Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri
Adet öncesi ve sırasında kasık ağrısı. Cinsel ilişki sırasında ağrı. Bel ve bacak ağrısı. Memede hassasiyet.
Kistler büyükse ve yayılma eğiliminde ise o zaman önemli belirtiler verir. Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak %10'unda görülen endometriozisin oldukça nadir rastlanan bir türü olan siyatik sinir endometriozis leğen kemiğine yakın bölgede çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis tutulumunu ifade eder ve bacak ağrısı ile karakterize bir sorundur.
Kasık bölgesinde ele gelen kitle. Cinsel ilişki esnasında ağrı Halsizlik. Bulantı
İlgili 41 soru bulundu
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Yumurtalık kistleri düzensiz adet döngüsü, ara kanamalar, şiddetli adet sancısı, karında ağrı ve şişlik gibi birçok şikayetlere yol açabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda, cerrahi müdahale de yumurtalık kisti tedavisinde başvurulan bir yöntemdir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Tek taraflı bacak ağrısı neden olur? Tek taraflı bacak ağrısının en yaygın nedenleri: Burkulma, incinme, tendon iltihabı, kemik kırığı, eklem romatizması, osteoartrit, varis, derin ven trombozu, periferal arter hastalığı, bel fıtığı gibi sorunlar bacak ağrısına neden olabilir.
Çikolata kisti; pelvik, karın ve bacak bölgesinde ağrı yapmaktadır. Genellikle adet dönemlerinde ağrı şiddetli olur. Otururken ya da ani hareketlerde ağrı duyarlılığı artabilmektedir. Bazı durumlarda çikolata kistinde sırt ve bel bölgelerinde de ağrı yaşanabilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Yumurtalık kisti genelde iyi huyludur ve kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak kimi durumlarda kötü huylu olmaları, kansere dönüşmeleri öldürücü olabilmektedir. Bununla birlikte nadir görülen yumurta kislerinin patlaması da fark edilmez ve müdahalede bulunulmazsa bu da öldürücü olabilmektedir.
Diz kapağı ağrıları çoğunlukla yorgunluk, aşırı kullanım, zorlama, yaşlılık, travmalar, pozisyonel kaymalar ve diğer hastalıklara bağlı olarak gelişir. Tek bir nedeni olmayan diz ağrılarının kesin tanısı hastanın öyküsü, fizik muayenesi ve gerekli görüldüğü durumlarda radyolojik görüntülemeler sonucunda konur.
Diz ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Diz ağrısı nedenleri genellikle şunlardır: Eklem kireçlenmesi (osteoartrit) Düşme, burkulma, zorlanma veya yaralanmaya bağlı oluşan travmatik diz ağrısı; kırıklar, diz kapak çıkıkları, eklem kıkırdak hasarları, menisküs yırtığı, bağ yırtılmaları, tendinit, bursit.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir. D vitamini eksikliği, kas zayıflığı, kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olabilir.
Diz ağrısı bacağa vurur mu? Evet. Şiddetli diz ağrıları bacağın ön kısmı ve diz arkasında ağrıya neden olabilir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı? Yumurtalık kistleri, gaz yaparak mide üzerinde şişkinlik oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlar sonrasında Mersin kadın hastalıkları uzmanı ile görüşerek hastalığın varlığı hakkında bir muayene yaptırabilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Tanısında Kan Testleri
Yumurtalık kistleri hamilelik sırasında sık görülür. Kanser antijeni 125 (CA 125) – CA 125, yumurtalık kisti olan kadınlarda gerçekleştirilen bir kan testidir. Ancak, sadece CA 125 testinin sonuçları yumurtalık kanseri teşhisi için yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri