Pil sağlamsa ve dokunulmamışsa, genellikle çok güvenlidirler. Ancak elektrotlar birbiriyle doğrudan temas ederse, tüm yüklü parçacıkların patlamayla aniden boşalmasına neden olabilir ve bu, pilin içindeki kimyasallar yanıcı olduğundan, hızlı bir yangına neden olabilir.
Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Ticareti Kurumu, pil atıklarının diğer atık malzemeyi de ateşe verebileceği ve yangınlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Pilin şarj olması ve kullanılması esnasında parçacıkların hareketi, ısının ortaya çıkması anlamına geliyor. Pilin tasarımındaki bir sorun, cihaza düzgün yerleştirilmemiş olması veya amacına uygun kullanılmaması, ısının kimyasalları alevlendirmesine yol açabiliyor ve sonuçta pil, patlayabiliyor veya yanabiliyor.
Lityum pil yangınlarına pulvarize olarak uygulanır, onları söndürür ve yangının yayılmasını önler. Vermikülit, bir grup hidratlanmış laminar alüminyum-demir-magnezyum silikata verilen isimdir. Mikroskopik su tabakaları içeren ince, düz pullardan oluşur.
Lityum-iyon piller, hücreler yanıcı elektrolitlere sahip olduğundan ve hasar gördüğünde veya yanlış şarj edildiğinde patlamalara ve yangınlara yol açabileceğinden, uygun şekilde tasarlanıp üretilmediğinde güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Güvenli lityum-iyon pillerin üretiminde birçok gelişme ilerleme kaydetmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Lityum iyon piller neden patlar? Pil içerisinde bulunan kobalt oksit kimyasal yapı ısınmaya başladığında hızla bu ısınmayı arttırarak yanma eğilimi gösterirler. Bu ısınma pilin içerisinde bulunan negatif ve pozitif kutupları birbirinden ayıran zarda aşınmalara sebep olarak kısa devre meydana gelir.
Sıvılar pillerin bünyesindeki koruma devresini bozar ve şarj işleminin anormal düzeydeki akım ve gerilim seviyelerinde gerçekleşmesine yol açar. Sonuçta pillerde aşırı ısınma, patlama veya yanma ortaya çıkabilir.
Yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalıdır, Gereksiz yangın yükü kaldırılmalıdır, Korunma sistemi ve tahliye planı kontrol edilmeli ve güncellenmelidir. Her türlü işyerinde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, düzenli bakımları yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.
Tüm alkali metaller gibi, lityum da oldukça reaktif ve yanıcı bir elementtir.
Li-ion ateşini suyla ıslatın veya normal bir yangın söndürücü kullanın.Suyun lityum ile reaksiyonu nedeniyle, lityum-metal yangınları için yalnızca D Sınıfı yangın söndürücü kullanın.
Bir pili hiçbir şekilde yakmayın ya da yanan ateşe atmayın. Ateşe maruz kalan pil patlayabilir, kırılabilir ve güvenlik sorunları yaratabilir.
Piller sıcaklıktan etkilenir mi? Pillerinizi oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda saklamanızı öneririz. Aşırı soğuk ya da sıcak hava pil performansını düşürür.
Aygıtınızı aşırı sıcak ortamlardan koruyun.
Pil kapasitesine kalıcı olarak zarar verebileceğinden, aygıtınızı 35°C üzerindeki ortam sıcaklıklarına maruz bırakmamanız özellikle önemlidir.
Bunlar yanıcı madde, oksijen ve tutuşturucu kaynaktır. Tutuşma sıcaklığı (ısı), oksijen ve yanıcı madde (yakıt) yeterli miktarda bir araya gelirse yanma olayı meydana gelir. Yanmayı meydana getiren bu üç faktörün oluşturduğu üçgene “Yangın Üçgeni” denir. Bütün ormanlarda oksijen ve yanıcı madde bolca bulunmaktadır.
Öncelikle atık haline gelen piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir. Biriktirilen atık piller bulunduğunuz konuma en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb. yerlerdeki atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir.
İnsan sağlığı için çok önemli olan iç organların zarar görmesi uzun yıllar boyunca tedavi gerektiren hastalıklara yol açar. 3- Merkezi sinir sistemi bozuklukları: Pil atıkları sadece toprağa ve suya değil, aynı zamanda havaya da karışır. Bu da merkezi sinir sistemini felce uğrayabilir.
Lityum insan sağlığı için önemli elementlerden birisidir. Genellikle canlı organizmalarda çok düşük derişim düzeylerinde bulunur. Vucuda başlıca sularla alınır. Doğal sularda lityum genellikle "`g/L düzeyindedir.
UN No. 3090, PI 968 ve UN 3480 Bölüm IA veya Bölüm IB uyarınca hazırlanan lityum metal piller, Bölüm IA veya PI 965 Bölüm IB uyarınca hazırlanan lityum iyon piller, Bölüm 1.4S dışındaki Sınıf 1'de sınıflandırılan tehlikeli mallarla (patlayıcılar) aynı dış ambalajda paketlenmemelidir.
Lityum, ağız yoluyla alınımını takiben 18–24 saat kanda kalır ve böbrek yoluyla vücuttan atılır. Gençlerde ve ilaca yeni başlayanlarda ilacın yarılanma ömrü daha kısadır. Yaşla ve kullanım süresiyle orantılı olarak bu süre uzar. Vücutta en çok tiroid bezi ve böbreklerde tutulur.
Yangın gibi ani ve düzensiz oluşan ısılarda cam tekrardan eriyebileceği ısıya ulaşamaz. termal şok nedeniyle çoğunlukla çatlar ve kırılır. Günümüzde yangın geçirmez ve patlamalara dayanıklı camlarda yapılmaktadır.
Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.
Pilleri ısırılması içerdikleri ağır metaller nedeniyle çok ciddi, hatta bazen geri dönüşümsüz hasarlara neden olmaktadır.
Güvensiz Şarj Aletleri
Şarj cihazı kısa devre yaparsa veya pilin yakınında aşırı ısı üretirse, kusur LI pile zarar verebilir ve feci bir arızaya neden olabilir. Bu davalar mahkemeye giderse, üreticiler genellikle kullanıcıları LI pilleri onaylanmamış şarj cihazlarıyla şarj etmekle suçlar.
Pillerdeki siyah madde kimyasaldır. Çok ağır metallerden meydana gelir. Doğaya atılması ile çok büyük zarar meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri