Yumurta. Yumurta kuşların rahatlıkla tüketebileceği besinler arasında yer alır. Yumurta sarısı iyi bir protein kaynağı olarak kuşların sağlığı için önerilen bir besindir. Bununla birlikte yumurtanın beyaz kısmı da kuşlar için iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Tek tünekte kuşlar bir birinden uzaklaşamayacak ve daha fazla etkileşim içinde olacak, bu da çiftleşmeyi hızlandıracaktır. Yumurtalar geldikten sonra eski tünek düzenine dönebilirsiniz. Üreme döneminde kafeste mutlaka olması gereken en önemli şey kalamar kemiğidir.
Muhabbet kuşu yuvalığının iç zemini sert olduğu için mutlaka talaş yerleştirilmelidir. Bu sayede yumurtlama çok daha sağlıklı şekilde gerçekleşebilecektir.
Yumurtaları sakın ellemeyin. Anne kuş bu teması hemen anlar ve yumurtayı yuvadan atabilir. Muhabbet kuşunun yumurtlaması için kafese bir folluk koymalısınız. Dişi kuş yuvayı yapmak için lifli otlar, talaş vb. malzemeye ihtiyaç duyacaktır.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Muhabbet kuşları kaç günde yumurtadan çıkar sorusunun cevabını da açıklayalım: Kuluçkadan yaklaşık 18 gün sonra ilk yumurtanın çatlama zamanı gelir. Yeni yavru kuşlar tüysüz ve gözleri açılmamış bir şekilde doğar.
Muhabbet kuşlarının kızıştırma dönemini hızlandırmak amaçlı kuşlara nijer tohumu,*bal ve keten tohumu verilebilir. Ayrıca muhabbet kuşu kızıştırıcı mamayı deneyebilirsiniz. Kızıştırma, muhabbet kuşlarını çiftleşmeye hazır ve daha istekli hale getirme olayıdır.
Muhabbet kuşları genellikle her ay yumurtlar. Eşi olmayan kuşlar 1 yumurta yapar ya da hiç yumurta yapmaz. Eş tutmuş muhabbet kuşları ise çiftleşmenin gerçekleştiği dönemden 12-15 gün sonra yumurtlar.
Muhabbet Kuşu Suyuna Doğal Takviyeler
Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur. Yine muhabbet kuşunun suyu birkaç damla pekmez ya da bal ilave etmek de hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Ancak abartmamanız gerekir.
Çiftleşmenin 12-15 gün sonrasında kuşunuz ortalama 4 ya da 6 yumurta yapar ve bu yumurtaları yapması için kafeste mutlaka kuş yuvası bulundurulmalıdır. İlk yumurtlamadan sonra muhabbet kuşları kuluçkaya yatar. Bu süreç dişi muhabbetler için oldukça sancılı bir süreçtir.
Bunlara ilave olarak elma, muz, kivi, mango, kavun, çilek, bezelye, ıspanak, haşlanmış patates, salatalık ve marul tarım ilaçlarından arındırmak amaçlı iyice yıkanıp kurutulduktan sonra verilebilir.Ekmek, yağlı ve tatlı gıdalar verilmemelidir.
Muhabbet kuşu yumurtaları 6.günden itibaren ışıkla kontrol edilebilir. Bu şekilde yumurtanın dolu olup, olmadığı anlaşılabilir.
İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak yada aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz.
Muhabbet Kuşları Kaç Tane Yumurta Yumurtlar? Muhabbet kuşları genel olarak tek seferde 4 ile 6 tane yumurta yumurtlama özelliğine sahiptir.
Muhabbet kuşları için özel olarak geliştirilmiş, kuşların çiftleşme dönemlerinde, hormonlarının aktif hale geçmelerini sağlayarak çiftleşmelerini sağlayan, özenle seçilmiş ve temizlenmiş tahıl ve tahıl tohumları ile birlikte iyot proteinler, vitaminler ve maden içeren, kızıştırıcı yemdir.
Dişi muhabbet kuşu çiftleşmeye hazır olmuşsa, başını arkaya uzatarak, kuyruğunu tarafını havaya kaldırır. Akabinde, uzun süredir bu anı bekleyen erkek muhabbet kuşu, mesajı almış olarak dişinin üzerine çıkar ve çiftleşme birkaç saniye içinde gerçekleşir. Muhabbet kuşlarında çiftleşme, senede 5-6 kez gerçekleşebilir.
Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için öncelikle belli bir erginliğe ulaşması gerekmektedir. Bu dönem genel olarak muhabbet kuşlarının doğumundan itibaren 6 ila 8 aydan sonra öne çıkar. Mevsimsel olarak ise yıl içerisinde ne zaman çiftleşmesi pek belli olmaz.
Bu durum, tamamen kuşun yumurtlama döneminde yeterince kalsiyum alıp almadığı ile ilgilidir. Yeteri şekilde beslenemeyen kuşlar, bu değerleri kendi yumurtalarından tamamlamak isterler ve böylelikle kendi yumurtalarını yemeye başlarlar.
Muhabbet kuşları herkesin evlerinde besleyebileceği kuş türleridir. Muhabbet kuşu yumurtaları 18 gün boyunca kuluçka dönemi geçirir ve 18. gün yavru kuşlar yumurtadan çıkar.
Dişi muhabbet kuşları kızışmaya bağlı sebebler nedeni ile çiftleşmeden de yumurta çıkartmaktadır. Ancak bu yumurtalar döllenmediğinden dolayı boş olur.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin.
Muhabbet kuşu için en iyi yem çeşitleri üretilirken farklı besin ürünleri kullanılarak atılır. Muhabbet kuşu en iyi yem çeşitlerinin içinde darı, keten tohumu, ay çiçeği tohumu, mısır, Nijer tohumu, yulaf, buğday, susam ve arpa yer alır.
Muhabbet kuşları ekmek yiyebilir ancak hazır olarak satılan ekmekler zararlı olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının yedikleri ekmeklerin tuzsuz olması gerekmektedir. Sürekli olarak ekmek vermek doğru değildir. Ancak arada sırada verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri