Omlet mı haşlanmış yumurta mı? Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Aynı zamanda içerisinde bulunan yüksek protein nedeniyle de gün içerisinde bir yumurta yenilmesinin sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Diyet esnasında haşlanmış yumurta yenilmesi tavsiye edilmektedir ancak omlet de tüketilebilir.
Omlet, bütün yumurtaların çırpılarak tavada pişirilmesiyle yapılan bir yumurta yemeği.
Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
İlgili 28 soru bulundu
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Yumurtanın sarısı ve beyazının protein içeriği.
Bununla birlikte yumurta sarısı yumurtanın içerdiği protein miktarının yaklaşık yarısını içerir. Yaklaşık 7 gram protein bulunan büyük bir yumurtada, sarıdan 3 gram ve beyazdan 4 gram protein gelir.
Omlet Kilo Aldırır Mı
Omlet, sabah, öğlen veya akşamda tüketebileceğiniz kilo aldıran değil kilo vermeye yardımcı olan bir besindir. Omlet çeşitleri kalori açısından değişiklik göstermektedir fakat genel olarak kalori açısından düşüktür.
Yumurtanın çok iyi bir protein kaynağı olduğunu düşündüğünüzde, kas ve kemik gelişimine destek olmak için omlet tüketiminin ne kadar iyi bir seçim olduğunu anlayabilirsiniz. Yumurta her yaştan insan için tüketilmesi gereken bir besindir. Katı gıdaya geçiş döneminde bebeklerin zihin gelişimini destekler.
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Haşlanmış yumurta kalori bakımından en zengin olan kısım iç kısımda bulunan sarı yerdir.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer YouTube'da katıldığı bir programda söyledikleriyle dikkatleri üzerine çekti. Karatay, bu kez 'süper besin' dediği yumurta ile ilgili öneriler sundu, günde 10 tane yumurta yenmesi gerektiğini belirtti.
Sirke ve Karbonat
Hem temizlik hem de mutfak alanında vazgeçilmez malzemelerden biri olan sirke ve karbonattan yumurtanın etkilerini elde edebilmek için kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırdıktan sonra birçok tarifte yumurta yerine kullanmak mümkün hale gelir.
Yumurta tok tutan, enerji veren ve yağ yakımını hızlandıran besin olarak diyet listelerinde ilk sırada yer almaktadır. Ancak diyette yumurtanın tüketim şekli son derece önemli olmaktadır. Yumurtanın haşlanarak tüketilmesi tüm diyetlerde önerilmektedir.
Tabağa 2 yumurtayı kırıp üzerine sütü ilave edip çırpıyoruz. İçine domatesi dereotunu maydanozu peyniri doğruyoruz. Pul biber ve tuzu ilave edip tekrar çırpıyoruz. Tavaya zeytinyağını koyup ısındıktan sonra hazırladığımız yumurtayı döküyoruz.
Yanmaz tavaya tereyağını koyup eritelim. Yağ eriyince rendelediğimiz patateslerin yarısını tavaya koyup iyice yayalım üzerine rendelediğimiz kaşar ve sucuğu koyup en üste de kalan patatesleri koyup bastırarak döşeyelim. Üzerini bir kapakla kapatıp 10 dk kadar orta ateşte pişirelim. Ardından omletimiz servise hazır.
Antrenman Sonrası Beslenmede Yumurtanın Faydaları
18 gram protein, 17 gram sağlıklı yağ içeriğiyle kas gelişimi için ihtiyacınız olan her şeye sahip olan 3 adet tam yumurta; kas yapım aşaması için müthiş bir besin kaynağı.
Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kadınlarda fazla rastlanan erken menopoz dönemi kemik erimelerine de çiğ yumurta içilmesi etkili olmaktadır.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri