Yumurta akına neden tuz atılır? Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır. Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz.
Öncelikle çok az tuz ve yumurta beyazlarını bir kaba alarak (ya da sadece yumurta beyazları) mikser yardımıyla güzelce çırpın. Eğer tatlı bir tarifte yumurta beyazlarını kullanacaksınız köpük kıvamına gelmelerinin ardından azar azar toz şeker ilave ederek çırpmaya devam edin.
Yumak şeklindeki proteinlerde amino asit molekülünün hidrofilik kısımları yumurtanın yapısındaki suda çözünürken, hidrofobik kısımları birbirleri ile bağ oluşturarak proteinin kıvrılmış halde kalmasını sağlar. Yumurta akı çırpıldığında içine hava girmeye başlar.
Çünkü yumurta akı su kaybeder ve çok küçük pıhtılar halinde yumurta akı proteini katılaşır. Bunun için aşırı çırpma da köpüğün çökmesine neden olur. Kısacası köpürtme olayı çırpma ile hava kabarcıklarının yumurta proteinleri arasına yerleşerek kendi hacminin 7 katı genişlemesini sağlayan bir oluşumdur.
Yumurta akları geniş cam bir kaseye alınır toz şeker ve tuz ile kaşıktan düşmeyecek kıvama gelinceye kadar yani en az 25 dakika kadar mikserle yüksek devirde çırpılarak kabartılır (. sürenin uzun olamasının sebebi toz şekerin bu yöntemle zor erimesi).
İlgili 18 soru bulundu
Yumurta aklarının konulduğu kase altı ıslanmayacak şekilde kaynayan suyun üzerine oturtulur ve sürekli olacak şekilde çırpısıyla çırpılır. Ters çevrildiğinde düşmeyecek kıvama gelince azar azar ve sürekli karıştırarak şeker eklenir. Yine sürekli karıştırılır ve yeterince katı kıvam aldığında ocaktan alınır.
Normalde iyi kabarmayan bir kek her ne kadar çok iştah açıcı olmasa da en azından bir başka tarifte değerlendirilebilecek kadar pişer. Ancak iş yumurta akı ile kabaran pandispanyaya gelince durum pek öyle olmaz. Hamur üzerine oturulmuş gibi ezik ve sert olur.
Arkan yumurta aklarınızı buzdolabında hiçbir şekilde başka bir sıvı ya da katı madde teması olmamış bir kapta, hava almayacak şekilde en fazla dört güne kadar (tazeliğinden emin değilsenin iki gün içinde tüketmenizde fayda var) saklayabilirsiniz.
Yeşil bitkilerle, sarı mısırla veya yeşil mercimekle beslenen tavukların yumurtalarının sarısı koyudur. Çünkü bu besinlerdeki sarı renk pigmenti (daha çok karotenoid) konsantrasyonu oldukça yüksektir.
Eğer yumurtanın beyazı pembemsi veya yeşil bir renkteyse, bu yumurtaya pseudomonas bakterisinin bulaştığını gösterir ve tüketilmemelidir. Yumurtanın içinde yeşil veya siyah noktalar varsa, bu durum yumurtaya mantar bulaştığını gösterir ve tüketilmeden çöpe atılmalıdır.
Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yuvarlak tabanlı porselen bir kabın içerisine yumurta aklarını ilave edin. Daha çabuk sonuç almak için çırpma kabını içerisinde sıcak su bulunan başka bir kabın içerisine oturtun. Yuvarlak tabanlı bir çırpma teli ya da mikser ile çırpmaya başlayın.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Derin bir kaba yumurta akını koyup bir tutam tuz ekleyip mikserle köpük köpük olana kadar çırpın. Yıldız uç takılı sıkma torbasına hazırladığınız karışımı koyup yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıkın.
Yumurta bekledikçe nem ve karbondioksit kabuktan içeri girer. Yumurtanın sarısı ile beyazı kuruyup küçülmeye başlar ve yumurtadaki hava boşluğu büyür. Hava boşluğu ne kadar büyükse yumurta kabuğun içinde o kadar kolay hareket eder ve cıvık sıvı sesi çıkar.
Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir. Eğer yumurtanız kırdığınız anda yayılarak sarısıyla beyazı birbirine karışıyorsa bayatlamış demektir ve kesinlikle tüketmemeniz gerekir.
Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir. Bütün bunların yanında yumurtanın sarısı dağılmıyor ancak kolay hareket ediyorsa, akı da açık beyaz bir renge sahipse bayatlamaya başlamıştır.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Haftada en fazla iki kez uygulayacağınız yumurta akı maskesi ile her zaman sahip olmak istediğiniz sağlıklı, güçlü ve pürüzsüz cilde kavuşabilirsiniz. Yumurta Akı Maske Tarifleri Nelerdir? Yumurta akı, maske olarak tek başına kullanılabildiği gibi, içerisine bazı malzemeler eklenerek de uygulanmaktadır.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Hamur işlerinin üzerine yumurta sürülmesi üzeri parlak iştah açıcı ürünler elde etmeniz için olmazsa olmazlardandır. Çok daha parlak ürünler elde etmek için ise kimi zaman ürünleri pişirmeden önce ve fırından çıkar çıkmaz olmak üzere iki kere yumurta sürülebilir.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
2 adet yumurta. 1 tatlı kaşığı tereyağ 1 çimdik karabiber ve pul biber. Tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri