En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz. Ya da haşlarken suyun içerisine 1 – 2 adet kürdan atın. Yumurtayı 10 dakikadan fazla kaynattığınızda, yumurtanın sarısı yeşile döner.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Yumurtaları bir yumurta haşlama tenceresine koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra yumurtaları suyun içinden almalı ve hemen soğuk suya ya da buz dolu bir kaba koymalısın. Böylece pişme prosesini durdurmuş olacaksın.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır. Yine bakteri elle bulaştığı için temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır” dedi.
Yumurta haşlarken tuz ne zaman atılır? Orta ateşte pişirin. Az pişmiş yumurta isterseniz altı biraz piştikten sonra tuz ile lezzetlendirip servis tabağına aktarın. Çok pişmiş severseniz de, yumurtalarınızı karıştırdıktan sonra tuz ekleyin.
Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Yumurtayı Kolay Soymak İçin Buzlu Su
Yumurtayı haşladıktan sonra en sevmediğimiz durumlardan biri kolay soyamamaktır. Bu durumun önüne geçmek için haşlanan yumurtayı buzlu suya atmanız yeterli. Yumurtayı bir süre buzlu suda bekletip çıkardığında dala kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Öncelikle yumurta pişirmek için temiz bir tavayı hazırlayınız. Kısık ateşte tavanın kızmasını bekleyiniz. Daha sonra yağı ilave ediniz.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Katı Yumurta (5-6 dakika)
Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Yumurta çatlamazsa yumurta hücreleri salınamaz. Buna bağlı olarak hücreler spermle bir araya gelemez de gebelik de oluşamaz. Bu sorunların önüne geçebilmek için yumurta çatlatma iğnesi isimli ilaç anne adaylarına verilir. Çatlama olduğu anda kişinin gebe kalma olasılığı yükselir.
Sağlığımıza faydası saymakla bitmeyen haşlanmış yumurtanın suyu da kendisi kadar faydalı. İçerisinde yoğun miktarda kalsiyum olan yumurta kabukları, kalsiyumları haşlandığı suya bırakıyor ve birçok kullanım alanı sağlıyor.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Yumurtaların haşlanırken çatlamasının en temel sebebi, genellikle buzdolabında muhafaza etmemizden kaynaklanıyor. Buzdolabından çıkarır çıkarmaz haşlamaya başladığımızda, yumurtaların kabuğu ani ısınmayı kaldıramaz ve çatlar.
Haşlanmış yumurta sarısı üzerindeki yeşil halka, aşırı pişirmenin bir sonucudur. Yumurta beyazındaki sülfür ile sarısındaki demir tepkimeye girerek yeşil renkli demir sülfür halkasını oluşur. Yeşil renge, pişirme suyundaki yüksek miktarda demir de neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri