Sanat şahsi ve muhteremdir sözü sanatın herkese göre farklı anlamlara geldiğini ve bütün sanatlara da saygı gösterilmesi gerektiğini savunan ve anlatan bir sözdür.
Kelime Anlamı: Muhterem kelimesi, saygı gösterilen, değer verilen veya onurlu bir kişiyi ifade eder. Genellikle saygı ve sevgi ifadesi olarak kullanılır.
Fecr-i Ati (Geleceğin Ateşi) adını alan topluğun “Sanat şahsî ve muhteremdir” sloganı Şahabettin Süleyman'a aittir.
Sanat şahsi ve muhteremdir sloganı Şahabettin Süleyman'a aittir ve Fecr-i Ati topluluğunun savunduğu bir slogandır. Sanat kişiseldir ve sanatın her türlüsü saygıya değerdir anlamına gelen bu söz sanatın kişiden kişiye göre değiştiğin ve yapılan her sanata saygı duyulması gerektiğini savunur.
Sanat anlayışları Babıali'deki Hilal basımevinin bir odasında ilk toplantısını yapan ve Faik Ali'nin bulduğu Fecr-i Ati adını benimseyen topluluğun sanat anlayışı sanat için sanattır.
İlgili 18 soru bulundu
Sesli Sözlük - muhterem, itibarlı, değerli ve soyu temiz kimse. şahsi meziyet sâhibi insan.
(ﺫﻭﺍﺕ) i. (Ar. ẕāt'ın çoğul şekli ẕevāt) Zatlar, saygı değer kimseler: Merhameti celp için zevât-ı mukaddesenin şefâat-ı müessiresine mürâcaata mecbûriyet hissedildi (Hüseyin C. Yalçın).
Muhterem Mü'minler, İnsanlara faydalı olmak, hem insanlık açısından faziletli ve örnek bir davranıştır; hem de Cenab-ı Allah katında insanı yücelten ve değerli kılan üstün bir haslettir.
Kendini Özel ve Üstün Hissetme: Kendinizi diğerlerinden daha özel ve üstün gördüğünüzü düşünmek.
Haklı bir sebep olmadıkça, Allah'ın (öldürülmesini) haram ettiği cana kıymayın. Kim haksızlığa uğrayarak öldürülürse, biz o ölünün (geride kalan) velisine bir yetki verdik (ölünün hakkını öldürenden ister). O da cana kıyma işinde ileri gitmesin (Şer'î hükümlerin dışına çıkmasın).
Allah'ın bize vermiş olduğu nimetlere karşı şükredip O'na kulluk etmemizle.
Sözlükte zühd “bir şeye rağbet etmemek, ona karşı ilgisiz davranmak, ondan yüz çevirmek” gibi anlamlara gelir.
Zevât-ı Mûtade (Mûtat Zevât), Mustafa Kemal Atatürk'ün Çankaya Köşkünde verdiği yemekli toplantılara sürekli katılan kişilere verilen genel addır. Bu isimlendirme dönemin basınında sürekli olarak kullanılmıştır.
Haddizatında kelimesi anlam olarak, aslında ve esasen şeklinde açıklanan bir kavram olmaktadır. Bu kelime açıklanmayan ya da söylenmeyen bir durumun söylenmesi gerektiği durumlarda kullanılan bir kavram olmaktadır. Eski bir söyleyiş olan bu kelime günümüzde fazla kullanılmamaktadır.
Buna göre İlah, tanrı, rab gibi kelimeler cins adı sayılır, çoğul olarak kullanılabilirler.
Salâ, Arapça ṣlw kökünden gelen ve "secde, secde ederek yapılan ibadet, namaz" anlamındaki ṣalā(t) صلاة sözcüğünden alıntıdır.
Fıkıh literatüründe tahrîm karşılığında hazr, haram karşılığında mahzûr terimleri de kullanılmaktadır.
Mutat ikamet ülkesinde yerinden edilen ya da uluslararası bir sınırı aşan ve yerinden edilmesinde esas nedenin, tek başına neden oluşturmasa da, çevresel bozulma, kötüleşme ya da yıkımın olduğu kişiler.
Mutat kelimesi TDK sözlüğünde alışılmış, alışılmış olan ve alışıla gelen olarak açıklanmaktadır. Bu kelime, aynı zaman aralıklarında ve aynı sıklıkta yapılan ve birbirini tekrar eden faaliyetler bütünü olarak da açıklanabilmektedir.
Başta satım olmak üzere bazı sözleşmelerin fiilî mübadele ile gerçekleşmesi veya bozulması anlamında fıkıh terimi. Bir hukukî işlemi gerçekleştirmeye ilişkin iradenin dışa yansıtılması. Mülkiyeti nakleden akidlerin en yaygın olanı, satım akdi.
"Zahir" ismi, Arapça kökenli bir isim olup "parlak", "göz alıcı" ve "açıkça görünen" anlamlarına gelir.
Kubbealtı Lugatı (ﻋﺒّﺎﺩ) i. (Ar. 'ābid'in çoğul şekli 'ubbād) Âbitler, ibâdet eden kimseler: Bunun sonucu olarak dînin hükümlerine büyük bir dikkat ve hassâsiyetle riâyet eden insanlara zühhad ve ubbad adı verilir (Kuşeyrî Risâlesi Terc.).
Sözlükte “açık, berrak, âşikâr olmuş” anlamındaki zâhir kelimesi (Lisânü'l-ʿArab, “ẓhr” md.), Hanefî usul terminolojisinde “sırf işitilmekle kendisiyle kastedilen mâna açık biçimde anlaşılan, ancak te'vil, tahsis ve -vahiy süresi içinde- nesih ihtimaline kapalı bulunmayan lafız” demektir.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Kur'ân-ı Kerîm'de 114 yerde geçen rahmet kelimesi doksan iki yerde zât-ı ilâhiyyeye nisbet edilmiştir. Ayrıca 119 yerde fiil kalıbında, elli yedi yerde rahmân ve 114 yerde rahîm ismi şeklinde yine Allah'a izâfe edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri