2020 yılı itibariyle 265 bin tonluk bir üretimi olan yulafın dekara verimi 963 kg olup, Türkiye'de en fazla üretime sahip bölgesi İç Anadolu Bölgesidir. En fazla üretim yapılan iller ise Ankara ve Sivas'dır. TÜİK, 2021 Bitkisel Üretim 1.
Ülkemizde en fazla yulaf üretimi Marmara Bölgemizde gerçekleşmektedir. Kocaeli ve Konya illerimizde yulaf üretim miktarı yüksek olup en fazla verim Yalova ilinde sağlanmaktadır.
Ülkemizde en fazla yulaf üretimi Marmara Bölgemizde gerçekleşmektedir. Kocaeli ve Konya illerimizde yulaf üretim miktarı yüksek olup en fazla verim Yalova ilinde sağlanmaktadır.
Tahıl ürünlerinden bir diğeri de çavdar ve yulaftır. Çavdar ve yulaf bisküvi yapımında oldukça fazla kullanılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünleri arasında yer alan çavdar ve yulaf ülkemizde daha çok yüksek kesimlerde yani Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Yulaf üretiminde ilk sırayı Rusya ve A.B.D. almışlardır. En yüksek yulaf verimi Avrupa ülkelerinden alınmaktadır. Yulaf, Türkiye serin iklim tahılları ekilişinde ve üretiminde buğday, arpa ve çavdardan sonra dördüncü sırada yer alan bir üründür.
İlgili 45 soru bulundu
Yulaf ekim alanları İç Anadolu Bölgesinde yoğunlaşırken, en fazla alana sahip iller %14,8 ile Ankara, %12,2 ile Sivas ve %7,9 ile Konya'dır. Marmara bölgesi de ekim alanı en fazla olan ikinci bölge olup, Kocaeli, Balıkesir ve Çanakkale toplam ekim alanlarının yaklaşık %12 sini oluşturmaktadır.
Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır.
Yulaf besini yulaf ezmesinden ve nişastadan yapılmaktadır.
Yulaf; at, sığır, ruminant, koyun, köpek, domuz ve kümes hayvanları için yem ham maddesi olarak kullanılır.
Yulafın dünyaya, yabanıl olarak yetiştiği Asya'nın batısı ile Avrupa'nın doğusu arasında kalan bölgelerden yayıldığı sanılır.
Yulaf, diğer tahıllara göre daha fazla çözünür posa içeriyor. Bunlardan biri de betaglukan. Betaglukan, sindirim siteminde sünger görevi görüyor, kolesterolün atılmasını sağlıyor. Ayrıca sinir ve sindirim sistemlerine, metabolizmaya, kemik ve kaslara iyi geliyor, tiroit bezlerini çalıştırıyor.
Yulaf hasadı ana saptaki tanelerin sarı olum ile tam olum arasında olduğu dönemde yapılmalıdır. Hasat işleminin bitkinin sapları tarlada kalacaktır. Bu sapların harman işlemi hasattan 3-5 gün sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Arpa ve yulaf arasındaki temel fark, arpanın tahıl otu olarak yetiştirilen birincil bir ürün olmasıdır. Yulafın ise buğday ve arpa gibi birincil tahıl otlarından elde edilen ikincil bir ürün olmasıdır. Hem arpa ve hem de yulaf, insan tüketimi uydundur ve aynı zamanda yem olarak da kullanılırlar.
2 teneke/ 16 kg. a tekabül eder.
Seçenekler: 500 gr45,98 TL/kg. 950 gr.
Beta glukan bakımından zengin olan yulaf, sayısız faydası sayesinde düzenli tüketildiğinde hem kronik rahatsızlıkların belirtilerinin azalmasına yardımcı olabiliyor hem de beslenme rutinini daha düzenli ve etkili bir hale dönüştürebiliyor.
Özellikle çiğ hali ile sık tüketildiğinde mineral eksikleri kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle su, meyve suyu ya da süt içerisinde buzdolabında bekleterek tüketilmesi önerilir.
Kritik sorulardan biri de yulaf ezmesi çiğ yenir mi sorusudur. Bu besinin midemizin sindirip, yararlarını tam olarak alabilmesi için pişirilmesi gerekir.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, TİGEM'in sertifikalı tohumluk satış fiyatlarını Twitter hesabından duyurdu. Bakan Kirişçi'nin yaptığı açklamaya göre, geçen yıl kilogram fiyat 3.5 TL olan makarnalık buğday tohumluğunun fiyatı 2022'de yüzde 218 artarak 10.5 TL olarak belirlendi.
Yulaf, tohumu ile bilinen bir tahıl tanesidir. Diyet lifi, kompleks karbonhidratlar ve çeşitli besinler açısından zengin olan yulaf, sağlık için gerekli olan magnezyum ve kalsiyum gibi önemli vitaminler ve minerallerle doludur. İnsan tüketiminin yanı sıra yulaf, hayvancılık için yem olarak da kullanılmaktadır.
Yulaf serin iklim tahılları içinde en çok su tüketen bitki olduğundan, toprak işlemenin amacı toprakta yeterli su biriktirmek olmalıdır. Bu nedenle yazlık yulaf ekilecekse tarla kıştan önce derin sürülerek ve kesekli olarak kışa bırakılıp, toprakta bol su biriktirilmesi sağlanmalıdır.
Michigan'da yapılan bir çalışmada, yonca yalnız, domuz ayrığı, kılçıksız brom, köpek kuyruğu, çayır salkım otu ile ikili karışım halinde ya da arkadaş bitki olarak yulaf+yonca, ikili karışım+yulaf olacak şekilde ekilmiştir.
Ağır tavlı topraklarda yüzlek, kuru tarım alanlarında ise derin ekim yapabilirsiniz. Bir dekara ortalama 17-18 kilogram yulaf tohumu bırakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri