Örneğin; bir mayonez yapmak istediniz. Mayonezin ham maddesi olan yumurta, oda sıcaklığında olmadığında ve diğer malzemelerle bütünleşmesi zorlaşıyor. Kesilmeler ve tadında bozulmalara neden oluyor. Çok soğuk bir şekilde kek harcına eklenen yumurtalar, emülsiyonların bozulmasına neden olabiliyor.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir.
Yumurta sıcağa ve güneşe maruz kaldığı zaman kısa zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Halen yürürlükte olan tebliğe göre, A ve B sınıfı yumurtalar 5 ila 12 derece arasında muhafaza edilebilir ve taşınırken; pastörize ürünlerde depolama sıcaklığı 4 derece olarak uygulanıyor.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Yumurta kesinlikle buz dolabında saklanmalıdır. Bazı marketlerde fazla yer kapladığı veya hızlı satıldığı için dolap dışındaki reyonlarda satılması bir kafa karışıklığı yaratsa da siz siz olun yumurtanızı 15 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta saklamayın!
Hiç kırmadan direkt kaynattığımız yumurtalarda bozuk olup olmadığı ancak piştikten sonra anlaşılabilir. Bu durumda yumurtanızın piştikten sonra bozuk olup olmadığını yine kokusu ve rengi ile anlayabilirsiniz. Bozuk yumurta piştiği zaman daha kötü bir koku yayar ve rengi de çok koyu ve hasta bir renk olabilmektedir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Haşlanmış Yumurta kabuklarından ayrıldıktan sonra iki saat içerisinde tüketilmelidir. Dışarıda ve sıcak ortamda 2 saatten fazla saklanan yumurta bakteri üretmeye müsaittir.
Ancak yumurtanın? Çatlamış yumurta nasıl saklanır? Yumurtayı oda sıcaklığına getirmek için bir yöntem bulunuyor. 10 dakika içinde yumurtanız oda sıcaklığına olacak ve kullanabileceksiniz. Bunun için büyük bir kabın içine ılık su koyun.
Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür. Yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğu ise tuz ve suyla yapılabilecek kolay bir deney ile belirlenebilmektedir.
Yumurta akının çırpıldığında ve pişirildiğinde katılaşmasının ve renk değiştirmesinin nedeni içeriğinde bulunan proteinlerin üç boyutlu yapısında meydana gelen değişimlerdir. Proteinler amino asitlerin birbirlerine bağlanmasıyla oluşan makro ölçekte moleküllerdir.
Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
İki maddenin hangi sıcaklıkta ısı alışverişinin tamamlanacağını bulmak için sıcaklıklar toplanır ve ikiye bölünür. Örneğin, 55 derece yumurta, 33 derece su olursa ısı alışverişinin biteceği sıcaklık 55+33=88 , 88÷2= 44 derecede eşitlenirler ve ısı alışverişi biter.
3. KIRMA TESTİ
Yumurtanın sarısı hemen dağılıyorsa o yumurta bayattır. Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir.
Bayat yumurtayı kullanmanızda bir sakınca yoktur normalde. Ama özellikle yumurta kokusuna karşı hassassanız kek ve pandispanyalarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci ihtimal yumurtayı fazla pişirmiş olmanızdır.
Yumurtalar dolaptan soğuk çıkarıldığında oda sıcaklığına hızlı adapte olamadığı için çatlayabiliyor. Ya da taşıma sırasında benzer durum meydana gelebiliyor. Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri