Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş.
Yumurta akı, esas olarak% 10 kadar proteinin (albüminler, mukoproteinler ve globulinler dahil) çözündüğü% 90 sudan oluşur. Yağda yüksek oranda bulunan yumurta sarısından farklı olarak yumurta akı neredeyse hiç yağ içermez ve karbonhidrat içeriği% 1'den azdır. Yumurta akı, yumurtadaki proteinin yaklaşık% 56'sını içerir.
Tavuklarda yumurta oluşumu yavrunun yumurtadan çıktığından sonraki ilk 16-20 hafta içerisinde, yani gelişme döneminde gerçekleşir. Bu dönemdeki tavuklarda, hayatları boyunca yumurtlayacağı tüm yumurtalar bir taslak halinde ve adeta bir üzüm salkımı görünümünde (çok küçük taneli) yumurtalıklarında oluşur.
Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır. Fakat yumurtanın besin değerlerini akı ve sarısı olarak ayrı ayrı incelediğimizde yumurta sarısının üstün yanları ortaya çıkar ve aslında yumurtanın yararlarının pek çoğunun sarısında olduğu görülür.
İlgili 29 soru bulundu
Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş.
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
Aynı zamanda vücudun üretemediği, dışardan besinlerle alması zorunlu olan “elzem amino asitleri” de içerir. İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurta Akı Nasıl Saklanır? Arkan yumurta aklarınızı buzdolabında hiçbir şekilde başka bir sıvı ya da katı madde teması olmamış bir kapta, hava almayacak şekilde en fazla dört güne kadar (tazeliğinden emin değilsenin iki gün içinde tüketmenizde fayda var) saklayabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi pişmiş yumurtanın hem sarı kısmı hem de akı kişinin herhangi bir alerjik rahatsızlığı yoksa rahatlıkla tüketilebilir. Ancak çiğ yumurta tüketilirken yumurtanın beyazı değil sadece yumurta sarısı çiğ olarak tüketilebilir.
kuşların hiçbiri adet görmez. bunun sebebi, yumurtlayan hayvanların rahme ihtiyacı olmamasıdır. bu hayvanlarda rahim evrimleşmemiştir.
Horozlar yumurtlamaz. Horozların fizyolojilerinde yumurta, yumurtlama için gerekli mekanizma da yoktur.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Yumurta akı %100 proteinden oluşur ve B12 vitamini içerir. Bu besin maddelerinin kaynaklarından olan yumurta boy uzatan besinler arasında yer alır.
Çiğ yumurta içmek her zaman için ses tellerinin güçlenmesine ve de sağlıklı çalışmasına destek olur. Boğaz enfeksiyonlarının bir miktar azalmasını sağlar. Yumurta içerisinde güçlü bir antioksidan barındırdığı için vücut içinde biriken toksinlerin kısa bir sürede vücuttan atılmasına destek olur.
Çok yumurta tüketilirse yağ alımı artar. Yağın artması da kalp hastalığı risklerini artırır. Eğer yüksek kolesterole sahip birisi yerse kolesterol daha da artar. Bu da kalp hastalıkları riskini çoğaltır.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir. Uzun bir süre yumurtayı yiyemeyecekseniz cam bir kaba yumurtaları kırıp tuz ile çırparak saklama kabının kapağını kapatarak muhafaza etmeniz gerekir.
Yumurtanın sarı rengi, tamamen tavuğun beslenme şekliyle ilgilidir ve bu nedenle yumurtlayan tavuğun aldığı besinlere göre değişiklilik gösterir. Yumurtanın sarı rengine bakarak bir tavuğun neyle beslenmiş olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Yumurta bekledikçe nem ve karbondioksit kabuktan içeri girer. Yumurtanın sarısı ile beyazı kuruyup küçülmeye başlar ve yumurtadaki hava boşluğu büyür. Hava boşluğu ne kadar büyükse yumurta kabuğun içinde o kadar kolay hareket eder ve cıvık sıvı sesi çıkar.
Yumurta akı ise, yağ içemeden yüksek protein içerdiği için vücut geliştirme ve fitness ile ilgili olan kişiler tarafından yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Yumurta Beyazının 100 gramında 64 kcal kalori, ayrıca 1 Adet yani 25 gram Yumurta Beyazında 16 kalori bulunmaktadır. Kalorisinin büyük kısmını (%100) proteinden alan Yumurta Beyazını kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bu durum bilimsel olarak da şöyle açıklanıyor; Yumurta piştiğinde oluşan yeşille gri arası bu renk aslında yumurtanın sarısı ve beyazının birleştiği noktada demir sülfür oluştuğunun bir göstergesidir. Yumurta sarısında bulunan demir, aşırı pişirildiği zaman beyazında bulunan hidrojen sülfür ile reaksiyona girmektedir.
Yumurtayı kırın ve küçük bir pet şişeyi yumurtaya yaklaştırıp sıkın ve bırakın. Sarının şişeye çekilmesiyle beyazından ayrıldığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri