Kişide baş dönmesi, nefes darlığı, sık idrara çıkma, bulanık görme gibi sorunlar ortaya çıkarsa bu durum yüksek tansiyon belirtileri olarak kabul görür. Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir.
Tansiyon yüksekliği normal sınırlarda olan kan basıncının yükselmesini ifade eder. En bilinen belirtileri ise baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, burun kanaması, gözün beyaz kısmındaki kanamalar, baş dönmesi, kulak çınlaması ve gece sık idrara çıkmadır.
Bu yüzden 40 yaşının üstündeki kişiler belirli aralıklarla kendilerini kontrol etmelidirler. Yüksek tansiyon kendini pek belli etmese de, baş ağrısı, halsizlik, çarpıntı, fazla terleme, kulaklarda uğultu ve çınlama olması, bazı uzuvların şişmesi, burunda kanama ve sık idrar ihtiyacı belirtileri arasında sayılabilir.
Hipertansiyonun hasar oluşturduğu başlıca hedef organlar kalp, beyin, gözler, böbrekler ve atardamarlardır.
Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Genç yaşta tansiyon neden yükselir? Böbrek üstü bezi hormonlarının anormal çalışması, böbrek enfeksiyonları, tiroid bezi bozuklukları, böbrek taşları, metabolik sendrom ve böbrek damar hastalıkları gibi nedenlerle erken yaşta tansiyon görülebilir.
Ani bir tansiyon yükselmesi ile oluşan belirtiler; şiddetli baş ağrısı, denge bozukluğu ve baş dönmesidir. Bu belirtilerin yanı sıra göğüs kafesinde hissedilen sıkışma, çarpıntı, kalpte hissedilen ağrı ve kalp atış hızında yükselme görülebilmektedir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Kan basıncında yükselmenin sürekli olması vücutta çeşitli organların fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilir. Ayrıca baş ağrısı, burun kanaması, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi şikayetlere yol açabilir. Kalp yetmezliği, kalp krizi ve inme gibi ciddi sonuçlara yol açabildiği için erken tanı ve tedavi önemlidir.
Yüksek tansiyon vakalarının % 90 ile % 95'inde sebep bilinmez, kan ve idrar tahlilleri normal çıkar, bu tip hipertansiyona tıp dilinde esansiyel hipertansiyon veya primer (birincil) hipertansiyon denilir. Geri kalan % 5 veya % 10 'luk hipertansiyon grubunda ise altta yatan başka bir hastalık veya hastalıklar vardır.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Hipertansiyonu olan hastalar, durumu teşhis edip tedavi edebilen ve ayrıca gerekirse uzmanlara sevk edebilen bir aile hekimini ziyaret ederek başlamalıdır. Hipertansiyon şiddetli ise, bir kardiyolog durumu yönetmek ve tedavi etmek için özel bakım sağlayabilir.
1. Hipertansif acil durum: Ciddi kan basıncı yüksekliğiyle (>220/120 mmHg) birlikte yeni gelişen hedef organ hasarının olduğu durumlardır.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Panik atak anında hastalarda meydana gelen korku, endişe ve heyecan gibi duygular kan basıncının yükselmesine sebep olur, bunun sonucunda kişinin tansiyonunu tetikleyebilir.
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir.
Yüksek tansiyon bazen vücutta dolaşan kan miktarının artması veya damarların daralması nedeniyle üşüme hissine neden olabilir. Ancak bu semptomlar yüksek tansiyonun her zaman belirtisi değildir. Yüksek tansiyonun daha yaygın belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı ve bulantı gibi semptomlar içerir.
Yaş: Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 yaşlarında saptanır. Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlar. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye girer.
Kimlerde ve hangi yaşlarda yüksek tansiyon görülür? 45 yaşın üzerinde oldukça fazla görülen bu hastalığa yakalananlarda cinsiyet ayrımı yoktur. Yani hem erkeklerde ve hem de kadınlarda görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri