Yumurtanın yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazladır. Bu yüzden yumurta ilk attığımızda dibe çöktü. Sonra kaba tuz ekleyerek suyun yoğunluğunu arttırdık ve yumurta suyun üzerine çıktı. Bilim tarihinin en iç acıtan deneyi!
Yumurtamız suyun dibine indi. Aynı deneyi tuz eklediğimiz su ile tekrarladığımızda yumurtanın batmadığını suyun yüzeyinde yüzdüğünü, tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin daha fazla olduğunu gözlemledik. Deney öncesi hazırlık aşamasında bizlere yardımcı olan öğrencimiz Ömer Asaf'a teşekkür ederiz.
Bunun nedeni yumurta sarısı, yumurta akı ve gazlar, yumurtanın yoğunluğunun suyun yoğunluğundan daha büyük olmasına yetecek kütleye sahiptir. Yoğunluk, kütlenin hacme bölünmesine eşittir. Temel olarak, taze bir yumurta sudan daha ağırdır. Ancak yumurta bayatlamaya başladığında ayrışmalar ve sonucunda da gazlar oluşur.
Tuzlu su, normal sudan daha yoğundur. Sıvının yoğunluğu, bir nesnenin içinde yüzmesini kolaylaştırır. Yumurtayı suya bıraktığınızda, normal musluk suyundan tuzlu suya ulaşıncaya kadar derine iner. Bu nokta yumurtanın yüzebileceği kadar yoğun sudur.
* Eğer aradaki farkı çok daha net görmek istiyorsanız suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip karıştırabilir, suyun yoğunluğunu artırabilirsiniz. Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir.
İlgili 37 soru bulundu
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Bunun nedeni suyun yoğunluğunun tuzlu su yoğunluğundan daha az olması. Ayrıca tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin fazlaca olmasıdır. şeklindedir.
Yumurta dibe kadar bayıyorsa taze demektir. Yumurta tem dibe batmıyorsa bozulmamıştır ancak bir an önce kullanmanız gerekmektedir. Yumurta suyun üstünde yüzüyorsa çöpe atmanız gerekiyor demektir.
Yumurtaları suyun içine bırakın. Yumurtalar dibe batıyorsa taze demektir. Eğer suyun üzerinde yüzüyorsa yumurtalarınız eskimiş demektir ve kullanmamanızı öneririz.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur. Kısaca zor soyulan yumurta daha tazedir.
Cevap: İçeriğinde hava olduğundan dolayı elma suya koyduğumuzda suyun üzerinde durur ve batmaz.
Tüm bu bilgilerin ışığında şunu söyleyebiliriz: Kilolu insanlar zayıf insanlara oranla daha fazla kaldırma kuvvetine maruz kalırlar. Yani zayıf bireylere göre su üzerinde daha rahat kalırlar. Ancak konu suda ilerlemek olduğu zaman ise bu kez zayıf bireyler kilolulara göre avantajı ele geçirirler.
Aslında insanların suyun üzerinde kalmaları için ciğerlerimizdeki hava keseleri yeterlidir. Kişi suya girip yüzerken veya su içerisinde gezerken sakin bir şekilde nefes al - veri sürdüğü sürece suyun yüzeyindedir.
Yumurtayı, yüzde 10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) koyduğunuzda tazesi dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
Haşlanmış yumurtayı su bardağı içerisine koyun.
Su bardağının içerisine haşlanmış yumurta koyun. Ardından elinizle bardağın ağzını kapatın. Yaklaşık 1 dakika sallayın. Yumurtayı sert bir şekilde sallayın yumurtanın kabuğunun tamamen soyulduğunu göreceksiniz.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri