Yemek ve tatlı tariflerindeki yumurtalar yerine ezilmiş muz, elma püresi, tofu, keten tohumu, chia hatta balkabağı kullanılabilir. Keten ve chia tohumları, çiğ yumurta akının kıvamını oluşturmak için su ile karıştırıp biraz bekletmek yeterlidir.
Haşlanmışı da lor peyniri ve patatesle karıştırıp domates ve salatalıkla yiyebilirsiniz. Eğer ciddi bir yeme sorununuz varsa yumurta protein desteği olan egg proteinden alınız.
Sirke ve Karbonat
Hem temizlik hem de mutfak alanında vazgeçilmez malzemelerden biri olan sirke ve karbonattan yumurtanın etkilerini elde edebilmek için kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırdıktan sonra birçok tarifte yumurta yerine kullanmak mümkün hale gelir.
Aquafaba, fasulye veya baklagillerin pişirilmesinden kalan sıvıdır. Konserve nohut veya fasulyede bulunan sıvı ile aynıdır. Sıvı, çiğ yumurta beyazına çok benzer bir kıvama sahiptir ve böylelikle yumurta ikamesi olarak iyi bir seçimdir. 3 yemek kaşığı aquafaba, tariflerde yumurta yerine kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yoğurt: Yumurtanın bir diğer alternatifi de yoğurt. Elbette yoğurt kullanımı vegan beslenenler için uygun değil ama alerji veya diğer nedenlerle yumurta tüketmeyenler için son derece pratik ve her an ellerinin altında olan bir bağlayıcı. 1 küçük çay bardağı kadar yoğurt, bir yumurta yerine geçiyor.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
karnıyarık otu olarak bilinir. su ile 10 kata kadar şişebilen, yüksek lif içeren, yumurta yerine kullanılabilecek bitkisel bi alternatif. 1 tatlı kaşığına 1 su bardağı su ekleyip çırpın. çok çabuk kıvam alıyor. kek ve kurabiyelerde yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Kas ve kemik gelişimi bakımından oldukça güçlü bir besin kaynağı olan yumurta, sağlık için tüketilmesi gereken olmazsa olmaz yiyeceklerdendir.
Antrenman Sonrası Beslenmede Yumurtanın Faydaları
18 gram protein, 17 gram sağlıklı yağ içeriğiyle kas gelişimi için ihtiyacınız olan her şeye sahip olan 3 adet tam yumurta; kas yapım aşaması için müthiş bir besin kaynağı.
Yumurta sporcuların en gözde besinlerinden biridir. Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur.
hafif karabiber serpistirin,biraz da tuz.Seviyorsaniz kirmizi biber de olabilir. Sonra bir de yanina domates,salatalik dograyin. Harika bir tadi oluyor inanin. Ekmek arasina koyup yiyin.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Protein açısından son derece zengin olan yumurta farklı vitamin, yağ ve mineralleri de içerir. Vücut için pek çok faydası bulunan yumurta, kas kütlesinin oluşumunu desteklemek için de son derece etkili bir tercih olarak ön plana çıkar.
Ama protein ihtiyacınızı nereden karşılayacağınız konusunda emin değilseniz, evden çıkmadan kıracağınız birkaç yumurtadan iyisi de yok.” Fazla kilolarından kurtulmak isteyen biri: 1 ila 3 arası yumurta tüketebilir.
Karnıyarık otunun tohumlarından elde edilen toz sayesinde birçok hastalığın önlenmesi kolaylaşabilir. Suda çözünme özelliği sayesinde, çeşitli şekillerde kullanılan karnıyarık otu tozu lifli yapısıyla da gündemdedir. Lif içeriği çok yüksek olduğundan özellikle de bağırsak hastalıkları tedavisinde tercih edilir.
· Kapsül olarak gıda takviyesi yerine aldığınız Pisilyum- Karnıyarık Otunu bol su ile almalısınız. · Günde iki kez üç kapsül olarak almanız tavsiye edilir. · Unutmamak gerekir ki yeni başladığını bir takviye gıda ise 1 ya da 2 kapsül olarak tüketmelisiniz. · İlerleyen zamanlarda da en fazla günde 6 kapsül alınmalıdır.
2) Metabolizmayı Hızlandırır. Lifli yapısıyla dikkat çeken karnıyarık otu, bu özelliği sayesinde metabolizmaya destek olacaktır. Metabolizma hızını artıran bu faydalı ot ile yağ yakımı kısa sürede başlayabilir.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
KALP HASTALARI İÇİN HAFTADA İKİ
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
3. Nişasta: Bir tatlı kaşığı nişasta ve üç tatlı kaşığı su kullanmak da başka bir yumurta alternatifi. Daha bağlayıcı bır özelli- ğe sahip. Mısır nişastası, buğday nişastası, pirinç nişastası, vs. hepsi işe yarar.
– 2 yemek kaşığı (30 ml) nohut suyu 1 yumurta akının yerine geçmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri