Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Bardağın ağız kısmına çok yakın konuma gelen yumurtalar, yaklaşık 15 günlüktür ve tüketim süresi dolmak üzeredir. Suda yüzdürme testinden geçmeyen yumurtalar, su yüzeyine çıkar.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür. Yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğu ise tuz ve suyla yapılabilecek kolay bir deney ile belirlenebilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın. Son kullanma tarihinin üzerinden ne kadar zaman geçerse risk o kadar artar! Sonuç olarak, yumurtaları son tüketim tarihi geçtikten sonra kullanmayı seçerseniz, görüntü ve kokusunun normal olduğundan emin olun.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri. Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli. Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi oluşabilir.
j) Yumurta içeriği yumurtaların kırılmasından sonra hemen işlenmeyecekse, dondurularak ya da +4 °C'den yüksek olmayan bir sıcaklıkta muhafaza edilir. +4 °C'de tutulması durumunda, ürüne işlenmeden önceki muhafaza süresi 48 saati aşamaz.
Hiç kırmadan direkt kaynattığımız yumurtalarda bozuk olup olmadığı ancak piştikten sonra anlaşılabilir. Bu durumda yumurtanızın piştikten sonra bozuk olup olmadığını yine kokusu ve rengi ile anlayabilirsiniz. Bozuk yumurta piştiği zaman daha kötü bir koku yayar ve rengi de çok koyu ve hasta bir renk olabilmektedir.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir.
Yumurtayı kırmadan yapabileceğiniz bir başka tazelik testi de bu ses testi. Şüphelendiğiniz yumurtayı baş parmağınız ve işaret parmağınızla yutun ve kulağınıza yakın olacak şekilde hafifçe sallayın. Eğer yumurtadan ses gelmiyorsa bu, yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bayat yumurtayı kullanmanızda bir sakınca yoktur normalde. Ama özellikle yumurta kokusuna karşı hassassanız kek ve pandispanyalarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci ihtimal yumurtayı fazla pişirmiş olmanızdır.
Her yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi, işletme ve kümes numarası yazılması zorunlu olacak. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar rafl ardan toplanacak. Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılacak.
Yumurta bayatladıkça içerisindeki hava boşluğu genişlemesi, içerisindeki gazların artması, su yüzeyine çıkmasına neden olur. Yumurta bayatlığını ölçmek için yapacağınız su testi için 1 bardak suyun içerisine yumurtayı attığınızda eğer yumurta batmak yerine, suyun üstüne çıkıyorsa bayatlamış demektir.
Yumurta sıcağa ve güneşe maruz kaldığı zaman kısa zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar.
SON TÜKETİM AÇIKÇA YAZILACAK
A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri