Yumurtanızı su dolu kaba batırın. Eğer yumurta, kasenin tabanına değerek duruyorsa, yumurtanız tazedir. Ancak tabana değmiyor, suyun yüzeyinde duruyorsa, yumurtanız bayatlamış demektir. Daha detaylı bilgi için içeriğimize uğrayabilirsiniz ayrıca: Yumurtanın taze olduğunu nasıl anlarız?
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
Organik yumurtaların sarısı, genelde geleneksel yumurtalara göre daha küçük olur. Ancak renk olarak daha koyu bir tonu vardır. Sarısı açık renkli bir tonda olan yumurtanın, yeteri kadar sağlıklı ve iyi beslenmeyen, yeteri kadar ışık görmeyen tavuklardan elde edildiği varsayılır.
Yumurtayı alıp salladığınızda içinden sıvı sesi duyuyorsanız bu durum, yumurtanın taze olmadığını gösterir ve yumurtayı almaktan vazgeçmeniz gerekir. Yumurtanın tazeliğini anlamak için bir diğer yöntem de yumurtayı su dolu bir kabın içerisine bırakmaktır. Eğer ki yumurta dibe çökmüyor ise yumurta taze demektir.
İlgili 34 soru bulundu
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Ancak; yumurta kalitesi üzerinde etkisi olan bazı faktörler vardır. Bunlar; kadın yaşı, yumurta rezervi, önceki tüp bebek tedavilerinde elde edilen yumurtaların kalitesinin bilgisi, sigara kullanımı, obezite, beslenme şekli, çikolata kisti hastalığı olup olmadığıdır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Yani tavuğa yetiştirildiği süre kapsamında hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiğini gösteriyor. Bu koda sahip olan yumurta, en sağlıklı olan yumurta çeşidi.
Köy Yumurtası:Doğal yumurta, serbest dolaşan tavukların yumurtaları gibi çeşitleri çoğu zaman kafa karıştırıyor. Uzmanlara göre doğal ortamlarda solucan, yabani ot ve böcekle beslenen tavukların yumurtaları daha lezzetli ve besleyici oluyor. Bu özellikleri nedeniyle doğal yumurtaya “Köy yumurtası” da deniyor.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi; yumurtalardaki homosistein düzeyini azaltarak homosisteinin yumurta gelişim süreci ve kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaktadır. Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi bu mekanizmalarla yumurta kalitesini arttırmaktadır.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
İlerleyen yaş ya da normal dışı bir oluşum sebebiyle yumurtalık kapasitesi azalınca sağlıksız yumurtalar ortaya çıkar. Bu durumda da sağlıksız yumurta ile döllenen sperm sağlıksız embriyo oluşumuna ve dolayısıyla da başarısız gebeliklere sebep olur.
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır. Organik yumurtaları bırakan tavuklara herhangi bir koruyucu ilaç ya da antibiyotik verilmez.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı renkli yumurtalar yumurtanın katkı maddesi içerdiğinin kanıtı.
Taze yumurtalar haşlandığı zaman daha zor soyulur. Çünkü kabuk ile kabuk altı zarları ve yumurta akı daha sıkı bağlanmıştır. Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Vitamin açısından oldukça zengin bir yiyecek olan yumurta, hem beyazı hem de yumurta sarısı tam bir şifa kaynağıdır. Yumurta, cildi zararlı güneş ışınlarından korur, iyi kolesterolü yükseltir, beyin sağlığına olumlu katkı yapar.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş. Ayrıca tavuklar, islami geleneklere göre haram olan ürünlerle beslenmiyorlarmış.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Yumurta Rezervi Testi-Amh
AMH testi genellikle tüp bebek tedavilerinde kadın yumurta rezervi ve kalitesinin değerlendirilmesi için kullanılır.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri