Yumurta beyazlarını çırparken içerisine giren hava, çözünmeyen kısımların açığa çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle de yumurta beyazı çırptıkça daha katı hale geliyor. Yumurta beyazlarının tam kıvamında çırpılması için ise yumurtaların mutlaka oda sıcaklığında olması gerekiyor.
Öncelikle yumurta beyazları çırpma kabına alınır, bir fiske tuz atılarak blender ile köpük köpük oluncaya kadar çırpılır, bu işlem 3-4 dk sürüyor. Çırpma işlemi devam ederken şeker ve vanilya eklenir, yaklaşık 10 dakika kadar çırpılır.
Yumurta akları geniş cam bir kaseye alınır toz şeker ve tuz ile kaşıktan düşmeyecek kıvama gelinceye kadar yani en az 25 dakika kadar mikserle yüksek devirde çırpılarak kabartılır (. sürenin uzun olamasının sebebi toz şekerin bu yöntemle zor erimesi).
Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır. Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz.
Fiziksel çalkalama normalde yapıyı bozar ama yumurta beyazlarını çırparsanız yapı oluşturur. Yoğun, yapışkan yumurta akını çırpma teli ile çırpmaya başlarsanız; birkaç dakika içinde bir bardak dolusu kar beyazı köpük elde edersiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Öncelikle çok az tuz ve yumurta beyazlarını bir kaba alarak (ya da sadece yumurta beyazları) mikser yardımıyla güzelce çırpın. Eğer tatlı bir tarifte yumurta beyazlarını kullanacaksınız köpük kıvamına gelmelerinin ardından azar azar toz şeker ilave ederek çırpmaya devam edin.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Yumurtayı, yüzde 10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) koyduğunuzda tazesi dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yuvarlak tabanlı porselen bir kabın içerisine yumurta aklarını ilave edin. Daha çabuk sonuç almak için çırpma kabını içerisinde sıcak su bulunan başka bir kabın içerisine oturtun. Yuvarlak tabanlı bir çırpma teli ya da mikser ile çırpmaya başlayın.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Philips el blenderı çırpma ünitenizi yumurta beyazı, krema, kek karışımları ve yumuşak tatlılar çırpmak için kullanabilirsiniz.
Yumurta bekledikçe nem ve karbondioksit kabuktan içeri girer. Yumurtanın sarısı ile beyazı kuruyup küçülmeye başlar ve yumurtadaki hava boşluğu büyür. Hava boşluğu ne kadar büyükse yumurta kabuğun içinde o kadar kolay hareket eder ve cıvık sıvı sesi çıkar.
Normalde iyi kabarmayan bir kek her ne kadar çok iştah açıcı olmasa da en azından bir başka tarifte değerlendirilebilecek kadar pişer. Ancak iş yumurta akı ile kabaran pandispanyaya gelince durum pek öyle olmaz. Hamur üzerine oturulmuş gibi ezik ve sert olur.
Bunun yerine ocakta pişerken yumurtaları sürekli hareket halinde tutmak için karıştırma işine devam edin. Böylelikle yumurtanın lorları daha küçük, daha yumuşak olacak ve o lastiksi kıvamdan fersah fersah uzaklaşacak.
Cilde pek çok faydası olan yumurta akı maskesi sürekli kullanılmamalıdır. Yumurta akı maskesini yalnızca haftada bir kez uygulamak yeterlidir. Fazla uygulandığı takdirde bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Yumurta Akı Nasıl Saklanır? Arkan yumurta aklarınızı buzdolabında hiçbir şekilde başka bir sıvı ya da katı madde teması olmamış bir kapta, hava almayacak şekilde en fazla dört güne kadar (tazeliğinden emin değilsenin iki gün içinde tüketmenizde fayda var) saklayabilirsiniz.
ADIM: Tenceredeki su kaynayana kadar ateşte tutun. Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Öncelikle yumurta pişirmek için temiz bir tavayı hazırlayınız. Kısık ateşte tavanın kızmasını bekleyiniz. Daha sonra yağı ilave ediniz.
Normal sperm yapısında oval baş ve uzun kuyruklar vardır. Bu yapı onların ileriye doğru gitmeleri için uygundur. Normal bir sperm yapısı ve miktar olarak fazla üretkenlik size daha büyük bir şans tanır. Spermlerin yüzde 40'tan fazlası hareket ediyorsa, bu durum normal olarak kabul edilir.
Hayatta kalan sperm, rahim yoluyla fallop tüplerine doğru hareket eder. Döllenme yeri tipik olarak, spermin yumurtanın kendisi tarafından salınan kimyasal “çekici maddeler” yardımıyla yumurtlanan yumurtaya ulaştığı fallop tüpünün ampulla bölgesindedir.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç: İnsan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embriyodur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri