Genellikle üreme çağında ortaya çıkan yumurtalık kistleri çoğunlukla zararsızdır. Yumurtalığın ürettiği bu kistler; üreme dönemindeki kadınların her ay periyodik olarak follikül olarak tanımlanan ve içinde yumurta hücresi barındıran kist üretmektedir. Bu kist adet döneminde çatlamaktadır.
Yumurtalık kistleri, kadınlarda yaygın olarak 20-45 yaşlarında görülmektedir. Bunun sebebi yumurtalıkların aktif olarak genellikle bu yaş aralığında kullanılmasıdır. Nadiren çocuklarda ve ileri yaşta da görülebilen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla iyi huylu olan bu kistler çok nadiren kansere dönmektedir.
Yumurtalık Kisti Tekrarlar mı? Kistler, tedavi sonrasında 6 ay süreyle takip edilir. İyi huylu kistlerin tekrarlama oranı düşüktür ancak, endometrioma, ya da kötü huylu kistlerde nüksetme riski bulunabilir.
Büyük yumurtalık kistleri, çoğunlukla yumurta büyüme ve çatlama süreçlerinin yolunda gitmemesi ve hormonal dengesizlik nedeniyle oluşur. Yumurtalık kistleri üreme çağındaki kadınlarda sık rastlanılan ve çoğu iyi huylu, ameliyat gerektirmeyen ve 1-2 ayda kendiliğinden kaybolan oluşumlardır.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle menopoz sonrası hastalarda, Ca 125 adı verilen bir kan testi yardımı ile, kistin kanser içerip içermediği anlaşılabilir.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi
Bunların da birkaç ay içinde kaybolduğu bilinir. Ancak büyümeye devam ediyorsa ya da ilk ortaya çıktığında 8-10 cm boyutundaysa ameliyat kararı alınabilir. Kanama fazla olursa bu kişiler acil servise başvurmak zorunda kalabilir ve laparoskopik cerrahi ile tedavi edilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır. Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler. Bazen kistler büyük olabilir ve normal regl döngüsünü bozabilirler. Bu yüzden kızlarda regl gecikebilir ve adet döneminde daha fazla kanama olabilir.
Ultrasonografi, kesin tanı için öncelikli olarak kullanılan yöntemdir. Yumurtalık kistleri başta olmak üzere karaciğer, akciğer ve böbrek kistlerinin teşhisinde ultrasonografi yöntemine başvurulur. Bu sayede, kistin tam konumu ve boyutları hakkında detaylı bilgi elde edilebilir.
Kistin Fertiliteyi Etkilemesi
Küçük, sıvı dolu kistler genellikle fertilite üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir. Bunlar genellikle doğal olarak oluşur ve çoğu zaman spontan olarak kaybolurlar. Ancak büyük kistler, normal yumurtlama işlemini etkileyebilir ve doğal gebe kalma şansını azaltabilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Yumurtalık kistlerinin çoğu 'skleroterapi' yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Skleroterapi yönteminde, önce ultrason rehberliğinde cilt uyuşturularak bir iğne ile kiste girilir ve kist sıvısı enjektörle dışarı alınır.
Yumurta kistlerinin ilaçla tedavi edildiği durumlar mümkündür. Ancak kistlerin zamanla büyümesi de olası bir durumdur. Eğer kistler 8 ila 10 cm'i geçiyorsa yada ultrasonda veya bir takım testlerde kötü huylu oluşu belirlenmişse alınmaktadır.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Yumurtalık kisti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre kistin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ortalama olarak 45 dakika kadar sürer. Ancak kistin çeşidi, büyüklüğü ve hastaya özgü diğer faktörler ameliyat süresini uzatabilir. Açık ameliyat tercih edilecekse süresi kapalı ameliyatlar kadardır.
Yumurtalık kistleri gebelik açısından kadınlarda olumsuz bir durum yaşatmaz. Yumurtalık kistleri kronik halde olduğunda anne adayları için gebelik ortaya çıkmasına engel teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri