Yumurta çatlatma iğnesiyle hamile kalınabilmektedir. Aslında bu iğne infertilite yani kısırlık sorunu olan hastalarındaki ilk tedavi yöntemidir. Hastaların yumurtaları takip edilip iğneler yapılarak düzenli ilişkiyle hamile kalınması sağlanır.
Yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonraki 24-36 saat içinde ovülasyon (yumurtlama) gerçekleşir. Bu süre zarfı kadının hamile kalabilmesi için en uygun zaman dilimidir. Ancak bu durum her zaman garantili bir gebelik anlamına gelmez. Yine de çiftlerin bu dönemde düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmaları önerilir.
Gebeliğin oluşmama durumunda yumurta çatlatma iğnesinin uygulanmasından 10-14 gün sonra regl dönemi başlar. Genel olarak, çatlatma iğnesini uygulayıp belirlenen sürede ilişki yaşanmasından 10-14 gün sonra gebelik testi yapılabilir.
Yumurta çatlatma iğnesinden sonra cinsel ilişki konusunda belirli bir zaman çerçevesine uyulması önemlidir. Uzmanlar genellikle iğne vurulduktan 24-36 saat sonra cinsel ilişkiye girmeyi tavsiye eder. Bu spermlerin uygun şekilde yerleştirilmesi ve dolayısıyla en yüksek dölleme şansının sağlanması için en ideal zamandır.
Olgunlaşan yumurtalar 16 - 20 mm büyüklüğe ulaştığında, halk arasında "yumurta çatlatma iğnesi" olarak bilinen ilaçlar (Pregnyl veya Ovitrelle) yapılır. Bu ilaç uygulamasından yaklaşık 40 saat sonra gelişen yumurtalar karın içi boşluğunda çatlayarak kendiliğinden yumurtlama gerçekleşir.
İlgili 28 soru bulundu
Yumurta çatlatma iğnesi sonrasında, ilişki aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmelidir: İğne yapıldıktan 24-48 saat içinde ilişkiye girilmesi önerilir. Çiftlerin, ovülasyon döneminde her gün veya bir gün arayla ilişkiye girmeleri faydalıdır.
OHSS yumurta çatlatma iğnesinin ardından 3 ila 15 gün içinde görülebilmektedir. Bunun sonucunda hafif ve orta düzey karın ağrısı rahatlıkla giderilebilir. Ağır bir vaka durumunda ise hastane yatışı gerekebilmektedir. Eğer gebelik olursa bu belirtiler artarak devam edebilir.
Vücut ısısının yükselmesi, vücutta şişkinlik, memelerde hassasiyet, duygusal durum değişikliği yumurta çatladıktan sonra salgılanan progesteron hormonu ile ilişkilidir. Yani bu belirtilerin başlaması yumurtanın sağlıklı bir şekilde çatlamasının göstergesidir.
Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan yaklaşık olarak 34-36 saat sonra yumurtalar toplanır. Eğer embriyo elde edilebilirse, genellikle yumurta toplanmasından beş gün sonra embriyo transferi yapılır.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Yumurtalar yeterli olacak kadar olgunlaşmadan yumurta çatlatma iğnesi yapmak yanlış olur. Bu süreçte iğne uygulansa da başarı yakalanamaz. Her kadında adet süreci farklı zamanda olduğu için işleme belli bir gün ya da zaman verilemez. Yapılan tetkiklerle sürecin takip edilmesi gerekir.
Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Bu günler gebelik olasılığının yüksek olduğu dönemdir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Yumurtalar olgunlaştığında ve 16-20 mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur.
En çok tercih ettiğimiz bölge, göbek bölgenizdir. İlacınızın dozunu ayarladıktan sonra göbeğinizi açın, göbek deliğinizin 2 parmak aşağısı 2 parmak yanları yarım ay şeklinde istediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz.
Yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinse de aslında bu iğnelenin asıl görevi yumurtaların olgunlaşmasını sağlamaktır. Vücuttaki LH hormonunun yapacağı işlemin dışarıdan müdahale ile yapılması durumudur. Eğer bu iğne yapılmaz ve gereken süre beklenmez ise foleküller olgunlaşmadığı için yumurtalar boş çıkabilmektedir.
Embriyonun rahme tutunması herhangi bir belirtiyle anlaşılamamaktadır. Ancak embriyonun rahme tutunması sürecinde lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir. Bu lekelenme tarzındaki kanamalara “tutunma kanaması” denilmektedir.
Hormonlar, yumurtlama öncesi ve sırasında muksta değişime neden olabilir. Adet döneminden hemen sonra mukusun olmadığı günler vardır ancak yumurtlama döneminde, yumurtlama olgunlaştığında mukus artar. Akıntı beyaz ya da sarı tonlardadır, bulanıktır ve yapışkandır. Yumurtlama öncesinde mukus yüksek olur.
Günde yaklaşık olarak 1-2 mm büyür ve çapı 18 ile 25 mm arasında bir büyüklüğe ulaştığında yumurtlama için hazırdır.
Yumurtlama gerçekleşiyor
Folikülün duvarında bir çatlama oluşur ve yumurta, etrafında birkaç tabaka hücre ve içinde bulunduğu sıvı karın boşluğuna bırakılır. Buna yumurtlama diyoruz.
Normal yollardan gebeliğin oluşabilmesi için yumurta çatlatma iğnesi uygulanmadan önceki bir iki gün içinde korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmiş olması gebelik şansını artırır. Yumurta çatlatma iğnesi sonrası birkaç gün daha cinsel ilişkiye girilerek gebelik ihtimali artırılabilir.
Kadın genital sisteminde, sperm hücresi ortalama 72 saat canlı kalabileceği için, hesapladığınız yumurtlama gününün 3 gün öncesi; yumurtanın ömrü de 24 saat olduğu için bu günün 1 gün sonrası arasındaki dönem, gebe kalabilme ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemdir.
İlaç 5 gün kullanıldıktan sonra vajinal ultrasonografi görüntüleme yapılır. Burada yumurtanın büyüklüğü ve gelişimi kontrol edilir. Yumurta gerekli olgunlaşmaya ulaştığında yumurta çatlaması için gerekli olan iğne verilir. Ardından çiftlere cinsel ilişkiye girmeleri önerilir.
Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır. Erkek de meni kaçağını azaltmak için birkaç dakika kadar kendini geri çekmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri