Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz. Bu nedenle uzman doktor tarafından ultrasonda izlenen kistlerin zararlı mı yoksa vücut için herhangi bir olumsuzluk içermeyen özellikte mi olduğu tespit edilmektedir.
Yumurtalıklarda oluşan kistler, her zaman kötü huylu değildir. İyi huylu da olabilen kistler, takip edilir ya da müdahale ile alınabilir.
Ultrason incelemesinde, kist boyutları büyük olan, kist sınırları düzensiz olan, karında sıvı birikimine neden olan, içinde solid yapıların olduğu ve her iki yumurtalığı birden tutan over kistlerinin kötü huylu, tehlikeli kistler olabileceği düşünülmektedir.
Yumurtalık kisti genelde iyi huyludur ve kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak kimi durumlarda kötü huylu olmaları, kansere dönüşmeleri öldürücü olabilmektedir. Bununla birlikte nadir görülen yumurta kislerinin patlaması da fark edilmez ve müdahalede bulunulmazsa bu da öldürücü olabilmektedir.
Yumurtalık kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Karın iç basıncında artmaya bağlı olarak şişkinlik hissi. Kasıklarda şişkinlik ya da ağrı Halsizlik, yorgun hissetme.
İlgili 27 soru bulundu
Bu kanserin en önemli özelliği karın içi organlara yayılım yapmasıdır. Kısa sürede karın içi organlara sıçrama söz konusu olduğundan dolayı hastalara genellikle ileri evrede tanı konmaktadır. Yumurtalık kanseri ince ve kalın bağırsaklara sıçrayabilmektedir.
Menopoz sonrası kadınlarda karında sıvı birikmesi, yumurtalık bölgelerinde komplike kitle olması yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Yani hastaların anne olma planları vardır. Bu neden çikolata kistlerinde hemen ameliyat önerilmez. Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Genellikle çapı 5 cm' den küçük olan, büyüme eğiliminde olmayan iyi huylu kistlerin kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer bazı belirtiler gösteriyorsa (ağrı, adet düzensizliği) doğum kontrol hapları veya hormon ilaçları ile kontrol altına alınır.
Özellikle menopoz sonrası kadınlarda yumurtalık bölgesinde komplike kitle olması ve karında sıvı birikmesi durumunda yumurtalık kanseri şüphesi oldukça kuvvetlenmektedir. Bu bulgulara ilaveten kanser hücrelerinden salınan ve kanda saptanan tümör belirteci (Ca-125) düzeyinin yüksek olması da tanıyı destekler.
Kistlerin birçoğu iyi huyludur. Kanserleşme eğilimi göstermezler ve çok büyük olmadıkları sürece herhangi bir belirtiye neden olmazlar.
Bazı durumlarda kistlerin büyüklüğüne, iyi ya da kötü huylu olup olmamasına bağlı olarak kişilerde ağrı ve sancılar görülebilir. Ancak bu durumun cinsel isteksizliğe olan etkisine dair bilimsel bir açıklama yoktur.
Memede kitle oluşması yaygın görülen bir durumdur. Ancak bu kitlelerin büyük çoğunlu iyi huylu olmakta yani kanser olmamaktadır.
Kistler sıvı dolu keseciklerdir. Genellikle 35 ile 50 yaş arası kadınlarda gözlenir. Mensturasyon öncesi dönemde büyüyebilir, ağrılı ve hassas hale gelebilirler.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
Kistler büyükse ve yayılma eğiliminde ise o zaman önemli belirtiler verir. Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Ağrı şikâyetleriniz başladığında mutlaka uzman bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin. Ağrı tek taraflı görülmeyebilir. Ağrı çok rahatsız edici olmayabilir. Fakat ihmal edilen durumlarda o bölgede oluşan ağrıları hafife aldığınız durumlarda ilerleyen kist oluşumlarında patlama riski olabilir.
Eğer kistler ultrason kontrollerinde düzgün sınırlı, içerisindeki sıvının homojen olduğu saptanır ise, bunlara basit kist denir. Bunların bir kısmı tamamen kaybolabilir. Ve bu kistlerde kansere dönüşüm gözlenmez.
Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri