20-20-20: Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Bileşiminde bulunan iz elementler (çinko, demir, bakır, mangan) ile büyüme ve gelişmeyi destekler.
Açıklama. Bitkilerin 4-5 yapraklı döneminden hasada kadar 4-5 kez uygulanır.
20.20.0 Kompoze Gübre Ürün İçeriği
Bileşiminde %20 azot (N) ve %20 fosforu (P2O5) eşit oranda içeren bir gübre çeşidi olup; ülkemizde iki besin içeren kompoze gübreler içinde en çok kullanılan gübre çeşididir. İçerdiği azotun tamamı ve fosforun tamamına yakını suda çözündüğü için bitkiler tarafından kolaylıkla alınır.
Patates, tütün ve diğer mahsullerde kullanılır. Meyve ağaçlarına farklı kap ömrüne sahip Npk gübresi kış sonunda sular bitmeden veya gözler uyanınca uygulanmalıdır. Taban gübresi olarak kullanılan bu gübreler, tarla ekiminden önce veya ekim sırasında ve sebzelerde fide dikiminden önce bitki köklerine karıştırılabilir.
NPK ise Azot (N), fosfor (P), potasyum elementlerinin baş harfleri. +TE ise track element (iz element) eklenmiştir demek.
İlgili 29 soru bulundu
20-20-20: Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Bileşiminde bulunan iz elementler (çinko, demir, bakır, mangan) ile büyüme ve gelişmeyi destekler.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
Potasyum ihtiyacı olan topraklarda kullanılan NPK 15-15-15 gübresi, özellikle zeytin, incir, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates yetiştiriciliği için tercih ediliyor. Potasyum yönünden zayıf olan topraklarda ekin yetiştirme için tercih edilen gübre, taban gübresi şeklinde ekim ve dikimde veriliyor.
Kullanım Tavsiyesi. 18-18-18+TE suda çözünür NPK gübresi; bağ, sebzeler, meyveler ve tarla bitkileri için yetiştiriciliğin uygun safhasında; Topraktan: 2-4 kg dekara uygulama önerilir. Yapraktan: İstendiği taktirde 100 L suya 250-300 g doz olarak uygulanabilir.
20-20-20+TE genel amaçlı suda çözünür npk gübresi; bağ, sebzeler, meyveler ve tarla bitkileri için yetiştiriciliğin uygun safhasında; Topraktan: 2-4 kg dekara uygulama önerilir. Yapraktan: İstendiği taktirde 100 L suya 250-300 g doz olarak uygulanabilir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Taban gübrelemesi, ekim veya dikimin hemen öncesinde yapılabildiği gibi ekim/dikim sırasında da gerçekleştirilebiliyor. Elle veya mibzerle taban gübresi atılabiliyor. Serpilerek, çizgi halinde banda veya ocağa verilerek taban gübrelemesi yapılabiliyor.
Bitkinin başlangıç ve (vejetatif) gelişme döneminde dengeli besleme için suda eritilerek kullanılır.N,P,K gibi makro bitki besin maddeleri ve B,Cu,Fe,Zn gibi mikro bitki besin maddeleri ihtiyacı için kullanılır. Suda tamamen çözülen katı formda bir gübredir.
Taban gübresi olarak sadece azot ve fosfor verilmek istendiğinde daha çok DAP tercih edilirken, ikinci sırada 20.20.0 kompoze gübre tercih edilmiştir. 1998 yılından sonra 20.20.0.+Zn gübresi de kullanılmaya başlanmış ve kullanımda payını artırmıştır.
20 20 taban gübresi olarak da bilinen bu ürün içeriğinde kalsiyum nitrat, bakır sülfat, solucan gübresi, potasyum hidroksit gibi farklı kullanım alanlarına uygun maddeler bulunur. Toprakta veya yapraklarda kullanılabilen gübre besin değerlerini bitkilere kökler aracılığıyla iletir ve uzun vadeli bir çözüm sunar.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
İÇERİĞİNDEKİ AZOT, FOSFOR VE POTASYUM;
Taban gübresi olarak ekim, dikimle birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Suyun yetersiz olması durumunda meyve ağaçlarının ekonomik su kullanımını sağlamak için azotlu gübrenin yanında toprakta potasyum yetersiz ise meyve ağaçlarının mutlaka potasyumlu gübre ile gübrelenmesi gerekir.
ÖZELLİKLE NARENCİYE VE DİĞER ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÇİÇEKLENME DÖNEMİNDE VE BUNU TAKİBEN HER 10-14 GÜNDE BİR UYGULANMASI TEKRAR EDİLMELİDİR. NE İŞE YARAR? ÖZELLİKLE DÖKÜLEN ÇİÇEK VE MEYVE TANELERİNİN DÖKÜLME ORANINI AZALTIR VE TANE TUTUM ORANINI ARTTIRIR.
15.15.15.(15SO3)+Zn bitkinin her dönemine ait ana besin maddelerini içerdiği gibi sağlıklı gelişimin devam etmesini de çinko ile sağlar. Tahılların yanı sıra sebze, meyve ve çilek gibi ürünlerde de kullanılır. Ekimden hemen önce ve ekim esnasında verilmeli, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Toprağın yapısına göre toprak düzenleyicilerden yaprak gübrelerine kadar çok çeşitli besinlerin kullanıldığı bu sektörde, açık tarlalarda sebze yetiştiriciliğinde Türkiye topraklarının organik madde açısından zayıf olmasından dolayı her yıl dekara 3-4 ton yanmış organik ahır gübresi kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri