Uzman Diyetisyen Işın Sayın ? Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
3. KIRMA TESTİ
Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir. Bütün bunların yanında yumurtanın sarısı dağılmıyor ancak kolay hareket ediyorsa, akı da açık beyaz bir renge sahipse bayatlamaya başlamıştır.
Peki, organik yumurta sarısı ne renk olur? İşte bu sorunun yanıtı sayesinde yumurtaları ayırt edebilirsiniz. Çünkü organik yumurtanın sarısı diğer yumurtalara göre oldukça koyu olur. Yumurta haşlandığında sarı kısım, beyazlı alana göre daha küçük görünür.
Yumurtanın sarısında demir vardır. Yumurtaya uzun bir süre ısı uygulanırsa yumurtanın sarısının içeriğinde yer alan demir, yumurtanın beyazında bulunan hidrojen sülfür ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon demir sülfür formunun oluşmasına neden olur. Yumurtanın sarısının dış yüzeyinin renk değiştirme nedeni budur.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun için bir tabağa yumurtayı kırın. Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Bu nedenle yumurtanın beyazının iyice pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çok haşlanmış yumurtalarda oluşan gri halka artık bu yumurtadan sadece protein alabileceğimizin, vitamin ve minerallerin büyük kısmını kullanamayacağımızın göstergesidir. Bu yumurtalarda özellikle demir minerali kullanılamaz hale gelmiştir.
Size sadece tavuğun yumurtlamadan önce ne yediğini söyler. Tavuğun yediği yemek çok buğday içeriyorsa, yumurta sarısı sarı olacaktır. Bununla birlikte, örneğin tavuğun mısır ve yonca ile daha dengeli bir beslenmesi varsa, yumurta sarısının rengi daha koyu olacaktır. Bunun nedeni mısır ve yoncadaki karotendir.
Eğer yumurtayı kırdıysanız sarısı ve beyazının diri ve dağılmayan bir yapıda olmasına dikkat edin. Düzgün şekilde kırılmasına rağmen sarı veya beyaz dağılıp normalden fazla yayılıyorsa bozulmuş olması muhtemeldir.
Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş. Aynı zamanda bu kısım yumurtanın taze olduğunu da gösteriyormuş. Yumurta rafta bekletildiğinde yani bayatlamaya başladığında bu beyaz kısım giderek yok olmaya başlıyor.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Akını kullandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
Eğer yumurta sarısı açık renkte ise bu tavuğun iyi beslenmediğini gösteriyor. Bazı yumurta sarıları ise turuncuya dönük bir renkte olur. Bu renk, yumurtanın sağlıklı bir tavuktan geldiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurtanın diyabet riskini azalttığını söylüyor.
Amerikan yumurta Birliği'ne göre yumurta sarısının açık ya da koyu renkli olması, yumurtanın sağlıklı olmasıyla doğrudan ilişkili değil. Bu renk tavuğun beslenme biçimini gösteriyor. Tahıl ve karoten içeren otlarla beslenen tavukların sarısı koyu renk oluyor, ama bu yumurtanın daha besleyici olduğunu göstermiyor.
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Bahsettiğim mor halkalı yumurtaların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Bu yumurtanın demirinin, kükürt ile birleştiğinin bir işaretidir ve bu bileşik toksiktir. Dolayısı ile önerim morarmış yumurtaların yenilmemesidir.
Fakat buradaki en önemli nokta; "gerçekten yumurtayı doğru seçebiliyor muyuz?" sorusu oluyor. Bununla birlikte doğru şekilde pişirilmeyen yumurta da sandığınız kadar faydalı olmayabiliyor. Bu nedenle piştikten sonra etrafında yeşil bir halka görüyorsanız, bu o yumurtada sorun var demektir.
Yumurta su içine konuldu ğunda yukarı çıkıyorsa o yumurtanın uzun süre rafta beklediği ve bozulduğu anlaşılabiliyor. Ayrıca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri