Aslında kolonoskopi sadece tetkik amacıyla yapıldığında bu tarz ilaçları kullanmaya devam etmek imkan dahilindedir. Zira kolonoskopi tetkik amaçlı yapıldığında kanama riski taşımaz.
Kolonoskopi Sonrası Kanama
Makattan gelen kanama birkaç gün sürmekte ve azalarak kaybolmaktadır. Ancak içerde polip bulunması veya tümör olması durumunda artan bir kanama olabilmektedir. Kanamanın artması ve baş dönmesi, mide bulantısı, ishal gibi durumlar da olabilmektedir.
İlk bağırsak hareketleri ilacın uygulanmasından sonra yaklaşık 1 saat içinde başlar, 3.5 saat içerisinde de bağırsakların boşalması beklenir. Kusma hissi gelirse derin nefes almak, evin içinde dolaşmak, karışımı daha yavaş ve aralıklı içmek faydalı olabilir.
Kolonoskopi sonrası hasta, normal beslenmesine ve sıvı tüketimine geri dönebilir. Ancak görüntüleme dışında polip çıkarma ya da biyopsi gibi bir işlem yapıldıysa hekimin verdiği özel diyet programına uyulmalıdır. Aynı zamanda hekim bazı ilaçların kullanımını belirli bir süre ile kısıtlayabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi sonrası beslenme döneminde balık buğulama, haşlanmış tavuk, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi besinler tüketilebilir. Bunların yanı sıra fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif açısından zengin olan besinler de tüketilebilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
İşlemden 3 gün önce sabah kahvaltıdan sonra 2 tablet, akşam yemeğinden sonra 2 tablet X-M TABLET tok karnına bol su ile içiniz. Tetkikten önceki akşam 18.00 de 2 kutu X-M DİET 250 ml SOLUSYONU 2 litrelik suya karıştırılıp her 10 dakikada 1 bardak içilecek. Gece saat 24.00'e kadar en az 1 litre su içiniz.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Yan etkiler ortaya çıkmışsa mutlaka hekimle görüşmek gerekir
Örneğin ilaç sonrası şiddetli baş ağrısı, kusma, geçmeyen mide ağrısı, ishal vb. durumlar ortaya çıkmış ise izleyen dozu almadan önce mutlaka hekim ile görüşmek gerekir.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Kolonoskopi yaptıracak olan bireyler, uygulamadan bir ila iki gün önce sıvı gıdalar ile beslenmeye başlamalıdırlar. Bu süreçte mercimek çorbası, tarhana çorbası, tavuk suyu çorbası ve domates çorbası gibi çorbalar tüketebilirler. Bu çorbaların yanında ekmek veya benzeri katı gıdalar tüketmemelidirler.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
İŞLEM ÖNCESİ
Kolonoskopinin başarısı için bağırsakların içinin boş ve temiz olması gereklidir. Bu nedenle 48 saat önceden katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece berrak sıvı-yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.
Kolon temizliği için hastalara işlem öncesi sıvı berrak diyet, ilaçlar ve rektal lavman verilmektedir. Bu amaçla en sık kullanılan ilaçlar ise sodyum fosfat, sennosid ve polietilen glikol içeren solüsyonlardır (4,5).
İşlemden yaklaşık 2 gün önce yumuşak gıda diyetine geçilir. Yumuşak yiyeceklere örnek olarak da omlet, smoothieler, sebze püreleri ve çorbalar verilebilir. Kolonoskopi öncesi beslenme için hangi çorbalar içilebilir? Daha çok tarhana ve mercimek çorbası gibi çorbalar uygundur.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Ucunda ışık olan, yaklaşık 160-180 cm uzunluğunda, 12 mm çapında, 4 yöne hareket edebilen, hortum şeklinde bir aletle kalın bağırsağın direkt olarak incelenmesi işlemine kolonoskopi denir.
Kolonoskopi sırasında oluşabilecek bir diğer komplikasyon polip alınan zeminde gelişebilecek kalın barsak yırtılmasıdır. Bu durum tıpta perforasyon olarak adlandırılır. Bu tarz bir yırtılma gözlenmesi halinde endoskopist endoklip denilen endoskopik metal dikiş tekniği ile yırtılan barsak duvarını kapatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri