Yüksük çorbası; ana malzemesi mantı ve nohuttan oluşan, et suyunda pişen, Adana yöresine ait çok lezzetli bir çorbadır.
Mersin ve Adana yöresinde yapılan yüksük çorbasının içinde un, yumurta, tuz, salça ve erik ekşisi bulunur. Ayrıca içine mantılar hazırlanıp nohutlarla birlikte pişirilir.
İsmini; içerisindeki mantıların hazırlanması için, hamuru küçük yuvarlaklar şeklinde kesmeye yarayan yüksükten alan bu çorba, bazı yörelerde mantı çorbası olarak da biliniyor. İçerisinde nohut var, mantı var, et suyu var, daha ne olsun.
İlgili 26 soru bulundu
Yüksük çorbası; ana malzemesi mantı ve nohuttan oluşan, et suyunda pişen, Adana yöresine ait çok lezzetli bir çorbadır. İçindeki malzemelerden dolayı besleyici ve doyurucu olan yüksük çorbası aynı zamanda bazı yörelerde mantı çorbası olarak da bilinir.
Bölgelere göre zaman içerisinde farklılaşmıştır. Kayseri ile özdeşleşen mantı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
# Tencereye tereyağı ve un konur, orta ateşte sürekli karıştırılır. Unun rengi biraz koyulaşana kadar ateşte tutulur. # Kavrulmuş unun üzerine etsuyu konur, karıştırmaya devam ederek kaynatılır. # Üzerine sütlü badem karışımı, tuz ve karabiber eklenir, orta ateşte ara sıra karıştırılır.
Nasıl Yapılır
Patates, havuç ve 3 adet pancar soyulur, rendelenir. Diğer pancar soyulur ve küp şeklinde doğranır. Ardından, soğan ve lahana kıyılır. Rendelenmiş pancar, patates ve havuç, bir tutam tuz ile 1/2 litre suya konduktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir.
Genellikle bir arada kullanılmayan yumurtalı terbiye ve domatesin buluştuğu şafak çorbası, içeriğindeki malzemeler gereği besin değeri oldukça yüksek bir çorbadır. Sizde iftarda besin değeri yüksek bu lezzetli çorbayı tüketmek isterseniz evinizde bu tarifi deneyebilirsiniz.
Trakya mutfağında, Karadeniz mutfağında da sofrada çokça yer alır.Evde her zaman bulunması kolay, temel malzemelerle hazırlanan yayla çorbasının yapımı oldukça kolaydır.
İslamiyet öncesi Türklerde Çorba
Orta Asya'dan günümüze kadar gelmiş olan en önemli çorbalardan biri de tarhanadır. Önemli bir besin olarak tüketilen tarhana birkaç şekilde hazırlanırdı.
Sıkıcık Çorbası - Kütahya. Kütahya Sıkıcık Çorbası Nasıl Yapılır? Bu çorbanın bir de hikayesi vardır.
Sivas'ta bahar aylarında hazırlayıp bütün kış tüketilen bir yoğurt türü çorbası olan Peskütan, hem saklama ömrünün uzun olması hem de eşsiz lezzetiyle, Sivas'ta en çok tüketilen çorbaların başında geliyor.
En bilinen çorbası: Borscht Çorbası
Rus Mutfağı'nın dünyaya mal olmuş bir tadı olan borscht çorbası, et ve sebzelerle hazırlanan lezzetli bir çorba. Sığır eti, et suyu, pancar, havuç, lahana, soğan, domates ve tereyağıyla hazırlanan bu çorbanın Türk damak tadına uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Soğanımızı yemeklik doğruyoruz ve sıvı yağla kavurmaya başlıyoruz. Kavrulduktan sonra salçamızıda alıp karıştırıyoruz. Yıkadığımız pirinçleri ve baharatlarımızı katıp karıştırdıktan sonra çok ince doğramadığımız ıspanakları çok öldürmeden kavuruyoruz. 2 litre sıcak suyu da üstüne alıp kaynatmaya bırakıyoruz.
Klasik çorbaların içinde oldukça bilinen ve kökeni Fransa'ya dayanan Soğan Çorbasının tarihi antik çağlara dayanmaktadır. Antik çağlarda çanaklar içinde yapılan soğan çorbası, 18. yüzyılda modern şekilde Fransa'da çıkmıştır. Zamanla Fransız mutfağının en ünlü ve önemli çorbası olarak farklı kültürlerde yer edinmiştir.
Soğan yağda kavrulur.Havuç ,patates küçük doğranır.Onlarda kavrulur.5 bardak su konup.Pişirilir terbiyesi için verilen malzeme birlikte çırpılır. Pişen çorbaya dökülür. 5 dk kaynatılır. Afiyet Olsun.
Yoğurt ve un bir kapta çırpılır ve tencereye aldığımız tavuk suyuna katılıp kaynayana dek karıştırılarak pişirilir. Sırasıyla nohut tel şehriye ve tavuk parçacıkları eklenir. Şehriyeler piştiğinde tuzot ve tuz eklenip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tavada kızdırılan yağ ve biber üzerine dökülerek servis edilir.
Diyarbakır Mastava Aşı
Ayrıca bu yemek halk arasında Ayran Aşı olarak da bilinir. Diyarbakır Mastava Aşı 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Yeşil Mercimek Çorbası (Uşak Yöresine Ait Alacatene)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri