Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, kahvaltıda yumurta tüketilirken çay içilmesini önermediklerini belirterek, "Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor" dedi.
Uzmanlar uyarıyor: Kahvaltıda en çok tüketilen içecek olan çayı yumurta ile tüketmeyin. Yumurtada bulunan demir, çay ile tüketildiğinde vücut tarafından emilmesi önlenmiş oluyor.
Canan Karatay, yemekten sonra içilen çayın zararlı olduğunu belirterek, ''Ben çaya karşı değilim. Ama yemek yedikten sonra hemen içilmemelidir. 4 saat sonra içilmelidir. Hemen içilmesi kronik kansızlık sebebidir'' dedi.
Bunun yanı sıra öğünlerle birlikte aldığımızda ise demir emilimini azaltmaktadır. Çayın içerisinde bulunan tanen maddeleri besinlerle aldığımız demir emilimini azaltmaktadır. O yüzden öğünlerle birlikte almamakta fayda var. Besin tüketimini yaptıktan sonra en az 45 dakika bekledikten sonra çay içebilirsiniz.
Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlamaktadır. Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur.
İlgili 18 soru bulundu
Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, kahvaltıda yumurta tüketilirken çay içilmesini önermediklerini belirterek, "Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor" dedi.
Hatta sabahları yumurta yerken siyah çay içmek yerine ıhlamur tüketmelisiniz. Ihlamurla beraber tüketilen yumurta, demir emilimini çoğaltarak bağışıklığınızı hızlı bir şekilde güçlendirecektir.
Yemekten Hemen Sonra Çay İçmeyin
Oysa bu alışkanlık yemekten alınan demirin emilimini azaltıyor, bu da demir eksikliğine yol açabiliyor. Yemekten sonra çay içmek istiyorsanız en az 30 dakika beklemenizde fayda var.
Aç Karnına Çay İçmek Mide Bulandırabilir
Ancak asit yapısı nedeniyle tanik asit boş mideyi rahatsızederek mide bulantısına yol açabilir. Bu yüzden bir öğünden hemen önce yada sabah kalktıktan hemen sonra hiçbir şey yemeden çay içmek mide bulantısı ile sonuçlanabilir ve pek önerilmez.
Hayvansal kaynaklı demirin vücut tarafından emilimi, bitkisel kaynaklı demirde olduğu gibi C vitamini tüketimi ile artmaz, çay ve kepek gibi demir bağlayıcı gıdaların tüketimi ile düşmez.”
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi vardır. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size yardımcı olabilir. Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın.
Aynı zamanda; potasyum, magnezyum ve demir bakımından zengin baklagilleri çok sık acıkıyorsanız öğünlerinize kesinlikle eklemelisiniz. Eğer kolestrolünüz yoksa protein bakımından zengin yumurtayı beyazıyla beraber uzun süre tok kalmak için tüketebilirsiniz. Bir yumurta yaklaşık olarak altı saat tok tutar.
Ayrıca kafein, gıdalardan alınması gereken vitamin ve minerallerin (Çinko, demir, C vitamini gibi) emilimini azaltır. Çay içerken oluşan demir emilimindeki azalmadan çayın içindeki tanin sorumludur. Çay ve kahve vücutta su kaybına yol açar.
Açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez 'günde 2 yumurta' açıklamasını değiştirdi ve çıtayı çok yükseltti: 10 yumurta 2 turp yiyin. Anne sütünün haricinde, insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı...
Uyku düzeniniz oluşur, uyku kaliteniz ve süreniz artar
Natoli, akşam yemeğinde ya da uyumadan yaklaşık 2 saat önce yiyeceğiniz yumurtanın doğal bir sedatif etkisi oluşturarak vücutta melatonin hormonunun salgılanmasını sağlayacağını söylüyor.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Uzmanlar günde 5 bardak siyah çay tüketilmesini öneriyor. Sabah kahvaltılarından ve akşam yemeklerinden sonra keyif saatinin olmazsa olmazı, dost muhabbetinin yoldaşı. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayımlanan araştırmaya göre siyah çay vücut sağlığı için de tüketilmeli.
Örneğin; Yeşil çaylar uyarıcı etkisi olduğu ve kafein içerdiği için genellikle sabah veya öğleden sonra içilmesi tavsiye edilirken ıhlamur, papatya gibi bitki çayları akşam saatlerinde rahatlamak amacıyla öne çıkmaktadır.
Şekerli çay tüketimi damar tıkanıklığına, kalp rahatsızlıklarına, demir eksikliğine ve anemiye sebebiyet verir. Günlük çay limiti uzmanlar tarafından günlük 4 bardak olarak belirlense de bu oran bile her gün olduğunda fazla gelebilir.
Araştırmalar, düzenli çay tüketiminin kalp krizinden kansere birçok hastalığın önlenmesi veya etkilerinin azaltılmasında faydalı olduğunu gösterse de de günde 5-6 çay bardağının üzerinde tüketilmesinin olumsuz yan etkileri olabilir.
Yemekten hemen sonra içilen çay, besinlerle alınan demirin kullanımını sınırlıyor. Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmekte.
Farklı kültürlerin ortak içeceği olan siyah çay için aslında bir zaman sınırlaması yapmak çok da doğru değil. Mevlana Çay'ın 40 yıllık tecrübesi ve kalitesiyle demlenen çayları günün her saati içebilirsiniz. Kahvaltıda, öğleden sonra, '5 çayı'nda, akşam saatlerinde…
Yumurta özellikle kavun gibi meyvelerle tüketilmemelidir. Ayrıca yumurta et, süt, yoğurt, peynir ve baklagiller ile birlikte de tüketilmemelidir. Tahıllar meyveler ile birlikte tüketilmemelidir. Limon; salatalık ve süt ile birlikte tüketilmemelidir.
Omega-3 esansiyel yağ asidi açısından zengin olan ceviz ile fosfor ve çinko içeren yumurta düzenli tüketildiğinde bedenimiz kadar ruhumuzda da önemli sonuçlar doğuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri