3. Nişasta: Bir tatlı kaşığı nişasta ve üç tatlı kaşığı su kullanmak da başka bir yumurta alternatifi. Daha bağlayıcı bır özelli- ğe sahip. Mısır nişastası, buğday nişastası, pirinç nişastası, vs. hepsi işe yarar.
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
Sirke ve Karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile 1 yemek kaşığı sirke, pek çok tarifte yumurta yerine kullanılabilir. Sirke olarak; elma sirkesi veya beyaz damıtılmış sirke en çok kullanılan seçenekler arasındadır.
Yumurta Yerine Tüketebileceğiniz Besinler
Chia Tohumu: Yüksek lifli bu tohum, jelleşen yapısıyla yumurtanın kıvamını taklit eder. Keklerde ve ekmeklerde idealdir. Keten Tohumu: Chia'ya benzer şekilde, keten tohumu da suyla karıştırıldığında jel kıvamına dönüşebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Fındık yağları; kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir. Keten tohumu, chia, karnıyarık tohumu (psyllium) gibi tohumlar hem lif hem de omega 3 içeriğinden zengindir.
Yumurtasız Kekin Hazırlanışı
Bir kabın içerisine şekeri, oda sıcaklığındaki sütü ve yağı koyun, iyice çırpın. Daha sonra üzerine un, kabartma tozu, vanilyayı eleyerek ekleyin ve çırpın. Yağladığınız fazla büyük olmayan kek kalıbına karışımı dökün. 175 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Yumurta beyazı çırpıldıkça içerisinde hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları sıvının içerisinde hapsolur, proteinlerin de sayesinde birbirlerine yapışmaya başlar ve beyaz hafif katı kıvamlı bir köpüğe dönüşür. İşte bu köpük keklerin puf puf kabarmasını sağlar, sufleye doku verir.
Genel olarak baktığımızda kek tariflerindeki yumurta sayısının değiştirilmesi kekin özelliklerini değiştirir. Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır. Çok fazla yumurta süngerimsi ve lastiksi arası bir karmaşa sizi bekleyecektir.
Çırpılarak hazırlanan hamurlarda yumurta, şeker ve un karışımları temel gereçler olarak kullanılmaktadır. Yumurta akının foam yapma özelliği yiyecek hazırlamada çok önemlidir. Yumurtanın bu özelliğinden yararlanarak hem yiyeceklerin kabarması sağlanır hem de lezzet ve yapı bakımından farklı yiyecekler elde edilir.
Hızlı ekmekler, kurabiyeler, muffinler ve bir çok mayalı ekmeklerde yapıya destek sağlamaktadırlar. Yumurta aynı şekilde bünyesinde önemli miktarda hem güçlendirici (proteinler) ve hem de gevrekleştirici (yağlar ve emülsiferler) barındıran tek hamur katkısıdır.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ? Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Yumurta beyazı çok olan hamurlar çok daha kolay çekme yapar. Tuzlu tartolet yaparken hamurunuzun içine pişme esnasında nohut, fasulye veya pirinç koyarsanız ortası kabarmaz ve çok güzel tuzlu tartoletler elde edersiniz.
Yumurta Yemeyen Çocuklar İçin Yumurtalı Süt Tarifi Nasıl Yapılır? buyrun efendim tarif; 1 yumurta ile sütü bir kapta köpürene kadar çırpıyoruz. Daha sonra cezvede 1- 2 kere tıkırdatıyoruz ( kaynatarak )Biraz ılındıktan sonra çocuğunuza veya bebeğinize verebilirsiniz.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Karşınızda: Yumurtasız bayatlamayan kek tarifi! İçerisinde sulu yoğurt sayesinde yumuşacık bir kıvam yakalamanızı sağlıyor. İçi hafif nemli bir şekilde kalıyor.
Az malzemeyle hazırlanan nefis bir kakaolu kek tarifi. Malzemeler: 1 yumurta 1 su bardağı toz şeker Yarım su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 1.5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 2 çorba kaşığı kakao Bu kek için püf noktaları !
Bir kek harcı hazırlarken süt kullanırsanız daha akışkan bir harca sahip olur. Piştikten sonra daha kabarık, puf puf olmuş bir kek elde edersiniz. Yoğurt kullanırsanız da içi hafif ıslak kıvamlı, daha yoğun lezzetli kekler elde etmiş olursunuz.
1 küçük çay bardağı kadar yoğurt, bir yumurta yerine geçiyor. Bu miktarı tarife göre ayarlayabilir kek, kurabiye gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz. Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri