Yumurta pişince besin değeri düşer mi? Öncelikle yumurtayı pişirmek, aslında birçoğumuzun bildiği gibi içindeki bu yararlı maddelerin bir kısmını yok edebiliyor. Ancak yapılan birçok araştırmaya göre de, pişmiş yumurta ile çiğ yumurta arasındaki besin değeri farkı yok denecek kadar az.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yumurta 12 dakikadan uzun süre ve yüksek ısıda pişirilmemelidir. Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
Haşlama süresi uzun olan veya yağda kızartılan yumurta fazla ısı nedeniyle proteinin yapısını bozarak sağlığına olan yararını azaltır. Bütün bunlara ek olarak kızartma sırasında kullanılan yağ yumurtanın kalorisinin artıracağından kilo almana neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
1 Adet (Orta) Tavada Yumurta 121,54 kaloridir. Tavada Yumurta içeriğinde 1,04 Karbonhidrat(g), 6,40 Protein(g), 10,34 yağ(g), 0,24 lif(g), 257,39 Sodyum(mg), 87,97 potasyum(mg), 39,71 Kalsiyum(mg), 165,30 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 2,10 ve Demir barındırır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Protein için yumurta nasıl pişirilir? Tutturulması en zor kıvam olan kayısı yumurta için ocağa koyduğunuz yumurtaları, su kaynamaya başladıktan 4-4,5 dakika sonra ocaktan alın. Bu sayede yumurtanın beyazı tam pişerken sarısı yumuşak ama akmayan bir kıvamda olur.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Bunlardan yumurtanın sarı kısım büyük ölçüde vitamin ve yağ kapsarken beyaz kısmı ise protein kapsamaktadır. Yumurtanın protein bakımından zengin olan kısmı yumurtanın beyaz kısmıdır.
Yumurtanın besin değeri yüksek olan kısmı sarışıdır.
Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları , beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir.
Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Bu özellikleriyle haşlanmış yumurta, sporcular ve vücut geliştirme ile ilgilenenler için ideal bir yiyecektir.
Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir. Ancak damak zevkine göre sahanda yumurta ve omlet gibi tarifleri de lezzetli bir şekilde tüketebilirsin.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Özellikle haşlanmış yumurtayla ilgili yapılan araştırmalarda uzmanlar yumurtanın tam pişirildiğinde içeriğindeki protein ve kalsiyum değerlerinin yok olduğunu tespit etmişlerdir. Vücut sağlığında özellikle kemiklerin gelişmesi ve güçlenmesinde ciddi katkı sağlayan yumurta, ek takviyedeki en sağlıklı besindir.
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında 'demir sülfür halkası' olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Araştırmalara göre, çok katı olarak haşlanmış ve sarısının (gri ve yeşil renk aldığı ) yumurta, doğal olmaktan çıkıp kanserojen hale dönerek oldukça sağlıksız bir hal aldığı söylenmektedir. Bu sebeple, yazımızdan da anlaşılacağı gibi yumurtayı az haşlanmış olarak tüketmekte fayda var.
Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Aynı zamanda içerisinde bulunan yüksek protein nedeniyle de gün içerisinde bir yumurta yenilmesinin sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Diyet esnasında haşlanmış yumurta yenilmesi tavsiye edilmektedir ancak omlet de tüketilebilir.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yüksek sıcaklık derecesinde pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde bir miktar azalma olabilir. En çok zarar gören Bı vitamini (tiamin) dir. Normal sıcaklıkta pişen ette tiaminin % 25 kadarı kaybolmaktadır. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla vitamin B12 (kobalamin) ve folik asit kayıpları da olur.
AZ PİŞİRMEK DE ZARARLI, ÇOK PİŞİRMEK DE
Yumurtanın kabuklu halde en az kayısı kıvamında pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Buyrukçu, “Pişirme süresine çok dikkat edilmeli, az pişirildiğinde hastalık riski taşıdığı, çok haşlandığında proteinin bozulacağı, yağda çok yakıldığında toksik etki yapacağı unutulmamalıdır.
Yumurta beyazında bulunan ve avidin denen protein önemli bir B vitamini olan biotine bağlanır ve onun emilimini engeller. Yumurta pişirildiği zaman avidin etkisizleşir ve biotine müdahale etmez. Yumurtayı çiğ yerseniz biotinden istifade edemezsiniz. Pişmiş yumurtada ise tam tersidir.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri