Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Tavuk Yumurtası
Yumurtalar, özellikle B2 ve B12 olmak üzere, eksiksiz bir protein ve B vitamini kaynağıdır. Yaklaşık 100 gram yani iki büyük yumurta, B12 vitamini için gündelik ihtiyacın yaklaşık % 22'sini, artı B2 vitamini için gündelik ihtiyacın % 28'ini sağlar.
100 gram yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının %33′ünü karşılar. Tabii, 100 gram yumurta yemek kolesterolü de önemli miktarda yükseltir. 1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6′sını karşılamaya yeter. Bu rakamlar tavuk yumurtası için geçerli.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Yumurta bildiğiniz gibi birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin maddesi. Üstelik bu durum sadece tavuk yumurtası için değil bıldırcın yumurtası, kaz yumurtası gibi yumurta çeşitleri için de geçerli. Vücudunuzda B12 vitamini eksikliği varsa her sabah güne 1 haşlanmış yumurta ile başlayabilirsiniz.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır.
Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasara yol açabilir. Normalden biraz daha düşük B12 vitamini seviyeleri bile depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi eksiklik semptomlarını tetikleyebilir.
Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 ile 4 yıl kadar yeter.
B12 içeren sebze ve meyveler
Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz. Ayrıca B12 eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; Ceviz, Badem, Fındık gibi birçok kuruyemişin içerisinde de birçok vitamin bulunmaktadır.
Yoğurtta, B (B1, B2, B3, B6, B9 ve B12), A, C, E vitaminleri, potasyum ve fosfor bol miktarda bulunur, ayrıca vücut sağlığı için çok önemli olan omega-4 ve omega-4 yağları bakımından da zengin bir kaynaktır.
B12 İçeren Kuruyemişler Var Mı? Kuruyemişler B vitaminleri açısından zengindir. B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır.
Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.
Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bolca bulunan B12, sebze ve meyve grubunda bulunmamaktadır. Özellikle vejetaryen beslenme tarzını benimseyenlerin çok dikkat etmesi gereken bir vitamindir.
KALP HASTALARI İÇİN HAFTADA İKİ
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Ne kadar sürede iyileşir? Uygun tedaviyle, B12 eksikliği belirtileri birkaç gün içinde iyileşmeye başlar. Vejetaryenlar ve diyete bağlı olarak B12 eksikliği olan kişiler, B12 vitamini hapları, iğneleri ve alımını artıracak şekilde tasarlanan diyetler sayesinde bu sorundan kurtulabilirler.
Yumurta ve süt gibi hayvansal ürünlerde de B12 var. Harvard Health'e göre süt ürünlerinin iyi tarafı, pişirme işleminden önce de doğal olarak B12 bakımından zengin olmaları. Vejetaryenler için hayvansal süt ürünleri ve yumurta, en iyi iki B12 kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri