Sarısı yağ bakımından zengindir. İçeriği yumurta başına yaklaşık 4 gram yağ olup, bunun sadece 1.5'i doymuş yağdır. Gerisi doymamış yağlardır ve vücut için çok faydalıdır.
Yumurta sarısının 100 gramı 0.3 gram karbonhidrat, 15.86 gram protein, 26.54 gram yağ içermektedir.
1) Yumurtanın Beyazı Yağ İçermiyor, Peki ya Sarısı? Yumurtanın akında hiç yağ olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle genelde sporcular ve kilo vermek isteyenler yumurtanın sadece beyazını tüketmeyi tercih ediyor.
Yumurta sarısı içerdiği yüksek kolestrol nedeniyle bir zamanlar oldukça zor zamanlar geçirmişti. Geçmiş dönemlerde diyetisyenler ve doktorlar yüksek kolestrolü, tansiyon ve kalp hastalığı olanlara yumurta alımını kısıtlamalarını özellikle de yumurtanın sarısından kaçınmalarını tavsiye ettiler.
Lezzet bakımından da besin değeri yönünden de yumurtanın sarısı beyazından iyidir. Orta boy bir yumurtada 6-7 gram civarında protein, 4-5 gram kadar yağ, 70-80 kalori var. Yumurtanın besleyici içeriğini oluşturan ve beden için lazım olan vitamin ve minerallerin çoğu da yumurtanın beyazına değil sarısında yerleşmiş.
İlgili 40 soru bulundu
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Yumurta beyazı bu tarz tatlı ya da kremaların içerisine girdiğinde dokularının bozulmasına neden oluyor, yumurtanın pişme riski yaşanabiliyor. Bu nedenle bu tarz tariflerde yumurta sarısı kullanmak önemli.
Sarısı yağ bakımından zengindir. İçeriği yumurta başına yaklaşık 4 gram yağ olup, bunun sadece 1.5'i doymuş yağdır. Gerisi doymamış yağlardır ve vücut için çok faydalıdır. Kolesterol seviyesi çok düşüktür ve bu nedenle sağlıklı insanlar için zararsızdır.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Kilo kontrolü yapanlar yumurtanın sarısını tüketmekten kaçınır. Ama bu da doğru bilinen yanlışlardan biri. Amerikan Kalp Birliği, günde 1 adet yumurtanın sağlıklı diyetin bir parçası olacağını iddia ediyor. Yapılan araştırmalar, günde 1 adet yumurta yemenin tükettiğiniz kalori miktarını azalttığını kanıtladı.
Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurta akı, düşük kalorisi ve yüksek protein içeriği ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler için iyi bir besindir. Yumurtadaki proteinin %66'sı beyazındadır. Yumurta proteini, gıdalar yoluyla alınması gereken tüm aminoasitleri içerir ve biyoyararlılığı en yüksek proteindir.
Vitaminler: A, E, D, B9 (folik asit), B12, B6, B12 ve B1 vitaminlerini içeren yumurta sarısı en yüksek oranda D vitamini içeren besinlerden biridir. Mineraller: Yumurta sarısının muhteviyatında demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, ve magnezyum bulunur. Proteinler: Yumurta sarısı protein açısından oldukça zengindir.
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, diğer kısmı ise, doymamış yağ asitleri şeklindedir.
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminden vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.
Kimyasal yapısı ise %65.6 su, %12.1 protein, %10.5 yağ, %0.9 karbonhidrat ve %10.9 mineralden oluşmaktadır. Yumurtanın kimyasal bileşimi çizelge 1.'de verilmiştir.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
En önemli özelliği ise tok tutması ve yağ yakımını destekleyici olmasıdır. Haşlanmış yumurta diyeti ile sağlıklı ve kalıcı kilo vermek mümkün olmaktadır. Yumurta tok tutan, enerji veren ve yağ yakımını hızlandıran besin olarak diyet listelerinde ilk sırada yer almaktadır.
Bright Side, tavuk yumurtalarının insan vücudundaki faydaları üzerine yapılan son çalışmaların sonuçlarını topladı. 2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
İlk mayalanma işlemi bittikten sonra hamuru yoğurup şekillendirin ve üzerine hiçbir şekilde yumurta sarısı, susam ya da çörek otu gibi malzemeler koymadan ikinci kez mayalandırın. İkinci mayalanma işlemi için 10-15 dakika yeterli olur. Mayalamanın başarılı olması için poğaçaları tepsiye belirli aralıklarla dizin.
Bir taraftan yumurta kabuğunu kırıp çay kaşığı yardımıyla beyazını biraz alıp sarısını çırpma bardağına dökün. 3 dakika pişirilmiş yumurta sarısının kremsi, ama hala akıcı hali olur. Resimde gösteriyor. Sarısıyla birazcık beyazı dökülürse hiç sorun yok.
Yumurta, besleyici özelliğinden dolayı ekmeği zenginleştirir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Hamurun dokusunun yumuşak ve hafif olmasını sağlar. Yumurta olan ekmeklerde çiğneme daha kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri