Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Bu değer kullanılan canlının türüne göre değişiyor. Yani insan, tavuk, sığır için protein değerleri farklılık gösteriyor. Pişmiş yumurtanın insanlarda bağırsaktan emilebilme oranı çiğ yumurtadan daha yüksek. Bunun için pişmiş yumurtanın insan için protein değeri daha yüksek diyebiliyoruz.
Haşlama süresi uzun olan veya yağda kızartılan yumurta fazla ısı nedeniyle proteinin yapısını bozarak sağlığına olan yararını azaltır. Bütün bunlara ek olarak kızartma sırasında kullanılan yağ yumurtanın kalorisinin artıracağından kilo almana neden olabilir.
"Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Derneği Başkanlığı" ile "Kanser Hastaları Derneği" tarafından hazırlanan "kanser ve beslenme" konulu broşürde yumurta konusuna da yer verilmişti. "Yumurta ne kadar çok pişirilirse sindirimi de o ölçüde zorlaşıyor. Ayrıca yumurtayı yağda pişirmek de yine protein değerini azaltıyor.
Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir. Ancak damak zevkine göre sahanda yumurta ve omlet gibi tarifleri de lezzetli bir şekilde tüketebilirsin.
İlgili 21 soru bulundu
Tavada yumurtanın 1 adedi (55 gr) 122 kaloridir. Tavada yumurtanın 55 gramı 1.04 gram karbonhidrat, 6.4 gram protein, 10.34 gram yağ, 0.24 gram lif içermektedir.
Yumurtanın en yararlı hali pişmiş halidir. Çiğ şekilde pişirmeyi önermem. Ancak şu şekilde yağda kızartırsakta protein kayıplarına neden olabilir. Yani daha az yararlı bir protein tüketmiş oluruz.
Kurubaklagiller iyi pişirildiklerinde protein değerleri artıyor. Ancak haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kaybına yol açıyor. Kurubaklagilleri, pişirme suyunu dökmeden, az suyla pişirmeniz besin değerini koruyan en doğru yöntem. Doğrusu: Süt uzun süre kaynatılırsa protein ve vitamin değerleri kayba uğruyor.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yemekleri pişirdiğinizde değişen yalnızca besinin ağırlığıdır. Azalma/artma şeklinde kendini gösteren durum, besinlerin makro değerlerine(Protein, Karbonhidrat, Yağ) herhangi bir etkide bulunmaz.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurtanın Beyazı ve Sarısı
Biraz önce de açıkladığım gibi yumurtanın beyazı ile sarısı yaklaşık aynı oranda protein içerir. Beyazında neredeyse sadece protein bulunduğundan dolayı mutlaka diyetimize eklenmelidir. Sarısı ise belirttiğim şekilde günlük olarak 1-2 tane yenilebilir.
Spordan Sonra Ne Yenmeli? Yumurta: Enfes bir protein kaynağı olan yumurta, spordan sonra yemek yemek isteyenler için en iyi alternatiflerden biri. Antrenmanlarından sonra tüketeceğin bir haşlanmış yumurta, vücudunun o an ihtiyacı olan proteini hemen sağlar. Aynı zamanda yumurta, uzun süre tokluk hissi de yaratır.
Yumurtalar son derece besleyici olmasına rağmen, onları çiğ yemek, salmonella kapma şansınızı artırır. Çiğ yumurtalar ayrıca bazı besinlerin emilimini de engelleyebilir. Diyetinize daha fazla protein ve besin eklemek istiyorsanız, yumurtalar besleyici bir katkıdır.
Ortalama ağırlığı 60 gram olarak bilinen bir adet yumurta 6 gram protein içermektedir. Protein kaynağı olarak da adlandırılan yumurta, içerdiği proteinin sindirilebilirliği açısından da diğer besin maddelerine göre öndedir. Yumurta protein miktarı en çok yumurtanın beyazında bulunur.
Yumurta yavaş yavaş dönmeye veya sallanmaya devam ederse pişmemiş demektir. Bunun nedeni, sıvı beyaz ve sarının hala kabuğun içinde dönmesidir. Sıvı içerik hareket ettikçe yumurtanın ağırlık merkezi değişir ve yumurtanın hareket etmeye devam etmesine neden olur.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Yumurta hiçbir birey için yasak değildir. Ciddi genetik kolesterol yüksekliği olan ve eşlik eden kalp damar hastalığı olan bireyler günde 1 yumurta ile sınırlı olarak tüketebilirler. Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar.
2 tane tavada yumurta kaç kalori? Yine tavada kızarmış bir yumurtada sarısı dahil, yumurtayı kızartmak için kullanılan yağla birlikte toplam 7 gr yağ bulunur. Kızarmış yumurtanın 63 kalorisi yağdan gelir. Bir kızarmış yumurtada yaklaşık 6,3 gram protein içerir. 2 yumurtadan oluşan yağda yumurta 182 kalori içerir.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Oysaki sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır. Dolayısıyla her besin grubunda olduğu gibi proteinlerinde vücuda yeteri kadar alınması gereklidir."
Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Yumurtayı yüksek ısıda uzun süre pişirmek A vitamini, D vitamini ve antioksidan kayıplarına neden olur. Bununla birlikte, yumurta yüksek ısıda pişirildiğinde içerisindeki kolesterol oksitlenebilir ve oksisteroller olarak bilinen bileşikler üretebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri