Yulaf rahatlıkla bebeğinize vereceğiniz ilk besin olabilir. Bebeğinize alerji yapma riski en düşük yiyeceklerden biridir. Lif açısından çok zengindir. Kalsiyum ve protein hatta bir miktar B vitamini içerir.
Ayın 2. veya 3. haftasından itibaren başlayabiliriz.
Genel olarak yulaf ezmesi su ile pişirdikten sonra iyice yumuşadığında hatta biraz da sulu kıvamda bebeğe yedirilir. Çünkü yulaf ezmesi bebeğin damağına, boğazına yapışabilir. Bu yüzden pişirilerek iyice yumuşatılır. Sulu ve yumuşak kıvamda olması nefes borusuna kaçma ve hayati sorunlara yol açma riskini düşürür.
Pirinç Unu: 4-5. aydan itibaren (tamamlayıcı beslenmenin başlangıcı) bebeğinizin beslenmesi için uygundur. Yulaf Unu: 5-6. aydan itibaren (tamamlayıcı beslenmenin başlangıcı) bebeğinizin beslenmesi için uygundur.
Son zamanlarda neredeyse her mutfakta kendini gösteren yulaf unu besin değeri yüksek bir undur. Yüksek bir karbonhidrat kaynağı olmasının yanı sıra, lif konusunda da oldukça değerlidir. Selenyum, bakır, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından da güçlüdür.
İlgili 24 soru bulundu
İçeriğinde E vitamini, B vitaminleri, fosfor, demir, çinko gibi önemli mineralleri barındırır. Zengin karbonhidrat içeriğiyle enerji verir. Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorunu ile başa çıkılmasına yardımcı olur. Beta-glukan sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Yulafın Zararları
Yulaf, sağlıklı bireylerde olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Kimi kişilerde şişkinliğe ve gaza sebep olabilir.
Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Yulaf unu sindirimi çok kolay ve bol lifli olduğu için kabız bebekleri rahatlatıyor.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
YULAF UNU: Yulafın öğütülmesiyle elde edilen bu un çeşidi son yıllarda özellikle bebek beslenmesine sıklıkla tercih ediliyor. Bunun nedeni, yulaf ununun glüten içermemesi ve besin değerlerinin yüksek olması… İçerisindeki yüksek lif nedeniyle sindirim açısından da oldukça sağlıklı.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Çözünebilen lifler mide ve barsakların düzenli çalışmasında etkinliği kanıtlanmış maddelerdir. Yulaf tüketimi düzenli hale getirilirse başta kabızlık olmak üzere ishal, hazımsızlık, şişkinlik, İBS gibi sindirim ve emilim şikayetleri önemli oranda azaltılabilir.
Yulaf alerjisi yaygın olmamakla birlikte; bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yulaf alerjisinin belirtileri hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Bu belirtiler genellikle yulafa maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar.
Beyaz pirinç unu, esmer pirinç unundan daha az yoğundur ve yulaf unu yerine 1:1 oranında kullanılabilir.
Yulaf unu, ana maddesi yulaf olan, yulafın birkaç farklı öğütülme aşamasından geçirilerek elde edilen halidir.
Su ve yulaf ununu karıştırarak kısık ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Ilıdığında içine mevsimine göre meyve rendeleyerek veya ezerek ilave edin. Not: Bu karışıma ılıdıktan sonra sağılmış anne sütü ilave edebilirsiniz.
Yulaf, bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilen avenin adlı bir protein içerir. Kişi yulaf tüketiminden sonra bazen kendini kötü hissedebilir ve yulaf alerjisinin belirtilerini yaşayabilir. Yulaf gluten içermemesine rağmen, yulafın gluten içeren yiyeceklerle birlikte işlenmesi çapraz bulaşmaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri