Uzmanlar küçük gurmelerin acı tatlarla 24 aydan önce tanışmaması gerektiği görüşünde.
İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, sanılanın aksine yeni doğmuş bebeklerin de en az yetişkinler kadar hatta daha fazla acı hissedebildiğini ortaya çıkarttı.
Salça ilavesinde ev salçası veya domates tercih edilmelidir. Tuz ve acı ilavesi asla yapılmamalıdır.
12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler. Birçok eylemi daha bilinçli olarak yaparlar.
2-6 ay arasında: Durmaksızın agulama
Bebeğiniz yaklaşık iki aylıkken gırtlağından çıkardığı sesleri bir oyuna dönüştürür. Agulama, mırıldanma, boğazından gelen sesler ile bebeğiniz agulayarak çevresindeki herkesi keyiflendirir! Bu ilk agulamalar dünyadaki tüm bebeklerde görülür.
İlgili 35 soru bulundu
2 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz bilinçli olarak gülmeye başlar. Onunla konuştuğunuzda size gülerek ya da 'agu' gibi sesler çıkararak karşılık verir.
Bebek annesini sesiyle, kokusuyla ve annenin vücut sıcaklığıyla tanır. Bebeğin 6. aydan önce annesini tanıması bu yollarla mümkündür. Ama 6. aydan itibaren görerek de tanıyabilir. Anne ve babasına bağlı yaşayan bir bebeğin hareketli hale dönüşmesi için geçen süre 12 aydır.
Bebeklerin İlk Alkışı
Alkış da bunlardan biridir. Alkış sayesinde bebeğiniz iki elini koordineli bir şekilde kullanır. Çıkan ses ise onun dikkatini çeker bu sebeple bu hareketi tekrar eder. Genel olarak bebekler 5 ya da 6. aydan itibaren ellerini kullanmaya başlar.
8 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
Dördüncü aydan sonra bu refleks kaybolmaya başlar. Aslında ilk adım burada atılır. Bebek, yürümeyi keşfetmiştir. Artık bu hareketi tek başına yapabileceği zamanı bekler ve zamanı geldiğinde yürür.
Ne olursa olsun, ailenizde acı yense de, siz bebeğinizi emzirirken acı yemiş olsanız bile ona 12 aydan önce acı tatlar sunmayın.
Ayrıca bu ayda cımbız tutuşunu gerçekleştirirler, oyuncakları birbirine çarpabilirler, elle göstermeyi, bay bay yapmayı, alkış yapmayı öğrenirler.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Tamamen normal gelişim sürecine dahil hareketler.Doğuştan emme refleksine sahip oldukları için açlık tokluk farketmeksizin ellerini ve parmaklarını ağızlarına götürürler. Yenidoğan keşif döneminde olan bu hareketler alışkanlığa dönüşmez. Bebeğinizin parmaklarını ağzına götürmesine engel olmak doğru olmayacaktır.
Bebeklerin en çok ellerini emmeye başladığı dönemlerden biri de diş çıkarma dönemleridir. Diş çıkarma dönemlerinde damakları çok kaşındığı için sürekli ellerini emme istekleri olur.
2 aylık bebek parmağını emer çünkü emmek doğal bir reflekstir. Parmak emmek ya da kendini herhangi bir nesne ile yatıştırmak bebekler arasında sık rastlanan bir durumdur. Bu şekilde bebek mutlu ve güvende hisseder. Parmak emerek bebek çevresindeki dünyayı tanır, kendini sakinleştirir ve sonra da uykuya dalar.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Bu ay bebeğinize vereceğiniz ek gıdalar günde 3 ve 4 öğün şeklinde olmalıdır. Özellikle çatalla ezerek vermek dışında parmak beslenmesi şeklinde de teklif edebilirsiniz. Gün içinde ek gıda miktarı yaklaşık 2 küçük kavanoz (125 ml) kadar olması yeterlidir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bu ay bebek ailesini tanımaya başlar ve diğer kişilerden ayırt edebilir. Etrafındaki nesne ve kişilere bakar ve inceler. Eline aldığı şeyleri azına götürerek keşfetmeye başlar. Günlük rutinleri öğrenir, anne-baba “Şimdi mama saati!”, “Hadi banyo yapmaya!” dediğinde anlar.
İşte, tüm detaylar. Dokuz aylık kız bebeklerin kilosu, 6.400 gr. ortalama ila kilo 8600 gr. 8600 gr. üst sınırının 10. 800 arasında olması gerekirken, erkek bebeklerin kilosu ise, 6500 gr. ortalama ila 9000 gr. arasında ya da üst sınır olarak da 11.300 gr. olmalıdır.
6. ayda babıldama başlar, “ba-ba, ma-ma” gibi iki heceli sesler çıkarır. Bebeğin çıkardığı bu seslere karşılık vermek, taklit etmek bebeğin dil gelişimini destekler. Bebek her hafta yeni yeni sesler çıkarabilir. Artık çıkardığı seslerle kendini daha iyi anlatmaya başlar.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Anne kokusunu tanır
Doğumdan sonra annenin teninde, yetişkinler tarafından pek fark edilmeyen, ama bebeğin her zaman fark edeceği bir annelik kokusu oluşur. Bu özel kokuya annelik hormonları sebep olur. Bebek, doğduğu günden itibaren annesinin tenindeki bu özel kokuyu tanır.
Bebeklerin ellerini yumruk yapmasının en temel nedeni beyin ve vücut arasındaki sinir yapısının gelişmemesiyle alakalıdır. Bu gelişim birkaç ay sürebildiği gibi birkaç senede sürebilir. Bebeklerin ellerini yumruk yapması tam anlamıyla doğal bir süreçtir. Genel olarak bu hareket istem dışı gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri