Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Yukarıda belirtildiği gibi yumurtalık kanserleri erken dönemde bulgu vermediklerinden, özellikle menopoz sonrası yıllık jinekolojik muayene ve kasık ultrasonografisi, hastalığın erken tanısını sağlayabilir. Bu çerçevede menopoz sonrası kontroller önemlidir.
Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Yumurtalık (over) kanserleri ile birlikte ortaya çıkan en sık şikâyetler şişkinlik problemi, karnın özellikle alt kısmında rahatsızlık hissi, iştahta azalma veya devamlı tokluk hissi, hazımsızlık, mide bulantısı ve kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.
Erken teşhis için yıllık muayene şart
Yumurtalık kanseri en çok menopoz sonrası süreçte görülmekle birlikte, belirtilere benzer şikayetleri olan kadınların mutlaka jinekolojik muayene olmaları önem taşımaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu kanserin en önemli özelliği karın içi organlara yayılım yapmasıdır. Kısa sürede karın içi organlara sıçrama söz konusu olduğundan dolayı hastalara genellikle ileri evrede tanı konmaktadır. Yumurtalık kanseri ince ve kalın bağırsaklara sıçrayabilmektedir.
Yumurtalık kanseri için geliştirilmiş bir tarama testi bulunmamaktadır. Düzenli jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonla yumurtalık bölgesinde büyüyen kitlelerin tespiti ile erken evrede tanı sağlanabilir. Daha ileri evrelerde şişkin karın ve karın altı ağrıları ile yapılan jinekolojik muayenede de tespit edilir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Yumurtalık kanseri ağrı yapar mı? Bel, karın ve kasıklarda ağrı, regl dönemi harici geçmeyen karın ağrısı bu kanser türüne işaret eden belirtiler olabilir.
Birinci derece akrabalarında meme, yumurtalık ve kolon kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış kadınlar, erken adet görenler, geç menopoza girenler, kısırlığı olanlar veya kısırlık tedavisi görenler ile genital bölgeye talk uygulayanlar risk altındadır.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür. Yumurtalık kanseri görülme riski bazı koşullarda artmıştır, 40 yaş üzerinde olmak, çocuk doğurmamış olmak, yağdan zengin diyetle beslenmek, talk pudrası kullanmak ve ailede yumurtalık kanser öyküsüne sahip olmaktır.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Yumurtalık kanseri riskiniz yüksekse, doktorunuz düzenli olarak transvajinal ultrason ile birlikte CA-125 kan testi yaptırmanızı önerebilir. Yumurtalık kanseri olan kadınların %80'i veya daha fazlası yüksek CA-125 seviyelerine sahiptir.
Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil.
Yumurtalık kanserinde sık rastlanan şikayetlerden biri de ishaldir. Bu hastalıkla beraber bağırsak alışkanlıklarında bir değişim meydana gelir. Haliyle yumurtalık kanseri olan kadınlarda kabızlık ya da ishal gibi belirtiler görülebilir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.
Cerrahi ve kemoterapide kaydedilen ilerlemelere rağmen halen bu hastalıkta beklenen 5 yıllık genel sağ kalım oranı %41 düzeylerinde kalmaktadır. Bu yüksek orandaki mortalitenin nedeni, over kanseri tanısında etkin bir tarama yönteminin olmaması ve hastaların %75'inin tanı anında ileri evrede bulunmasıdır .
Jinekolojik sorunu olan kadınlarda vajinanın içine yerleştirilen küçük bir ultrason probu yardımıyla rahim içi ultrasonu çekilir. Bu işlemde, rahim içinde herhangi bir kitle olup olmadığı, endometriyum kalınlığı, rahim kası tabası ve bu bölgelerde herhangi bir kitlenin gelişip gelişmediği araştırılır.
Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.
Yumurtalık kanseri; kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Aynı zamanda da tedavi süreci oldukça zordur. Günümüzde her 100 kadından yaklaşık 2'sinde görülen yumurtalık kanserinin tanısında geç kalınmaktadır ve hastalık teşhis edildiğinde kanserin ilerlemiş olduğu görülmektedir.
CA 125 testinin normal değerleri 0 ile 35 arasındadır. Eğer değer 35 ile 50 arasında olur ise hastanın kontrol altında tutulması gerekir. Eğer değer 50 ve üzerinde çıkar ise yumurtalık kanserinden şüphelenilmektedir. CA 125 değerin normal seviyenin üzerinde olması durumunda iyi huylu bir tümörden şüphelenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri