Tavuklarda yumurta oluşumu ilk olarak yumurta sarısını medyana getiren ovumların hızlı gelişimiyle başlar. Ovumlar günde 2 g. artarak 8-10 günde 15-20 grama ulaşır. Ovumun gelişimi sırasında oluşan kısımlar birbiri üzerinde birikerek asıl yumurta sarısını oluşturur.
Tavuğun yumurtalıklarının içinde her bir hücre yumurta sarısını şekillendirir. Yumurta sarısının dış yüzeyinde bulunan vitelline adı verilen yumurta sarısının zarının altında tavuk üreme hücreleri bulunur. Bu yumurta sarısı bir büyüklüğe gelince yumurtalık kanalına doğru ilerler.
Yumurtanın sarısı tavuğun yediği besine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yeşil bitkilerle, sarı mısırla veya yeşil mercimekle beslenen tavukların yumurtalarının sarısı koyudur. Çünkü bu besinlerdeki sarı renk pigmenti (daha çok karotenoid) konsantrasyonu oldukça yüksektir.
Yumurtanın sarısının üstündeki beyaz incecik ip gibi tabaka horozun spermidir. Bunun dışında yumurtanın beyaz kısmı sarı kısmını bir arada tutmaya yarar ve civciv yumurtadan çıkmadan önce bu kısımla beslenir. Yani yumurtanın beyazı aslında sperm değildir. Erkeklerin üreme hücresine sperm denir.
Yumurta sarısı yuvarlak ve bombelidir. Yumurta sarısı, ak içerisinde yavaş hareket eder. Yumurta sarısı ve akı kendine özgü bir opelesans (parlaklık) gösterir. Işığa tutulduğunda taze yumurtanın sarısı ortada top halinde; beyazı da berrak olarak görülür.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Hayatta kalan sperm, rahim yoluyla fallop tüplerine doğru hareket eder. Döllenme yeri tipik olarak, spermin yumurtanın kendisi tarafından salınan kimyasal “çekici maddeler” yardımıyla yumurtlanan yumurtaya ulaştığı fallop tüpünün ampulla bölgesindedir.
Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş.
Renk farkının sebebinin kaynağı tavuklar
Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
Kahverengi yumurtalar daha sağlıklı olduğu için pahalı değildir. Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar.
Yumurta, Bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlere yumurta denmektedir.
Embriyolarda cinsiyeti belirleyebilmek amacıyla kuluçkaya koyulan kahverengi yumurtalardan 7 ile 10. günler arasında allantoik sıvı örnekleri alınarak, östradiol, estron sülfat ve testosteron seviyelerini enzim immunoassay (ELISA) yöntemi ile belirlemek mümkündür (84).
Vitaminler: A, E, D, B9 (folik asit), B12, B6, B12 ve B1 vitaminlerini içeren yumurta sarısı en yüksek oranda D vitamini içeren besinlerden biridir. Mineraller: Yumurta sarısının muhteviyatında demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, ve magnezyum bulunur. Proteinler: Yumurta sarısı protein açısından oldukça zengindir.
Erkeğin boşalması ve kadının vajinasına gönderdiği sıvının içindeki % 95 oranı oluşturan diğer maddeler olduğundan, bunlar rahmin içine doğru ilerlemez. Bu nedenle sıvının bu kısmının dışarıya atılması normaldir. Aynı zamanda rahmin içine kadar ulaşamayan spermlerde dışarıya atılmaktadır.
İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez. Ancak vajinaya meni atıldıktan sonra vajinada ıslaklığın artışı, akıntının artması şeklinde hisseder.
Cinsel ilişki sırasında, meni, pozisyona bağlı olarak, genellikle servikse yakın olan vajinada birikir. Spermin bir kısmı hemen yumurtaya doğru yüzmeye başlarken, geri kalan ve menideki diğer sıvılar sadece vajinanın açıklığından dışarı çıkar.
Evet, bu seksobiyoloji dersinden önce ne diyorduk? Horoz, döllediği tavuğun bir başka horozla cinsel ilişkiye girmesini engellemek için, tavuğu tekrar döller gibi yaparmış! Üstüne çıkar, orgazm olur gibi yapar ama sperm bırakmazmış.
tavuk için bahsedilen bu yumurtlama eylemi tıpkı insan için bahsedilen yumurtlama eylemindeki gibi döllenmemiş yumurtanın vücuttan dışarı atılması işlemidir. yani tavuğun insan gibi adet görmesidir. dolayısı ile yumurtanın içinde sperm falan yoktur.
Bu tür olayların genellikle tavuklarda ilk yumurtlamaya başladıkları dönemde görüldüğünu belirten Gül, şunları söyledi: 'Tavuk horoza, horoz da tavuğa dönüşebilir. Ancak bu olay çok ender görülen bir durumdur. Çünkü 1.5 yıl yumurta veren bir tavuğun horoza dönüşmesi nadirdir.
Serbest gezen tavuğun yumurtası ile market yumurtası arasındaki en önemli fark, besin değeridir. Gezen tavuk yumurtası normal yumurtaya göre 3 kat daha fazla E vitamini, 1,5 kat daha fazla A vitamini, 7 kat daha fazla beta karoten, 3 kat daha fazla omega3, 1/3'ü kadar kolesterol içerir.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Uzmanlar, yumurtada görülen kan lekesinin tavuğun karaciğerinden veya yumurtalığından kaynaklandığını belirtiyor. Buna göre yumurtanın sarısının oluşumunda tavukta yaşanan bir kılcal damar sorununun bu lekeye neden olabildiği vurgulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri