri çok zor olur. İş hayatındaki başarıları da sürekli değişkenlik gösterir. Alkol ve madde bağımlılığı söz konusu olabilir.
Borderline kişilik bozukluğu birçok vakada yaygın olarak kendiliğinden düzelmez, ancak tıbbi yardım ile kontrol altına alınabilir.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
Aslında kaybedilmekten korkulan kişilere aşırı uyum göstererek yaşadıkları bu dönemde, ortaya çıkacak bir kriz anında patlayacak öfke biriktirmektedirler. Sonra birgün beklenen olur. Sevilen kişi veya eş, ayrılmayı işaret eden bir davranış gösterir. Kişi kendisini sevilmez, terkedilmiş, çaresiz hisseder.
Bununla birlikte, bir partnerin istikrarı, borderline kişilik bozukluğu olan kişinin duygusal hassasiyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her iki partnerden de çok fazla çalışma gerektirebilir, ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için uzun süreli ilişkiler ve evlilikler mümkündür.
Borderline kişilik bozukluğu hastalığı bulunan kişilerde, öz denetim kontrolünde bozukluk, duygu ve düşüncelerinde dengesizlik bulunur. Tedavi edilmediği takdirde kişinin ve çevresinin zarar görmesine neden olabilir.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Bordeline kişilik bozukluğunun eskiden şizofreninin “sınır”ı olduğu düşünülürken, şimdi daha çok depresyon gibi duygulanım bozukluklarıyla veya Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu gibi dürtü kontrol bozukluklarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Bipolar bozukluğu olan kişiler ise duygu durum değişikliklerini genellikle yüksek ve düşük duygu durum dönemlerinde yaşarlar. Bununla birlikte, bazı bipolar bozukluğa sahip kişilerde borderline kişilik özellikleri de gözlenebilir.
Borderline kişilik bozukluğu, duygusal dalgalanmalar, kendine zarar verme davranışları, yoğun korkular ve öfke nöbetleri gibi semptomlarla ilişkilendirilen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Ergenlik döneminde bu semptomların ortaya çıkması, genç bireylerin hayatında önemli zorluklara yol açabilir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Uzaklaşmacı Borderline ise yine bu gerçek ya da hayali terk kaygısının regule edemediğinden bu tehdidi hissettiğinde nesneyi bölerek, kötüye atar ve nesneden tamamen uzaklaşır. Genellikle de ilişki kurmamaya başlarlar. Kendilerini işlerine vererek, işini nesne haline getirmeye başlar.
Borderline kişilik bozukluğu özelliklerinin başında, kişilerin aniden sinirlenip agresifleşmesi, kısa bir süre sonra yine aniden sakinleşip durgunlaşması gibi çok hızlı duygusal geçişler gelebilir. Bu kişiler, birisine bağırıp kötü konuştuktan kısa bir süre sonra bundan pişmanlık duyabilir.
Borderline hastalığı; kişinin sağlığından kişisel hayatına, maddi durumundan adli sicil kaydına kadar birçok değişik alanda sonucu iyi olmayan sorunlara sebep olur.
Şu anda sınır kişilik bozukluğu ile aldatma olasılığını arttığını gösteren bir araştırma bulunmamaktadır. sınır kişilik bozukluğu olanlarda aldatma oranları diğer bireylerle yaklaşık aynıdır.
Bu bozukluğu olan kişilerde uçtan uca giden bir benlik algısı vardır. Bu kişiler genellikle ya hep ya hiç düşüncesi içindedirler: ya çok sever ya da öfke dolu olurlar, terk edilmek istemezken bir anda terk eden taraf onlar olabilmektedir.
Borderline: 12-18 U/mL Pozitif >18 U/mL SLE ve Sjögren sendromunun ayrılması dahil bağ dokusu hastalıklarının ( ayrımı ve tanısında kullanılır. Ortak özellikleri ekstrakte edilebilen nükleer antikor olmalarıdır.
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri